Yandex Metrica

Karabağ sınırına dev yığınak, İran'daki 35 milyon Türk'ü endişelendirdi

Karabağ sınırına dev yığınak, İran'daki 35 milyon Türk'ü endişelendirdi

İran'ın Karabağ sınırına 'tatbikat' adı altındaki askeri yığınağı Bakü ile Tahran arasında tansiyonu iyice yükseltti. İran'daki 35 milyon Türk, gelişmeleri endişeyle izliyor.

Gündem

17.03.2024, 21:52

Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan'ın ortak askeri adımları komşu İran'ı kaygılandırmış görünüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından desteklenen Azerbaycan'ın Ermeni işgalindeki Karabağ topraklarını kurtarmasının ardından Tahran'ın yaşadığı huzursuzluk son günlerde had safhaya ulaştı. İran yönetiminin halen Karabağ'daki Hankendi kasabasında konuşlu Ermeni güçlerine tırlarla yardım ulaştırmaya çalışması Bakü ile ipleri kopma noktasına getirdi. 

Karabağ'ın Ermenistan işgali altında olduğu yaklaşık 30 yıllık sürede bu bölgeye tatbikat düzenlemeyen İran, sözkonusu topraklar Bakü'ye geçince tavır değiştirdi. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in Karabağ-İran sınırına yönelik egemenlik vurgusuna, Tahran askeri tatbikatla cevap verdi. 10 günü aşkın süredir ülkenin kuzeyine doğru yoğun askeri sevkiyatlar yapan İran, Karabağ sınır hattı boyunca tatbikat başlatıyor. 

'Hayber Fatihleri' adı verilen ve yarın başlaması beklenen tatbikata yüzlerce tank, zırhlı araç, obüs, sahra topu ve helikopter katılıyor. İran'ın Tebriz-Erdebil kuzeyindeki gövde gösterisi yoğun olarak Horadiz, Zengilan, Zengezur ve Ordubad hattında devam edecek. 

Nahcıvan Özerk Cumhuriyeti sınırına dinleme istasyonu kuran Tahran yönetiminin kuzeye sevk edilen askeri araçlar arasına hava savunma sistemi eklemesi de dikkat çekti. Konvoy içerisinde kamuflaj altında taşınan sistemin bir orta menzilli hava savunma sistemi olduğu açıkça belli oluyor. 

Nahcıvan sınırına radyo istasyonu kuran İran, askeri konvoya bir de hava savunma sistemi (solda) ekledi. 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade'nin sözkonusu tatbikatı 'siyonizme karşı yaptıklarını' iddia etmesi de tuhaf bulunuyor. Hatipzade önceki gün, "İran'ın sınırları yakınında siyonist rejimin varlığına müsamaha göstermeyeceği ve bu bağlamda kendi ulusal güvenliği için gerekli gördüğü her türlü tedbiri alacağı açıktır" demişti.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Erzurum Kongresi’nin 105. yıl dönümü mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Erzurum Kongresi’nin 105. yıl dönümü mesajı Haberi Görüntüle

SINIRDA MAYIN TEMİZLİĞİ

Sahadaki bu gelişmelere paralel olarak Türkiye'nin İran sınırındaki mayınları temizlemeye başlaması da tuhaflıklar zincirine bir yenisini ekledi. Ankara'nın mayınları ortadan kaldırmaya ilişkin 2004 yılında imzaladığı Ottawa Sözleşmesi kapsamında giriştiği faaliyet, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın desteğiyle yapılıyor. 18,6 milyon avro tutarındaki proje, İran sınırındaki 83 bin antipersonel mayınının temizlenmesini öngörüyor. Milli Savunma Bakanlığı Milli Mayın Faaliyet Merkezi (MAFAM) tarafından sevk ve idare edilen çalışmalar Iğdır'ın Aralık ilçesindeki Küçük Ağrı Dağı eteklerinde devam ediyor. 

Microsoft'tan yeni açıklama: Tüm uygulama ve hizmetler kurtarıldı Microsoft'tan yeni açıklama: Tüm uygulama ve hizmetler kurtarıldı Haberi Görüntüle

ANKARA-BAKÜ ZENGEZUR'DA KARARLI

Türkiye-Nahcıvan-Azerbaycan arasında kurulması planlanan Zengezur Koridoru'nun, Moskova ve Tahran'ın muhalefetine rağmen hayata geçirilmesi planlanıyor. Ermenistan ve Tahran'ın da ticari açıdan lehine olacak bu hat konusunda engelleme faaliyetleri devam ederse Bakü-Ankara işbirliğiyle Ermenistan güneyine yönelik yeni bir operasyonun gündeme gelebileceği belirtiliyor. 

İran kuzeyindeki Türkler ise tüm bu gelişmelerden rahatsız. 83 milyon nüfuslu İran'da sayıları 35 milyonu bulan 'Azerbaycan Türkleri', Karabağ cephe hattının ısınmasını istemiyor. Bakü ile Tahran arasında yükselecek tansiyon en çok İran kuzeyindeki Tebriz-Erdebil hattında yaşayan Türk nüfusu etkileyecek. Bu bölgedeki Türklerin son yıllarda iyice aşikâr hale getirdikleri Azerbaycan sevgisi de Tahran'daki bölünme korkusunu daha da alevlendirdi. Sözde 'siyonizme' karşı icra edilen 'Hayber Fatihleri' tatbikatının ne gibi sonuçlar doğuracağı merak konusu.  


Son dakika... Diplomatik kaynaklardan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Esad açıklaması! İddialar yalanlandı Son dakika... Diplomatik kaynaklardan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Esad açıklaması! İddialar... Haberi Görüntüle

SEVKİYATTAN SON GÖRÜNTÜLER


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading