Yandex Metrica

Sakarya Meydan Muharebesi nedir, ne zaman olmuştur?

Sakarya Meydan Muharebesi nedir, ne zaman olmuştur?

Türk tarihinin büyük zaferi Sakarya Meydan Muharebesi nedir, ne zaman yapılmıştır? Sakarya Meydan Muharebesi hangi ülkeler arasında gerçekleşmiştir?

Gündem

23.01.2024, 17:51

Kurtuluş Savaşı’nda ve Türk tarihinde oldukça büyük bir öneme sahip olan Sakarya Meydan Muharebesi 100. yıldönümünde yine vatandaşlar tarafından merak edilmeye aşladı. 100. Yılı kutlanan büyük zaferimiz Sakarya Meydan Muharebesi nerede yapıldı, kaç gün sürdü, sonuçları neler? Sakarya Meydan Muharabesi'nin önemi ne? İşte, tüm detaylar...

Tokat'ta deprem mi oldu kaç şiddetinde 18 Nisan? Tokat'ta az önce deprem mi oldu? Tokat'ta deprem mi oldu kaç şiddetinde 18 Nisan? Tokat'ta az... Haberi Görüntüle

SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ NE ZAMAN YAPILDI?

Türk Milletinin en gurur verici kazanımlarından biri olan Sakarya Savaşı, ülkemizin bağımsızlık mücadelesindeki en önemli dönüm noktalarından biridir. 23 Ağustos 1921 tarihinde Mangaldağı’nda başlayan Sakarya Meydan Muharebesi tam 22 gün 22 gece sürerek 13 Eylül 1921’de zaferle sonuçlandı.

Rönesans Gayrimenkul halka arz kaç lot verir? Rönesans kaç lot talep-emir yeterli olur? Rönesans Gayrimenkul halka arz kaç lot verir? Rönesans kaç lot... Haberi Görüntüle

SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ NEREDE YAPILDI?

Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan Sakarya Meydan Muharebesi Polatlı'da, Haymana'da ve Ankara'da başladı. 22 Gün 22 gece boyunca süren bu mücadelenin simgesi ise Ankara oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye'de 7 ülkenin büyükelçisiyle görüştü Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye'de 7 ülkenin büyükelçisiyle görüştü Haberi Görüntüle

SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ'NİN ÖNEMİ VE TARİHİ

Türk Ordusunun Kütahya-Eskişehir Muharebelerinde aldığı yenilgilerin ardından cephe zor bir duruma düşmüştü. TBMM Başkanı ve Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ile İcra Vekilleri Heyeti Başkanı Fevzi Paşa, cepheye geldi. Durumu yerinde gören Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa, ve TBMM Başkanı, komutayı eline alan  Batı Cephesi birliklerinin Yunan ordusuyla arada büyük bir mesafe bırakılmasına ve Sakarya Nehri'nin doğusuna doğru çekilmesine, savunmayı bu hatta devam ettirmesine karar verdiler.

Gazi Mustafa Kemal Paşa, o meşhur sözlerini işte bu muharrebede dile getirdi. Paşa hiç beklemeden orduya, "Hatt-ı müdafaa yoktur; sath-ı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça vatan terk olunamaz. Onun için küçük, büyük her cüzütamı (birlik), bulunduğu mevziden atılabilir. Fakat küçük, büyük her cüzütam ilk durabildiği noktada, tekrar düşmana karşı cephe teşkil edip muharebeye devam eder. Yanındaki cüzütamın çekilmeye mecbur olduğunu gören cüzütamlar, ona tabi olamaz. Bulunduğu mevzide nihayete kadar sebat ve mukavemete mecburdur'' emrini vererek yaşanmakta olan savaşı çok daha geniş bir alana yaydı. Bu stratejik adımla Yunan kuvvetleri de karargâhlarından uzaklaşıp bölünmek zorunda kalacaklardı.

Türk ordusu, 22 Temmuz 1921'de Sakarya Nehri doğusuna çekilmeye başladı. Güneyden kuzeye 5. Süvari Kolordusu, 12, 1, 2, 3, ve 4. gruplar ile Mürettep Kolordu birinci hatta olacak şekilde düzenlendi. Çekilmenin hızlı bir şekilde tamamlanmasının ardından Yunan birlikleri taarruza geçmek için tam dokuz gün Türk birlikleri ile karşılaşmadan yürüdü. Bu da Yunanların, savaşın kaderini belirleyecek stratejik hatalarından biri oldu ve Yunan taarruzu baskın olma özelliğini neredeyse tamamen kaybetti. Yunan ordusu 14 Ağustos'ta ileri harekâta geçti ve 23 Ağustos'tan itibaren 3. Kolordu ile Sakarya Nehri doğusundaki Türk kuvvetlerini tespit, 1. Kolordu ile Haymana istikametinde, 2. Kolordu ile Mangal Dağı güneydoğusunda kuşatıcı taarruza başladı fakat öyle ki, bu taarruzlarında başarısız oldular.

Yunan kuvvetleri, kuşatma taarruzunda başarı sağlayamayınca yeni bir strateji deneme kararı verdi. Merkezi ortaya kaydırarak savunma mevzilerini Haymana istikametinde yarmak istedi ve Yunan birlikleri, 2 Eylül'de Ankara'ya kadar en stratejik dağ olan Çal Dağı'nın tamamını ele geçirdi. Burada Türk birlikleri büyük bir direniş göstererek, Ankara'ya kadar geri çekilmeden alan savunması yapmaya başladı. Yunan birlikleri Ankara'ya 50 km kalacak derecede bazı ilerlemeler sağlamayı başarsa da Türk birliklerinin yıpratıcı savunmasına maruz kaldığı için negatif etkilendi. Öte yandan 5. Türk Süvari Kolordusu tarafından cephe ikmal hatlarına taarruzlar yapılması da Yunan taarruzunun hızının kırılmasında oldukça etkili oldu. Yunan ordusu belirlediği stratejiyle 9 Eylül'e kadar süren yarma teşebbüsünde de başarılı olamadı ve bulunduğu hatlarda kalarak savunma kararı verdi.

10 Eylül tarihinde Türk Ordusu direkt olarak Mustafa Kemal Paşa tarafından komuta edilen, genel karşı taarruzla Yunan kuvvetlerinin savunma için hazırlanmasının önüne geçti. Aynı gün zafere giden yolda Türk birlikleri oldukça önemli ve stratejik bir yer olan Çal Dağı'nı geri aldı. 13 Eylül'e kadar süren Türk taarruzu sonucunda Yunan ordusu, Eskişehir-Afyon'un hattının doğusuna kadar çekilerdi ve bu bölgede savunma amacıyla tertiplenmeye başladı. Bu çekilme sonucu 20 Eylül'de Sivrihisar, 22 Eylül'de Aziziye ve 24 Eylül'de Bolvadin ve Çay düşman işgalinden kurtuldu.

Sakarya Meydan Muharebesi 22 gün, 22 gece sürdü ve 100 km uzunluğunda bir hatta gerçekleşti. Türk ordusunun doğru adımlarıyla ülkeyi terk etmek zorunda kalan Yunan ordusu, Ankara'nın 50 km kadar yakınından geri çekildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading