Yandex Metrica

KKTC'de yabancıların mal edinmesine ilişkin yeni düzenleme: Oy çokluğu ile kabul edildi

KKTC'de yabancıların mal edinmesine ilişkin yeni düzenleme: Oy çokluğu ile kabul edildi

KKTC'de yabancıların mal edinme ve uzun vadeli kiralama şartları yeniden düzenlendi. KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde oy çokluğu ile kabul edilen yasa tasarısı ile bazı alımlara kısıtlamalar getirildi.

Gündem

22.05.2024, 08:57

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yabancıların mal edinme ve uzun vadeli kiralama şartlarında bazı değişikliklere gidildi. KKTC Cumhuriyet Meclisi'ne gelen  "Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı" oy çokluğuyla kabul edildi. 

Kabul edilen yasa tasarısına göre yabancı uyruklular KKTC'den bir apartman dairesi veya konut alma hakkına sahip. KKTC'yi tanıyan ülkeler ile KKTC vatabdaşlarına kendi topraklarında 3 konut veya apartman dairesi satın alma hakkı tanıyan ülkelerin vatandaşları aynı şekilde KKTC'de 3 konut veya apartman dairesi satın alabilecek. Önceki yasada da yabancılar KKTC'de bir konut veya apartman dairesi alabiliyordu. Buradaki fark müstakil ev alımında arazi sınırlandırılmasının eklenmesiyle ortaya çıkıyor. Önceki düzenlemede müstakil ev alımında konutun içinde bulunduğu arazi 5 dönüme kadar çıkarken, değişiklikle bu alan 2,5 dönüme düşürüldü.

Son dakika: Bakan Tunç'tan İzmir'deki elektrik faciasıyla ilgili açıklama: 29 gözaltı kararı! Son dakika: Bakan Tunç'tan İzmir'deki elektrik faciasıyla ilgili açıklama: 29... Haberi Görüntüle

YATIRIM AMAÇLI ARAZİ ALIMI

Yasadaki bir diğer değişiklik ise yabancıların yatırım amaçlı arazi alımı konusunda oldu. Buna göre daha önce 3 milyon avro yatırımla 60 dönüm arazi alabilen yabancılar için arazi genişliği aynı kalırken yatırım miktarı 20 milyon avroya çıkarıldı. Ayrıca yeni yasayla bu 20 milyon avroluk yatırımın sanayi, eğitim veya sağlık alanında olması zorunluluğu getirildi. Yabancılar, yatırımlarını 2 yıl içinde yapmakla yükümlü tutulurken yapmayanların arazilerinin ellerindne alınması öngörülüyor. Önceki düzenlemede şart koşulan 3 milyon avroluk yatırımın niteliğine bakılmıyordu.

Ayrıca yabancıların şirketler veya mütevelli aracılığı ile sınırsız arazi alabilme şartında da değişikliğe gidildi. Yeni düzenlemeyle yabancıların ortaklığı yüzde bir dahi olsa şirket veya mütevelli yabancı sayılacak ve sadece gerçek kişilerin haklarından yararlanarak 1 konut veya 20 milyon avroluk yatırım ile 60 dönüm arazi alabilecek.

19 Temmuz bugün Denizbank saat kaça kadar açık? Denizbank şubeleri kaçta kapanacak? 19 Temmuz bugün Denizbank saat kaça kadar açık? Denizbank şubeleri... Haberi Görüntüle

2 SENE İÇİNDE SATILMAK ZORUNDA

Bir diğer değişiklik de kayıtsız taşınmazların kayıt altına alınmasıyla ilgili. Buna göre yabancılar ellerindeki fazla arazileri ve mülkleri 2 sene içinde satmak ve sözleşmelerini 6 ay içerisinde Tapu Dairesi'ne bildirmek zorunda olacak. Bakanlar Kurulu, bu 2 yıllık süreyi 3 yıla uzatma hakkına sahip ancak yasayı ihlal eden yabancılara asgari ücretin 500 katı para cezası verilecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading