Yandex Metrica

Numan Kurtulmuş'tan anayasa mesajı: Kapıyı açık tuttular

Numan Kurtulmuş'tan anayasa mesajı: Kapıyı açık tuttular

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, şimdiye kadar ziyaret ettiği siyasi partilerin anayasa çalışmaları için kapıyı açık tuttuğuna dikkat çekerken "Yöntemi bulunduktan sonra esas tartışma, konulara girildikçe ortaya çıkacaktır. Yeni anayasa sürecini kimsenin zehirlemesine müsaade edilmemeli." ifadelerini kullandı.

Gündem

15.05.2024, 08:22

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Meksika ve Küba programları dönüşünde uçakta gazetecilerle söyleşi yaparken gündeme dair önemli konulara değindi. Kurtulmuş, şimdiye kadar ziyaret ettiği siyasi partilerin anayasa çalışmaları için kapıyı açık tuttuğuna dikkat çekti.

TBMM'nin 28. Dönemi'nde halkın oylarının yüzde 95'inin temsil edildiğine; 14 siyasi parti ve 6 siyasi parti grubunun bulunduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, "Çok sesliliğe açık bir parlamentomuz var. Eğer burada partiler bir uzlaşma zemini geliştirebilirlerse bu parlamentoda istenilen bir anayasa gerçekleşebilir." diye konuştu.

TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu kaç oy aldı? Mehmet Büyükekşi'ye kaç oy verildi? TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu kaç oy aldı? Mehmet Büyükekşi'ye kaç... Haberi Görüntüle

DOĞRU ZEMİN VE DOĞRU YÖNTEM BULUNMALI

Yeni anayasa için doğru zemin ve doğru yöntemin bulunması gerektiğine dikkati çeken Kurtulmuş, bu çalışmaların doğru zemininin TBMM olduğunu söyledi. Herkesin bu konuda fikrini söyleyeceği, toplumun bütün kesimlerinin anayasayla ilgili külli bir fikri de dile getirebileceğini anlatan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"İsteyen istediği maddelerle ilgili teklifler de yapılabilir. Bunun için parti ziyaretlerinden sonra sivil toplum kuruluşlarının, hukuk camiasının, üniversitelerin, kanaati olan grupların da fikirlerinin alınması için zemini düzgün bir şekilde oluşturmaya gayret edeceğiz. Ayrıca bu tartışmalar yapılırken doğru bir yöntemin tespit edilmesi lazım. Açıkçası şuna başından itibaren özen gösteriyorum. Doğru zemini, doğru yöntemi söylüyorum ama 'Şu yöntemle yapacağız.' ya da 'Şöyle olması gerekir.' diye bir dayatmayı ortaya koymanın doğru olmadığına inanıyorum. Partilerle görüşmelerimizi tamamladıktan sonra yönteme ilişkin belki teklifler talep edeceğim."

Mike Schrama kimdir? Karsu kiminle evleniyor? Mike Schrama kimdir? Karsu kiminle evleniyor? Haberi Görüntüle

"KAPIYI AÇIK TUTTULAR"

TBMM Başkanı Kurtulmuş, yeni anayasa konusunda yaptığı görüşmeler anımsatılarak, yapıcı görüşmeler olup olmadığı sorusunu şu yanıtı verdi;

"Şimdiye kadar ziyaret ettiğim partiler, anayasa çalışmaları için kapıyı açık tutmuştur. Yani iyi karşıladılar, çok olumlu görüşmeler oldu. Ama tabii ki anayasa görüşmelerinde yöntemi bulunduktan sonra esas tartışma, konulara girildikçe ortaya çıkacaktır." 

Son dakika.. AFAD duyurdu: Van'da korkutan deprem! Son dakika.. AFAD duyurdu: Van'da korkutan deprem! Haberi Görüntüle

''ANAYASA'NIN DEĞİŞMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORLAR MI?''

Kurtulmuş, "Anayasa'nın değişmesi gerektiğini düşünüyorlar mı?" sorusuna karşılık, "Tabii ki. Zaten bu siyasi partilerin tamamı kendi programlarında da anayasa değişikliklerinden bahsetmişlerdir. Dolayısıyla bu bir fantezi değil, bu bir hayal değil. Olabilir. İlk turdaki görüşmelerimizi çok sıcak, çok olumlu gördüm. Ümit ediyorum ki sonuç alırız." dedi.

Bilişim uzmanları açıkladı: Dünyayı etkileyen yazılım krizi Türkiye için bir fırsat! Milli ve yerli projeler çok önemli Bilişim uzmanları açıkladı: Dünyayı etkileyen yazılım krizi Türkiye için bir... Haberi Görüntüle

İKLİM MESELESİ

Yeni anayasa konusunun başkanlık sistemi üzerinden yürütülmesinin sürece zarar verip vermeyeceğinin sorulması üzerine Kurtulmuş, bu konunun iklim meselesi olduğunu belirtti.

Kurtulmuş, sözlerine şu şekilde devam etti;

"Cumhuriyet'in ikinci asrı, yeni bir yüzyıl, Türkiye Yüzyılı, burada Türkiye'nin hedefleri var. Parlamento da önüne yeni bir anayasayı yapabilme işini hedef olarak koymalıdır. Öncelikle bu iklimin oluşabilmesi için müzakere, fikirleri karşılıklı söyleme, el sıkışma önemlidir. Anayasanın değişmesi meselesi bir bakıma matematik işidir. 400'ün üzerinde bir oyu hedefleyen yaklaşım esas alınmalı''

 

Parlamentoda 400'ün çok üzerinde bir destek bulunursa toplumsal olarak çok ciddi bir mutabakat sağlanacağına işaret eden Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:

"Anayasa tartışmaları, toplumsal mutabakatın sağlanmasına vesile olmalıdır ama toplumsal ayrışmaya, kutuplaşmaya vesile olacak anayasa tartışmalarının Türkiye'ye faydası olmaz. Şunu kesinlikle belirteyim. Bu işin tartışma yeri Türkiye Büyük Millet Meclisidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, anayasa yapma iradesine de gücüne de yetkisine de sahiptir. Bu süreci kimsenin zehirlemesine müsaade edilmemesi lazım. Bu süreç, ciddi bir şekilde parlamenterler arasında, siyasi iradeyle olacak bir şeydir. Siyasi iradenin temsilcileri, konularını gündeme getirirler ve tartışırlar."

 

Kurtulmuş, bu süre içinde denge denetim mekanizmaları, parlamentonun gücünün artırılması, hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi ile hak ve özgürlüklerin genişletilmesi gibi konuların gündeme gelebileceğine işaret ederek, "Burada mühim olan, anayasanın zamanın ruhuna uygun bir şekilde, kapsayıcı, kuşatıcı, demokratik ve özgürlükçü olmasıdır." ifadesini kullandı.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading