Yandex Metrica

PKK Türk SİHA'larını vurdu mu? İran'dan kamikaze dron aldılar

PKK Türk SİHA'larını vurdu mu? İran'dan kamikaze dron aldılar

Terör örgütü PKK, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait SİHA'ları vurabildikleri iddiasıyla bazı görüntüler yayınladı. Teröristlerin bir süredir KYB lideri Bafel Talabani vasıtasıyla İran'dan kamikaze dron aldığı belirtiliyor. Kara hedeflerine saldırılar için geliştirilen bu tip araçların havada SİHA'yı nasıl vurduğu sorusunun cevabı netlik kazanmadı. Ancak yetkililer, spekülatif görüntülerin bölgede teknik arıza sonucu düşmüş SİHA'ların enkazı kullanılarak çekildiğini belirtiyor. 

Gündem

25.04.2024, 14:18

Terör örgütü PKK/YPG, Türk SİHA'larını vurabildiklerini iddia ederek Bayraktar TB2, ANKA ve AKSUNGUR enkazına ait olduğu ileri sürülen bazı görüntüler yayınladı.

Ağırlıklı olarak geçtiğimiz yıl Zap ve Kandil bölgelerinde çekildiği iddia edilen görüntülerde silahlı insansız hava araçları uçarken görüntüleniyor ve bir süre sonra saldırıya uğruyor. Doğruluğu teyide muhtaç patlama sahnelerinin ardından birtakım teröristler SİHA enkazlarına ait parçaları incelerken görülüyor. 

SİHA'lardan bazılarının vurulduğu iddiası

Teröristlerin hava savunma sistemi edinip edinmediği şimdilik belli değil ancak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Bafel Talabani'nin İran'dan Meraj-532 tipi kamikaze dronlar edinip bunları PKK'ya sevk ettiği belirtiliyor. 

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri Türkiye'ye geliyor: Bakan Fidan ile görüşecek Mısır Dışişleri Bakanı Şukri Türkiye'ye geliyor: Bakan Fidan ile görüşecek Haberi Görüntüle

'MERAJ-532 VURDU' İDDİASI HAVADA 

İran'ın ilk olarak geçtiğimiz yıl nisan ayında Toyota marka arazi araçları yardımıyla havalandırırken dünyaya duyurduğu Meraj-532'lerin, Türk SİHA'larının vurulmasında kullanıldığı ileri sürülüyor. 

450 km menzil kapasiteli bu dronlar 3 saat boyunca 12 bin feet (3,6 km) irtifada uçabiliyor. Fakat yalnız kara hedeflerine saldırı amacıyla geliştirilmiş bu araçların havada SİHA'ları nasıl vurabildiği sorusu henüz cevaplanmış değil.

Londra merkezli yayın organı Middle East Eye'a (MEE) konuşan Türk yetkililer, görüntülerdeki enkazların teknik arıza nedeniyle düşen SİHA'lara ait gibi göründüğüne ve enkaz parçalarında patlama izi olmadığına dikkat çekiyor. 

Konuya aşina bir yetkili, PKK'nın kamikaze dron sistemleri almaya çalıştığını doğruladı fakat bu sistemleri örgüte hangi ülkenin sağladığı sorusuna cevap vermedi. Öte yandan Yeni Şafak yazarı Yahya Bostan, o ülkenin İran olduğunu ve dronların Bafel Talabani vasıtasıyla PKK'ya ulaştırıldığını belirtiyor. 

Matthew McFarlane, Ferhad Abdi Şahin, Bafel Talabani

Son dakika deprem mi oldu? AFAD az önce deprem mi oldu? Deprem nerede oldu? Son dakika deprem mi oldu? AFAD az önce deprem mi... Haberi Görüntüle

BİR İHTİMAL DAHA VAR: 358

İran Araştırmaları Merkezi (IRAM) analisti Hurşit Dingil, PKK'nın yayınladığı görüntülerin düşük kalitede ve güvenilir olmaktan uzak olduğuna dikkat çekerek, teröristlerin teknik arıza sonucu düşmüş Türk SİHA'larının görüntüsünü kullandığını belirtiyor. Ancak Dingil'e göre, İran yapımı Meraj-532 havada uçan nesneleri de hedef alabiliyor. Meraj-521 gibi diğer modeller ise yüksek irtifaya ulaşamadıkları için SİHA'lara yönelik bir tehdit oluşturmuyor. 

Yine de kamikaze dron Meraj-532'nin bir hava hedefini takip ve imha kabiliyeti olduğuna ilişkin görüşler gayet spekülatif duruyor. Türk SİHA'ları teknik bir arıza sonucu düşmemiş ve gerçekten vurulmuş ise ne ile hedef alınmış olabileceğine ilişkin soru işaretleri devam ederken, iddialar arasında yine İran yapımı '358' adlı füze göze çarpıyor. Hava hedeflerini vurmak üzere tasarlanan bu füzenin 2021 yılında Suriye'nin İdlib kentinde İran destekli gruplarca kullanıldığı biliniyor. 

İran yapımı '358' isimli karadan havaya füze

Özellikle alçaktan uçan hava araçlarını hedeflemek üzere tasarlanan '358', Yemen'de Amerikan ve Suud dronlarına yönelik saldırılarda da kullanıldı.

PKK'nın Talabani üzerinden aldığı silahlar arasında bu füzenin olup olmadığı bilinmiyor ancak Amerikan askerlerinin Suriye'den çekilme hazırlığında olduğuna ilişkin artan iddialar sonrası İran yönetiminin PKK/YPG ile işbirliğini artırdığı yönünde yaygın bir kanaat mevcut. 

Terör örgütünün propaganda görüntüsünden bir kare

Lokanta ve kafelere KDV zammı mı geldi? Lokantalarda KDV arttı mı? Lokanta ve kafelere KDV zammı mı geldi? Lokantalarda KDV arttı... Haberi Görüntüle

ONLAR KONUŞUYOR, BİZ VURUYORUZ

PKK'nın faaliyetlerine ilişkin MEE'ye konuşan diğer kaynaklar ise örgütün Irak'ta çeşitli paravan şirketler kurarak hem İran'dan hem de Çin'den anti-dron sistemleri edinmekte olduğunu söylüyor. 

Türk Silahlı Kuvvetleri önümüzdeki aylarda Irak ordusuyla eşgüdüm halinde büyük bir operasyon başlatacak. Basra Körfezi'ni Türkiye'ye bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi'nin güvenliği için yapılması planlanan operasyon, İran destekli terör örgütüne de barınma imkanı bırakmayacak.

Ankara'da bir yetkili, PKK'nın SİHA enkazlarıyla yaptığı propagandaya şu cevabı veriyor: "Her ne olursa olsun, onları vurmaya devam edeceğiz. Zaten onlar konuşuyor, biz onları vuruyoruz."

Kandil'in "Türk SİHA'larını vuruyoruz" iddiasında bulunduğu gün Milli İstihbarat Teşkilatı, PKK/KCK'nın sözde gençlik sorumlusu 'Bişeng Brüsk' kod adlı Rojda Bilen'in SİHA ile vurulma görüntülerini yayınlıyordu. PKK'lı Bilen, Talabani'nin yönettiği Süleymaniye'de öldürüldü. 

Habere Tepki Ver

14

0

0

1

0

0

2

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Gündem


Loading