Yandex Metrica

Somali halkı Türkiye ile anlaşmayı kutluyor: Mogadişu'yu bayram yerine çevirdiler

Somali karasularının güvenliğini 10 yıl boyunca Türk Deniz Kuvvetleri'ne emanet eden anlaşma Mogadişu halkını sokaklara döktü. Türkiye ile gelen istikrardan memnun olan Afrikalılar, ellerinde Türk bayraklarıyla kutlamalar yapıyor. 

Gündem

01.05.2024, 05:47

Batılılar tarafından uzun yıllar sömürüldükten sonra terör örgütlerinin insafına terk edilmiş Somali, 2011 yılında Türkiye'nin sihirli dokunuşu sonrası ayağa kalktı. Mehmetçiğin eğitip donattığı Somali askerleri terör örgütlerini geriletti ve ülkede istikrarı sağladı.

Mogadişu yönetimi ile Ankara arasında imzalanan savunma, güvenlik ve deniz anlaşması ise Afrika Boynuzu'ndaki kardeşliği bayraklaştıran bir hamle oldu. 

Somali devletine ait deniz alanlarında hidrokarbon kaynaklarının ve kıta sahanlığının güvenliğini 10 yıl boyunca Türk Deniz Kuvvetleri sağlayacak. Dünya ticaretine yön veren Kızıldeniz yakınındaki bölge artık Türk savaş gemilerinden sorulacak. 

Petrol ve doğalgaz kaynakları bakımından Afrika'nın en büyük rezervlerinden birine sahip olan Somali, çıkardığı yeraltı kaynaklarından elde edeceği gelirin yüzde 30'unu Türkiye'ye aktaracak. Bu esnada Somali devleti, Türkiye'nin yardımlarıyla yepyeni bir donanma oluşturacak ve 10 yılın sonunda kendi deniz güvenliğini sağlar duruma gelecek. 

Geleceğe dair umutları yeniden yeşeren Somali halkı şimdi bu tarihî gelişmeyi kutluyor. Başkent Mogadişu'da toplanan binlerce kişi, ellerinde Somali ve Türk bayraklarıyla kutlama yaptı. Çok sayıda milletvekili ve bakanın da katıldığı gösteride Türkiye ve Somali Cumhurbaşkanlarının fotoğraflarıyla "Türkiye ve Somali kardeştir" yazılı pankartlar taşındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan için sevgi gösterisinde bulunanlardan Somalili Asha Shire, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesini desteklediğini, Türkiye'nin dost bir hükümet olduğunu dile getirdi.

Somali halkı Türkiye yapılan anlaşmayı kutluyor.

Fırtına ve neme dikkat! Meteorolojiden 17 il için alarm: Teyakkuzda olun! Fırtına ve neme dikkat! Meteorolojiden 17 il için alarm: Teyakkuzda... Haberi Görüntüle

DÜN YALNIZDIK, BUGÜN KARDEŞİMİZ TÜRKİYE VAR

Etkinlikte halka seslenen Somali Güvenlik Bakanı Muhammed Ali Hagaa, "Türkiye ile imzaladığımız tarihi anlaşmadan dolayı şükran ve takdirimizi ifade etmek için burada bulunuyoruz. Türkiye, asırlardır iyi ilişkilere sahip olduğumuz bir ülkedir ve Somali halkının yaşadığı sorunları hissetmektedir" dedi.

Hagaa ayrıca, "Dün yalnızdık, bugün ise yanımızda duran bir kardeş ülke var" ifadesini kullandı.

Mogadişu Güvenlik Komiseri Muhammed Ahmed Diriye ise hükümetin Somali denizlerini savunmak için aldığı kararı desteklediklerini belirterek şunları söyledi:

"Türkiye 2011 yılından beri yardımımıza koştu. Türkler, Osmanlı döneminde topraklarımızı Portekiz saldırılarına karşı müdafaa etmişti. Bugün Somali ve Somali halkı için yeni bir tarih yazılmıştır. Bu nedenle çok memnun ve mutluyuz. Türkiye ve Somali halkı hep beraberdir ve birliktedir. Allah razı olsun."

Sevinç gösterileri sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafları da Somalili kadınların ellerindeydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO'ya Gazze uyarısı: İsrail ile ilişkisini sürdüremez Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO'ya Gazze uyarısı: İsrail ile ilişkisini sürdüremez Haberi Görüntüle

CUMHURBAŞKANI MAHMUD ONAYLADI

Türkiye ile Somali arasında 8 Şubat'ta, savunma ve güvenlik konularını da içeren Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması imzalanmıştı. Anlaşma, 22 Şubat'ta Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud tarafından onaylanmıştı.

Somali'nin, karasularındaki yasa dışı ve düzensiz faaliyetlerle mücadelede kapasite ve kabiliyetlerini geliştirmesine katkı sağlayacak anlaşmayla, deniz güvenliğinin artması ve Somali Münhasır Ekonomik Bölgesi'nden elde edilecek kaynakların yine Somali ordusunun gelişiminde kullanılması amaçlanıyor.

Habere Tepki Ver

8

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading