Yandex Metrica

Pervin Buldan'ın yanlışlıkla 'evet' oyu verdiği tezkerenin detayları!

Pervin Buldan'ın yanlışlıkla 'evet' oyu verdiği tezkerenin detayları!

Sınırlarımızın güvenliği için Irak, Suriye ve Libya'ya asker gönderilmesine izin veren Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin süresi, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylama ile birlikte 30 Ekim 2021'den itibaren 2 yıl daha uzatıldı. Tezkere oylamalarına HDP'li Buldan yanlışlıkla 'evet' oyu verdi. İYİ Partili Durmuş Yılmaz ise partisi ile görüş ayrılığı yaşayarak 'hayır' oyu verdiğini açıkladı. İşte tezkerenin detayları.

Gündem

23.01.2024, 18:11

TBMM Başkanvekili Celal Adan'ın başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurul'da CHP, HDP ve TİP'in "Hayır" oyu kullandığı tezkere oylamasında, Sınırlarımızın güvenliği için Irak ve Suriye ye 2 yıl, Libya'ya ise asker gönderilmesini 1 yıl uzatan tezkere AKP, MHP ve İYİ Parti'nin "Evet" oylarıyla kabul edildi.

Tezkerenin amaçları arasında, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi" maddesi yer alıyor.

Selçuk Bayraktar'dan 15 Temmuz paylaşımı Selçuk Bayraktar'dan 15 Temmuz paylaşımı Haberi Görüntüle

HDP VE CHP'DEN 'HAYIR' OYU

HDP'li milletvekiller oylamanın yapıldığı Genel Kurul sıralarına üzerinde "Tezkere savaştır", "Savaş kadınları vurur" ve "Tezkere mafyayı besler" gibi yalan beyanların yer aldığı dövizlerle geldi. CHP'li vekiller ise yaptıkları oylama konuşmalarında açıkça HDP'nin yanında saf tuttuklarını ifade eden söylemlerde bulundular. Neticede CHP ve HDP, tezkereye 'hayır' oyu verirken mecliste grubu olan AK Parti, MHP ve İYİ Parti'nin oylarıyla tezkere TBMM'den geçti.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılı: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Dendias'a tepki Miçotakis'e uyarı Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılı: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Dendias'a tepki Miçotakis'e... Haberi Görüntüle

İLK KEZ İKİ YILLIĞINA UZATILDI

  • İlk olarak 2007 yılında Irak'a asker göndermek amacıyla TBMM Genel Kurulu'nda bir tezkere kararı çıkarıldı. Bu tezkere 6 yıl üst üste birer yıl süreyle uzatıldı.
  • 2011 yılında patlak veren Suriye iç savaşından bir sene sonra ise ilk kez Suriye'ye asker gönderilmesine yönelik bir tezkere çıkarıldı. Bu tezkere de bir kere bir yıllığına uzatıldı.
  • 2014 yılında düzenlenen yeni tezkerede ise hem Suriye hem de Irak'a asker gönderme izni aynı metinde geçerli kılındı. Bu tezkere, son olarak 7 Ekim 2020'de bu yıl 30 Ekim tarihine kadar uzatıldı.
  • Söz konusu tezkereler çıktıkları dönemden itibaren hep birer yıllığına uzatıldı. Bu yıl ilk kez tezkerenin süresi iki yıl olarak belirlendi.
Canlı yayında kendisini başından vurdu! Canlı yayında kendisini başından vurdu! Haberi Görüntüle

AK PARTİ'Lİ YILMAZ TEZKERENİN İKİ YIL UZATILMASININ NEDENİNİ AÇIKLADI

Tezkere görüşmelerinde AK Parti adına Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, Genel Kurul'a hitap etti.

Yılmaz, kendilerine göre tezkerenin Türkiye'nin milli güvenliği açısında güçlü bir irade beyanı olduğunu dile getirdi ve şöyle konuştu:

"Bu irade beyanı, Türkiye'nin millî birlik ve bütünlüğünü korumaya her şart altında kararlı olduğumuzu ve bunun için her türlü meşru mücadeleyi vereceğimizi ifade eder. Bu iradeyi savunmak; milletimizi, ülkemizi, demokrasimizi ve cumhuriyetimizi savunmaktır… Bazı milletvekillerimiz tezkere süresinin iki yıl olarak istenmesine itiraz etmektedirler. Sürenin iki yıla çıkarılmasının ardında başka nedenler aranması gereksizdir"

Suç örgütlerine geçit yok! Mafyacılık oynayanlar tek tek yakalandı Suç örgütlerine geçit yok! Mafyacılık oynayanlar tek tek yakalandı Haberi Görüntüle

MHP: ZARURET OLDUĞU AÇIKÇA GÖRÜLMEKTEDİR

MHP Genel Başkan Yardımcısı Kamil Aydın, tezkere görüşmelerinde yaptığı konuşmada "Tezkerenin 3 boyutlu yani ulusal, bölgesel ve küresel savunma ve güvenlik ihtiyacından doğmuş bir zaruret olduğu açıkça görülmektedir" ifadesini kullanarak, tezkerenin zorunluluktan doğduğunu söyledi. 

3.500 yıllık alışveriş fişi: Arkeologları şaşkına çeviren keşif: Gizemli çağa ışık tutacak 3.500 yıllık alışveriş fişi: Arkeologları şaşkına çeviren keşif: Gizemli çağa... Haberi Görüntüle

İYİ PARTİLİ YILMAZ 'HAYIR' OYU VERDİ!

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, partisinden ayrı düştü. Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda tezkereye "Hayır" oyu verdiğini açıklayarak şu ifadeleri kullandı:

"Sistem parmak izimi okumadığı için ben de bu pusulayı “ret” deyip imzaladım.Ancak oylama elektronik oylama yerine parmak kaldırmak suretiyle yapılınca hayır diye parmak kaldırdım ve pusulayı yırtıp çöpe attım. Keşke saklasaymışım."

durmuş yılmaz

Selçuk Bayraktar'dan 15 Temmuz paylaşımı Selçuk Bayraktar'dan 15 Temmuz paylaşımı Haberi Görüntüle

HDP MİLLETVEKİLİ PERVİN BULDAN YANLIŞLIKLA 'EVET' OYU VERDİ!

Partilerin açıklamalarının ardından dün oylama esnasında dikkat çeken bir an yaşandı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, yanlışlıkla tezkereye evet oyu vermek üzere elini kaldırdı. Hemen o anda Buldan'ın yanındaki vekil müdahale ederek Buldan'ın elini aşağıya indirtti.

pervin buldan

Pervin Buldan yanlışlıkla verdiği evet oyundan bir saniye sonra ise tekrar elini kaldırıp "hayır" oyu verdi.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading