Yandex Metrica

Kobani davasında karar açıklandı: Selahattin Demirtaş ve Ahmet Türk'e hapis cezası!

Kobani davasında karar açıklandı: Selahattin Demirtaş ve Ahmet Türk'e hapis cezası!

Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'teki eylemlere ilişkin, aralarında terör örgütü PKK elebaşılarının yanı sıra eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 108 sanığın yargılandığı davanın karar duruşması yapıldı. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş 42 yıl hapis cezası aldı. DEM Partili Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk ile eski HDP'li Emine Ayna 10'ar yıl, eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ 32 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Gündem

19.05.2024, 21:09

Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere ilişkin, aralarında PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerinin yanı sıra eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 108 sanığın yargılandığı dava bugün yeniden görüldü. 3 yılın ardından karar duruşmasının olduğu dava da sanıklara verilecek cezalar belli oldu.

Yargılananlar arasınd eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı 'Kobani Davası'nın karar çıkması beklenen 83’üncü celsesi Ankara Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki duruşma salonunda görüldü.

2024 Paris Olimpiyatları hangi kanalda yayınlanacak? Olimpiyat açılı töreni saat kaçta başlayacak? 2024 Paris Olimpiyatları hangi kanalda yayınlanacak? Olimpiyat açılı töreni saat... Haberi Görüntüle

DURUŞMA SİNCAN CEZAEVİ'NDE GÖRÜLDÜ 

Kobani Davası'nın duruşması Sincan Cezaevi'nde görüldü. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ duruşmaya katılmazken mahkeme heyeti duruşma erteleme talebini reddetti. Duruşmada karar çıktı.

Zekai Aksakkallı'da oraydı! 15 Temmuz kahramanı Ömer Halisdemir'in kabrine ziyaretçi akını! Zekai Aksakkallı'da oraydı! 15 Temmuz kahramanı Ömer Halisdemir'in kabrine ziyaretçi... Haberi Görüntüle

130 SAYFALIK KARAR OKUNDU 

Mahkeme başkanı, "Bu vicdani kanaate varırken, dosyadaki deliller incelendi ve böyle bir vicdani kanaate varıldı" diyerek sözlerine başladı. 130 sayfalık karar olduğunu, ancak bunun özetini okuyacağını belirtti. Karar okunmaya başlanınca avukatlar "Bijî berxwedana HDP" sloganları atarak alkışlarla kararı protesto etti. Avukatların salonu terk etmeye başlamasının ardından mahkeme başkanı kararı okumayı durdurdu. Avukatların salondan çıkması beklendi.

Türkiye Ortadoğu'daki gücünü artırıyor! Libya'dan sonra o ülkeye iki askeri gemi konuşlandırılacak! Türkiye Ortadoğu'daki gücünü artırıyor! Libya'dan sonra o ülkeye iki askeri... Haberi Görüntüle

İŞTE SANIKLARIN ALDIĞI CEZALAR...

Mahkeme başkanı, avukatların salonu terk etmesinin ardından kararı alfabetik olarak açıkladı. 

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi.

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 23 yıl hapis cezasına çarptırıldı

HDP'li siyasetçi Ali Ürküt'e, 'devletin birliğini bozma eylemine yardım suçundan' 13 yıl 4 ay hapis cezasına, Ürküt’ün tutukluluk halinin devamına, suç işlemeye tahrikten de ayrıca 3 yıl 9 ay hapis cezası verilmesine hükmedildi.

Alp Altınörs'e, 'Devletin birliğini bozmaya yardım eylemi'nden 18 yıl hapis cezası, suç işlemeye tahrik suçundan da 4 yıl 6 ay ceza verildi. Tutukluluğunun devamına hükmedildi.

Ayhan Bilgen ve Altan Tan, 'Devletin birliğini, bütünlüğünü bozma ve terör örgütü kurma' suçlamalarından beraat etti.

Eski HDP Milletvekili Emine Ayna'ya 10'ar yıl hapis cezası verildi.

Can Memiş hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraatına karar verildi.

Cihan Erdal hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan 16 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası kararı verildi.

Dilek Yağlı hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan 16 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapsine ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Gültan Kışanak'a, devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt üyeliği suçundan ise 12 yıl hapis cezası verildi. Kışanak'ın tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak, tahliyesine hükmedildi.

Günay Kubilay hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 16 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapis ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Tropikal gecelere devam! Sıcak nefes aldırmayacak! İstanbul'da nem yüzde 95'lere çıkacak Tropikal gecelere devam! Sıcak nefes aldırmayacak! İstanbul'da nem yüzde 95'lere... Haberi Görüntüle

SELAHATTİN DEMİRTAŞ İÇİN KARAR

Selahattin Demirtaş hakkında "devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmaya yardım" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi, ceza 20 yıl hapis cezasına çevrildi. Demirtaş'a suç işlemeye tahrik suçundan da 4 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine hükmedildi. Eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'a, Diyarbakır'daki Nevruz konuşması nedeniyle 2 yıl 6 ay, 29 şubat 2016'daki konuşmasında "halkı kanunlara uymamaya teşvik" suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Demirtaş hakkında ayrıca örgüt propagandası suçundan 4 yıl 6 ay, yasadışı gösteriyi tahrik suçundan 3 yıl, 2911 sayılı yasaya muhalefet suçundan 2 yıl 6 ay, suçu ve suçluyu övme suçundan 1 yıl 6 ay, 'darbeye hayır' mitingindeki konuşması nedeniyle örgüt propagandası suçundan 2 yıl hapis cezası verildi. Demirtaş'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Sırrı Süreyya Önder'in devletin birliği ve bütünlüğünü bozma ile örgüt üyeliğinden beraatına karar verildi.

Sibel Akdeniz'in beraatına karar verildi.

Zeki Çelik hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan 18 yıl hapis cezasına karar verildi.

Zeynep Karaman hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 18 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezasına karar verildi.

Talimat Kandil'den mi? Mersin ve Ağrı'dan sonra şimdi de İstanbul'da terör halayı! Talimat Kandil'den mi? Mersin ve Ağrı'dan sonra şimdi de İstanbul'da... Haberi Görüntüle

DEM'LİLER CEZAEVİ ÖNÜNDE AÇIKLAMADA BULUNDU

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Sincan Cezaevi önünde dava öncesinde açıklamalarda bulunan Dem Parti yöneticileri, "Bugün açıklanacak karar ya Türkiye’yi tam bir karanlık, tam bir İstiklal Mahkemeleri ortamına geri çekecek ya da Türkiye’de demokrasinin önünün açılması için bir başlangıç olarak addedeceğiz. Türkiye için bu dava bir yol ayrımıdır" ifadelerini kullandı. 

Ahmet Ersagun Yücel İYİ Parti'den neden istifa etti? Ahmet Ersagun Yücel İYİ Parti'den neden istifa etti? Haberi Görüntüle

MAHKEME HEYETİ DURUŞMANIN ERTELENMESİ TALEBİNİ REDDETTİ 

Duruşma sırasında savunma için söz alan Avukat Özgür Erol, bugün duruşmaya yeni evraklar girdiğini ifade ederek “Biz bu evrakları henüz incelemedik. Öncelikle bugün karar kurmayınız. Bugün yalnızca tutukluluk incelemesi yapın” talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı, "Duruşmanın başka bir güne ertelenmesi talebinin reddine, tahliye talebinin hükümle birlikte değerlendirilmesine oy birliğiyle karar verilmiştir" dedi. 

Tutuklu sanık Alp Atınörs’ün “Bugün bir hüküm açıklayacak mısınız?” sorusu üzerine mahkeme başkanı, “Son sözleri aldıktan sonra hüküm açıklayacağız” cevabını verdi. Mahkeme, daha önce iki kez kararı açıklamayı ertelemişti. 

Son dakika... Marmara Denizi'nde deprem! İstanbul ve çevre illerde de hissedildi Son dakika... Marmara Denizi'nde deprem! İstanbul ve çevre illerde de... Haberi Görüntüle

DURUŞMAYA KİMLER KATILDI? 

Duruşmayı çok kalabalık bir izleyici kitkesi izledi. DEM Parti eş genel başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, CHP Grup Başkan Vekili Ali Mahir Başarır’ın da arasında bulunduğu CHP heyeti, DBP eş genel başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, DEM Parti milletvekilleri, çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi, çeşitli ülkelerin büyükelçilik temsilcilerinin de olduğu çok sayıda kişi izledi. 

İzmir'de iki kişinin ölümüne neden olan elektrik faciasında bilirkişi raporu çıktı! İzmir'de iki kişinin ölümüne neden olan elektrik faciasında bilirkişi raporu... Haberi Görüntüle

SELAHATTİN DEMİRTAŞ DURUŞMAYA KATILMADI 

Tutuklu yargılanan siyasetçiler Alp Altınörs ve İsmail Şengül, duruşma salonuna getirildi. Selahattin Demirtaş ve diğer bazı siyasetçilerin duruşmaya katılmadı.

Şırnak'tan acı haber: Astsubay İbrahim Daşçı şehit oldu Şırnak'tan acı haber: Astsubay İbrahim Daşçı şehit oldu Haberi Görüntüle

KOBANİ OLAYLARINDA NE OLDU? 

2011'de Suriye'de iç savaşın başlamasıyla DEAŞ'ın saldırıları sonrası PKK'nın Suriye kolu YPG, Rojava olarak adlandırılan bölgede sözde Afrin, Kobani ve Cezire kantonlarını oluşturdu. DEAŞ'ın saldırıları sonrası ortam gerildi. Terör Örgütü DEAŞ'ın PKK'ya karşı Kobani içine kadar girmesi sonrası gerilim Türkiye'ye sıçramaya başladı.

DEAŞ'ın saldırılarına karşı bölgede yaşayan Kürtlerin can güvenliğinin sağlanması adına hükümete çağrıda bulunan HDP, 6 Ekim'de ülke çapında sokak eylemi çağrısı yaptı. O çağrıdan sonra ortalık savaş alanına döndü. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da sokağa çıkan gruplar, önlerine geleni yakıp yıktı. Göstericiler okullara, bankalara zarar verdi. Eylemlerde hem güvenlik güçleriyle göstericiler hem de HÜDA-PAR'lı gruplar karşı karşıya geldi.

Son 3 senelik kart aidatları iade edilecek haberlerine yalanlama! DMM o iddiaları açığa kavuşturdu! Son 3 senelik kart aidatları iade edilecek haberlerine yalanlama! DMM... Haberi Görüntüle

YASİN BÖRÜ'NÜN KATİLLERİ CEZASIZ KALMADI

Şiddet olaylarında 2 polis şehit oldu, 35 kişi hayatını kaybetti. 435'i sivil, 326'sı güvenlik görevlisi de 761 kişi yaralandı. Hayatını kaybedenler arasında Diyarbakır'da ihtiyaç sahiplerine Kurban Bayramı'nda et dağıtan 16 yaşındaki Yasin Börü ve üç arkadaşı da vardı. 4 genç bir grubun saldırısına uğradı. DAEŞ üyesi oldukları iddiasıyla binadan atılan gençlerin cenazelerine bile işkence yapıldığı öne sürüldü.

Olayların ardından bin 600'ü aşkın şüpheli hakkında soruşturma başlatılırken, gözaltına alınan 894 şüpheliden 386'sı tutuklandı. 244'ü hakkında adli kontrol kararı verildi.

Olaylar sırasında 37 "nitelikli adam öldürme", 29 "adam öldürmeye teşebbüs", 3 bin 777 "mala zarar verme", 25 "alıkoyma", 395 "hırsızlık", 15 "yağma", 308 "iş yeri ve konut dokunulmazlığını ihlal", 13 "Türk bayrağını yakma, 7 "Atatürk'ü Koruma Kanun'una muhalefet" suçu işlendi. Azmettirici olan terör örgütü PKK/KCK'nın elebaşları ile bazı hakkında da soruşturma başlatıldı. Olayların yaşandığı dönemde HDP Eş Genel Başkanları olan Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ tutuklandı.

Eylemlere ilişkin soruşturma kapsamında, 25 Eylül'de eski HDP milletvekillerinin de bulunduğu 82 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkartıldı. 7 ilde düzenlenen operasyonda 20 şüpheli yakalandı. Aralarında belediye başkanı da olan 17 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yargılanan isimler

Figen Yüksekdağ

Sebahat Tuncel

Selahattin Demirtaş

Selma Irmak

Sırrı Süreyya Önder

Gülfer Akkaya

Gülser Yıldırım

Gültan Kışanak

Ahmet Türk

Ali Ürküt

Alp Altınörs

Altan Tan

Ayhan Bilgen

Nazmi Gür

Ayla Akat Ata

Aysel Tuğluk

İbrahim Binici

Ayşe Yağcı

Nezir Çakan

Pervin Oduncu

Meryem Adıbelli

Mesut Bağcık

Bircan Yorulmaz

Bülent Barmaksız

Can Memiş

Cihan Erdal

Berfin Özgü Köse

Günay Kubilay

Dilek Yağlı

Emine Ayna

Emine Beyza Üstün

Mehmet Hatip Dicle

Ertuğrul Kürkçü

Yurdusev Özsökmenler

Arife Köse

Ayfer Kordu

Aynur Aşan

Ayşe Tonğuç

Azime Yılmaz

Bayram Yılmaz

Bergüzar Dumlu

Cemil Bayık

Ceylan Bağrıyanık

Cihan Ekin

Demir Çelik

Duran Kalkan

Elif Yıldırım

Emine Tekas

Emine Temel

Emrullah Cin

Engin Karaaslan

Enver Güngör

Ercan Arslan

Fatma Şenpınar

Fehman Hüseyin

Ferhat Aksu

Filis Arslan

Filiz Duman

Gönül Tepe

Gülseren Törün

Gülten Alataş

Gülüşan Eksen

Gülüzar Tural

Güzel İmecik

Hacire Ateş

Hatice Altınışık

Hülya Oran

İsmail Özden

İsmail Şengül

Kamuran Yüksek

Layika Gültekin

Leyla Söğüt Aydeniz

Mahmut Dora

Mazhar Öztürk

Mazlum Tekdağ

Abdulselam Demirkıran

Mehmet Taş

Mehmet Tören

Menafi Bayazit

Mızgın Arı

Murat Karayılan

Mustafa Karasu

Muzaffer Ayata

Nazlı Taşpınar

Neşe Baltaş

Nihal Ay

Nuriye Kesbir

Remzi Kartal

Rıza Altun

Ruken Karagöz

Sabiha Onar

Sabri Ok

Salih Akdoğan

Salih Müslüm Muhammed

Salman Kurtulan

Sara Aktaş

Sibel Akdeniz

Şenay Oruç

Ünal Ahmet Çelen

Yahya Figan

Yasemin Becerekli

Yusuf Koyuncu

Yüksel Baran

Zeki Çelik

Zeynep Karaman

Zeynep Ölbeci

Zübeyir Aydar

Suçlamalar

‘Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma’ (Bir kez)

‘İnsan öldürme’ (37 kez)

‘İnsan öldürmeye teşebbüs’ (31 kez)

‘Yağma’ (24 kez)

‘Alıkoyma’ (38 kez)

‘Alıkoymaya teşebbüs’ (1750 kez)

‘Yakarak mala zarar verme’ (397 kez)

‘Kamu malına zarar verme’ (1060 kez)

‘Yakarak kamu malına zarar verme’ (503 kez)

‘İş yeri dokunulmazlığını ihlal’ (53 kez)

‘Geceleyin iş yeri dokunulmazlığını ihlal’ (294 kez)

‘Geceleyin açıktan hırsızlık’ (26 kez)

‘Açıktan hırsızlık’ (20 kez)

‘Hırsızlık’ (114 kez)

‘Geceleyin hırsızlık’ (272 kez)

‘Basit yaralama’ (Beş kez)

‘Silahla basit yaralama’ (43 kez)

‘Kamu görevlisini silahla basit yaralama’ (264 kez)

‘Kamu görevlisini kasten basit yaralama’ (Yedi kez)

‘Kemik kırığı oluşacak şekilde kasten silahla yaralama’ (Bir kez)

‘Kamu görevlisini kemik kırığı oluşacak şekilde kasten silahla yaralama’ (Bir kez)

‘Silahla kasten yaralama’ (78 kez)

‘Kamu görevlisini silahla yaralama’ (51 kez)

‘İş ve çalışma hürriyetinin ihlali’ (Üç kez)

‘İbadethanelere zarar verme’ (Dört kez)

‘Düşük yapmaya neden olma’ (Bir kez)

‘Bayrak yakma’ (24 kez)

‘5816 sayılı yasaya muhalefet’ (25 kez)

‘Suç işlemeye tahrik etmek’ (25 kez)

Habere Tepki Ver

9

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading