Yandex Metrica

Naci Görür'den felaket senaryosu: Marmara depremi olursa Türkiye diz çöker

Naci Görür'den felaket senaryosu: Marmara depremi olursa Türkiye diz çöker

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gözler olası Marmara depremine çevrildi. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul ve Marmara Bölgesi için korkutan uyarılarda bulundu. Bu bölgede kesinlikle deprem olacağını belirten Naci Görür, "Bugün mü olur yarın mı bilmiyoruz ama 7,5'e varan deprem olacak" dedi.

Gündem

22.05.2024, 10:58

Asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçerken Türkiye beşik gibi sallanmaya devam ediyor.

Çifte felaketin ardından gözler olası Marmara depremine çevrilmişken uzmanlar, İstanbul'da 7 ve üzerinde bir depremin olacağı yönünde görüş bildirirken Naci Görür'den dikkat çeken bir uyarı geldi.

İstanbul Müteahhit ve İş İnsanları Derneğince (İMİDER) Eyüpsultan Kültür ve Sanat Merkezi'nde "İstanbul'da Deprem ve Kentsel Dönüşüm" başlıklı panel düzenlendi. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür programda konuşma yaptı.

Panelde konuşan Prof. Dr. Görür, deprem sayesinde yeryüzünde bir yaşam döngüsü meydana geldiğini belirterek, dünya dışındaki ölü gezegenler ve gök cisimlerinde depremin olmadığını söyledi.

Türkiye'de de levha sınırlarında depremlerin olmaya devam edeceğini kaydeden Görür, insanların kendilerini yönetmeye talip kişilerden kentleri depreme karşı dirençli hale getirmelerini talep etmelerini istedi.

Abdullah Ayaz kimdir? TFF Genel Sekreteri Abdullah Ayaz nereli? Abdullah Ayaz kimdir? TFF Genel Sekreteri Abdullah Ayaz nereli? Haberi Görüntüle

''KENTLERİMİZİ DEPREME DİRENÇLİ YAPALIM''

Depreme dirençli yerleşim alanlarının önemine işaret eden Görür, şunları kaydetti;

"Deprem ne zaman, nasıl olur bizim konumuz değil. Fayları da tartışmak konumuz değil. Bunları üniversiteler, bilim insanları tartışsın. Bizim üzerinde durduğumuz, bu ülkenin herhangi bir yerinde herhangi bir zamanda büyük bir deprem olur, on binlerce insanımız ölebilir. Ölmemesi için gelin kentlerimizi depreme dirençli yapalım. Bu o kadar da zor değil, dünyada bunun yapılmış örnekleri var."

Mikro bölgeleme çalışmalarının üzerinde duran Görür, topoğrafyanın ve jeoloji çalışmalarının deprem öncesi riskli bölgeleri tespit açısından önemli olduğunu vurguladı.

Son dakika... Ege'de deprem! AFAD verileri paylaştı Son dakika... Ege'de deprem! AFAD verileri paylaştı Haberi Görüntüle

''7,5'E VARAN DEPREM OLACAK''

İstanbul'da 22 Mayıs ve 5 Ağustos 1766'da meydana gelen depremleri anlatan Görür, şöyle konuştu:

"Bu fay sistemi her 250 yılda bir deprem üretiyor. 250 senede enerji birikiyor, depremle rahatlıyor. Sonra tekrar oluyor. 1766'nın üzerine 250 yıl koyduğunuzda 2016 yapıyor. Onun için biz bağırıyoruz 'İstanbul'u depreme hazırlayın, Marmara Bölgesi'ne dikkat edin.' diye. 1999 depremi sonrası Marmara'da depreme ilişkin çalışmalar yaptık ve gördük ki kesinlikle Marmara'da deprem olacak. Sadece 1912 Şarköy depreminde kırılan kısımda bir şey olmayacak. Diğer kısım kırılırsa 7,5'e varan deprem olacak. O kesin ama biz zamanını bilmiyoruz. Bugün mü olur, yarın mı olur bilmiyoruz. Aynen Kahramanmaraş depremini söylediğimiz gibi."

Tarihin Arka Odası geri dönüyor! Program Külliye'den canlı yayınlacak: İlk konu Fatih! Tarihin Arka Odası geri dönüyor! Program Külliye'den canlı yayınlacak: İlk... Haberi Görüntüle

''TÜRKİYE DİZ ÇÖKER''

''Marmara bölgesi Türkiye'nin ekonomisinin yüzde 60'ına yakınını, yani gayri safi milli hasılanın yüzde 60'ını sağlıyor.'' diyen Naci Görür, ''Eğer deprem olur, Marmara bölgesinde depremin çarkları durursa, Marmara bölgesi çöker, onunla kalmaz bütün Türkiye diz üstü çöker ve artık ne ekonomik özgürlüğümüz kalır, ne de siyasi özgürlüğümüz kalır. Size onu söyleyeyim, Cumhurbaşkanımızın bir lafıyla; Cumhurbaşkanına gidip diyorlar ki 'Dünya Bankası bizden borç para istiyor'. 'Ne kadar istiyor?' Diye sormuş. 5 Milyon Dolar, yanılmıyorsam. Belki de 5 Milyar Dolar. 'Verin' diyor. 'Bugün borç alan yarın talimat alır' bu onun lafı. Gerçekten öyle. Siz koca Marmara bölgesini depreme hazırlamaz çökertirseniz ondan sonra öyle özgür kalacağınızı, bağımsız kalacağınızı düşünmeyin.'' ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading