Yandex Metrica

Tarihi gün geldi! Taksim Cami ibadete açılıyor

Tarihi gün geldi! Taksim Cami ibadete açılıyor

4 sene önce temeli atılan Taksim Cami bugün ibadete açılıyor. Camide ilk namaz Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla kılınacak.

Gündem

27.04.2024, 01:14

27 yıl önce kurulan hayal gerçeğe dönüyor, Taksim Camii bugün ibadete açılıyor.

YAPIMI 4 YIL SÜRDÜ

Yapımına 17 Şubat 2017'de başlanan Taksim Cami, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle açılacak.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin mimarı Şefik Birkiye ve Selim Dalaman tarafından inşa edilen cami, Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi ve Taksim Maksemiyle beraber, Taksim Meydan'ının dikkat çeken eserleri arasında yer alacak. 

İki minaresinin uzunluğu 61 metre olan cami, taşlama yöntemiyle inşa edildi.

Hat yazılarının Hattat Davut Bektaş ve Nakkaş Adem Turan'a ait olduğu camide, kubbenin göbek kısmında Fatiha suresi yer alıyor. Öte yandan ana mekan kubbe kasnağında Al‐i İmran suresi, ana mekan orta kuşak yazısında Bakara suresinin 285 ve 286. ayetleri ile Haşr suresinin 20-24. ayetleri yer alıyor.

Mihrabı 8,5 metre uzunluğunda yapılan ve yüzeyine Esma'ül Hüsna, ortasına ise Kelime-i Tevhid yazılan Taksim Cami'nin alt bölümüne ise Cin suresinin 18. ayetinin "Şüphesiz, mescitler yalnız Allah'ındır. Allah ile beraber hiçbir kimseye yalvarmayınız." şeklindeki Türkçe meali yazıldı.

Caminin aydınlatması ise 60 ışıklı avize ile sağlanıyor. 

Toplamda 4 girişe sahip caminin ana giriş kapısı çelik olarak tasarlandı.

Çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapacak camide otopark, sergi alanı, konferans salonu aş evi ve Dijital İslam Kütüphanesi de yer alıyor.

TAKSİM CAMİİ ERDOĞAN'IN 27 YILLIK HAYALİ

İstanbul’a olan sevdasını her fırsatta dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tam 27 yıl önce, 1994 yılının Ocak ayında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adaylığını açıkladığı basın toplantısı sonrası gazetecilerle sohbet etmiş, Taksim'e yapmayı planladığı caminin yerini göstermişti. O röportaj sırasında “İnşallah burasının temelini atmak bize nasip olur" demişti. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 27 yıl önce yaptığı o açıklama...

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading