Yandex Metrica

Kıyamet buzulu hızla eriyor: İstanbul'un yalıları sular altında kalabilir

Kıyamet buzulu hızla eriyor: İstanbul'un yalıları sular altında kalabilir

Uydu görüntüleri yaklaşan felaketi duyurdu. Batı Antarktika'daki Thwaites Buzulu, deniz suyu tarafından önceden düşünülenden daha fazla zarar gördü. Erimesi deniz seviyelerinin yaklaşık 60 santimetre yükselmesine neden olacak. Bu da İstanbul yalılarını tehlikeye sokacak.

Gündem

23.05.2024, 11:38

Thwaites Buzulu'nun uydu görüntülerinde rahatsız edici keşifler yapan Uluslararası bir araştırma ekibi, ilk kez Antarktika'daki dev buzulun derinliklerine sıcak deniz suyunun pompalandığına dair kanıtlar ortaya çıkardı. Erimesi dünya çapında deniz seviyelerini yarım metreden fazla yükseltecek. Bu nedenle “kıyamet buzulu” olarak da anılıyor.

Uydu görüntülerini Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlayan Buzulbilimciler, Finlandiya uydu misyonu ICEYE tarafından Mart'tan Haziran 2023'e kadar toplanan verilere güvendiler. Araştırmacılara göre görüntüler, gelgit sırasında deniz suyunun buzulun buzunun kilometrelerce altına nasıl bastırıldığını gösteriyor. Uydu görüntüleri buzulun su basıncı altında nasıl yükseldiğini, düştüğünü ve büküldüğünü gösterdi.

Buzul yaklaşık 120 kilometre genişliğinde ve özellikle erime riskiyle karşı karşıya. İklim değişikliği Arktik Okyanusu'na daha sıcak suların girmesine neden oluyor. Deniz üzerinde yer alan ve çok çabuk erimesini engelleyen buzulun önündeki buz tabakası, ısınan su tarafından aşındırılıyor ve giderek daha hızlı bir şekilde kopuyor.

Zehir tacirlerine NARKOÇELİK-19 operasyonları! Hepsi ele geçirildi Zehir tacirlerine NARKOÇELİK-19 operasyonları! Hepsi ele geçirildi Haberi Görüntüle

KIYAMET BUZULLARI HIZLA ERİYOR

Buzulun buz kütleleri giderek daha hızlı bir şekilde denize doğru kayıyor. Ayrıca buzul deniz seviyesinin altında bir havzada yer almaktadır. Şimdiye kadar deniz suyunun sadece havzanın kenarına değdiği varsayılmıştı. Önümüzdeki yıllarda deniz suyunun havzadaki buzulları aşındırması buzulların erimesini daha da hızlandıracaktır.

Uluslararası araştırma ekibi artık buzulun havzanın daha derin kısımlarına çekilmesinin yalnızca 10 ila 20 yıl süreceğini ve bunun da deniz seviyesinde önemli bir artışa yol açacağını varsayıyor.

Kanada'daki Waterloo Üniversitesi'nden profesör ve çalışmanın ortak yazarı Christine Dow, "Thwaites, Antarktika'daki en istikrarsız yer ve deniz seviyesinde 60 santimetrelik bir artışa eşdeğer" dedi. Ve ekledi: "Endişemiz, buzulun değişme hızını hafife almamızdır, bu da dünya çapındaki kıyı toplulukları için yıkıcı olabilir."

Araştırmacılar buzulun ne kadar çabuk eriyeceğini öğrenmek istiyorlar. Bunu yapmak için uydu verilerini kullanıyor ve hem buzuldan çıkan erimiş suyu hem de havzaya akan deniz suyunu hesaba katan modeller oluşturuyorlar. 

Buzul hidroloğu Dow, "Şu anda deniz suyunun müdahalesinin geri döndürülemez hale gelmesinden önce ne kadar zaman kaldığını söyleyebilecek yeterli bilgiye sahip değiliz" dedi. Sözlerine devam eden Dow, "Modelleri geliştirerek ve araştırmalarımızı kritik buzullara odaklayarak, deniz seviyesindeki yükselişi yüzyıllar değil, en azından on yıllar boyunca tahmin etmeye çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Bahçeli’den YSK’ya Hakkari çıkışı: Seçimlere katılması başlı başına bir skandaldır Bahçeli’den YSK’ya Hakkari çıkışı: Seçimlere katılması başlı başına bir skandaldır Haberi Görüntüle

İSTANBUL SULAR ALTINDA KALABİLİR

Buzullarda yaşanan bu gelişme Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Küresel Denge Derneği geçtiğimiz aylarda hazırladığı raporunda İstanbul için tehlike çanlarının çaldığını gözler önüne sermişti. 

"İstanbul ve İzmir İlleri için Deniz Seviyesi Yükselmesi ve Olası Etkileri" adlı raporda iklim değişikliğine vurgu yapılmış, deniz seviyesindeki yükselmelerin İstanbul'da kıyılarda yer alan konak, saray, dini ve tarihi yapılar, İzmir'de ise körfez ve tatil beldeleri için risk oluşturduğu açıklamıştı.

Kritik raporda  İstanbul Boğazı'nın tamamımın, özellikle de kıyılarda yer alan konak, saray, dini ve tarihi yapıların deniz seviyesindeki değişimden etkilenmesi bekleniyor. İstanbul'un bir çok tarihi mekanları Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu Kasrı gibi saraylar ile Şemsi Paşa Camii ve Ortaköy Camii risk altında. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading