Yandex Metrica

'İstemezük' zihniyeti, yerli araba yolda kalsın diye dört gözle bekliyor

'İstemezük' zihniyeti, yerli araba yolda kalsın diye dört gözle bekliyor

Türkiye'nin uçan araba hedefini küçümseyen Prof. Naci Görür'e Bakan Varank Sivas ASELSAN'dan cevap verdi: Devrim arabası yolda kalsın diye dört gözle bekleyenler, aynı art niyeti bugün de Türkiye'nin Otomobili için gösteriyor.

Gündem

23.01.2024, 17:38

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dün akşam ASELSAN Sivas'ın 5. Kuruluş Yıl Dönümü Programı'na katıldı. Buradaki konuşmasında kamu-özel sektör ortaklığında, 5 yıl önce kurulan ASELSAN Sivas'ın optik bileşenler ve elektro-optik cihazlarda seri üretim yapabilen lider bir firma haline geldiğine dikkati çekti.

Türk mühendislerin yerli ve milli imkanlarla geliştirip ürettiği yüksek-teknolojili ürünlerin merkezi olan bir Türkiye konumuna gelmeyi hedeflediklerinin altını çizen Varank, ASELSAN Sivas'ın savunma sanayi ekosistemine 100 milyon dolarlık katkı sağladığı bilgisini verdi. 

Buradaki tesiste 40 bin gündüz görüş dürbünü, 25 bin gece görüş dürbünü, 30 bin refleks nişangah ve 2 bin keskin nişancı dürbünü üretildiğini anlatan Varank, "Yine 2 bin 500'ün üzerinde çok hassas sürekli odaklı termal kamera objektifi burada üretilebiliyor. Optik Litografi, Laser Optik ve Band Pass filtre gibi birçok kritik teknoloji burada geliştirildi. 300'ü aşkın hassas optik ürün ASELSAN Sivas'ta üretilebiliyor” dedi. 

Türkiye’ye iade edilecek mi? Eylem Tok için karar çıktı Türkiye’ye iade edilecek mi? Eylem Tok için karar çıktı Haberi Görüntüle

TELESKOP MERCEKLERİ DE ÜRETİLECEK

Varank, elektro-optik cihaz ve mercek üretimi konusunda da Türkiye'nin dışa bağımlılığını ortadan kaldırma noktasında kararlı olduklarına dikkati çekerek, bu sebeple burada kazanılacak mühendislik ve üretim kabiliyetlerinin çok değerli olduğunu dile getirdi.

Bakanlık onaylı Ar-Ge Merkezinde Türk mühendislerinin katma değerli ve yenilikçi ürünleri geliştirdiğine işaret eden Varank, "Tabanca Refleks Nişangah ailesi, Zırhlı Araç Periskop ailesi ve Holografik Refleks Nişangah ürünleri, bu faaliyetler sonucunda seri üretim aşamasına geldi. Şimdi kritik bir ürünün çalışmasının burada yapılmasını şirketimizden talep ediyoruz. Uzay alanında kullanılacak teleskopların merceklerini de ASELSAN Sivas üretebilir. Bu görevi onlara vermiş olalım. Allah'ın izniyle onu da ürettiğimizde, bu ürünü üretebilen nadir ülkelerden biri olacağız" diye konuştu.

Dolandırıcılara 'SİBERAĞ' darbesi: Hesaplarında 3 Milyar 600 Milyon TL para hareketliliği bulunanlar paketlendi Dolandırıcılara 'SİBERAĞ' darbesi: Hesaplarında 3 Milyar 600 Milyon TL para... Haberi Görüntüle

ELLERİNDEN GELSE KİLİT VURURLAR

Varank, yerli sanayideki atılımları bir asırdır geciktiren 'istemezük' zihniyetinin bugün hâlâ canlı olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye uçan araba konusunda dünyada liderliğe oynayacak" şeklindeki sözlerini 'bunun kesinlikle mümkün olmayacağı' iddiasıyla eleştiren Prof. Dr. Naci Görür'e şu cevabı verdi:

"Devrim arabası yolda kalsın diye dört gözle bekleyenler, aynı art niyeti bugün de Türkiye'nin Otomobili için gösteriyor. Nuri Killigil'i hor görenler, görmezden gelenler, bugün de Türk mühendislerini küçümsemeye, aşağılamaya kalkıyor. Geçtiğimiz gün 'Ufku ve vizyonu geniş gençlerimizle uçan arabalarda da dünya liderliğine oynayacağız' dedim. Adının önünde güya profesör ünvanı olan ve çürümüş zihniyetin temsilcisi olan birisi çıktı, kendince gençlerimizi aşağılamaya kalktı. 'Sizin insan kaynağınız iyi eğitilmemiş, bilgi toplumundan uzaksınız, altyapınız yetersiz, siz bu işi başaramazsınız.' dedi. Şimdi ben kendisine sesleniyorum: O iyi eğitilmemiş, bilgi toplumundan uzak dediğin insan kaynağıyla, biz bugün bölgesinde savaşları bitiren insansız hava araçlarını geliştiriyor ve tüm dünyanın gündemine sokabiliyoruz. O yetersiz gördüğü altyapıyla, biz bugün yüzde 70 yerlilikle, 762 savunma sanayi projesi yürütüyoruz. Bunlar, bugün tüm dünyanın övmek zorunda kaldığı İHA ve SİHA'larımıza da 'motoru yerli mi' demişlerdi. Bugün ellerinde imkan olsa bu projeleri de durdururlar. Onlara kalsa, iktidar olduklarında gelirler ASELSAN Sivas'ın kapısına kilit vururlar, yerine heykel fabrikası açarlar. Bunların vizyonu bu kadar.”

Son dakika: İzmir'de 2 kişinin hayatını kaybettiği elektrik akımı olayında 27 şüpheli adliyeye sevk edildi Son dakika: İzmir'de 2 kişinin hayatını kaybettiği elektrik akımı olayında... Haberi Görüntüle

GENÇLERİMİZİ SOKAKTA BULMADIK

Savunma sanayisi cirosunu 1 milyar dolardan 9 milyar dolara çıkarıp ihracatı da 10 kat arttırdıklarını dile getiren Varank, "Mesleği deprem uzmanlığı olan birileri çıkacak, bunca emeği, bunca mücadeleyi yok sayarak gençlerimizin özgüvenine kast edecek. Kimse kusura bakmasın, biz gençlerimizi sokakta bulmadık, böyle ideolojik yaklaşımlara sahip kişilere de gençlerimizin emeklerini, hayallerini yedirmeyiz" dedi.

Varank, 2016'da 35 bin olan savunma sanayisinde çalışan sayısının bugün 80 bine ulaştığını vurgulayarak, gelecek yıllarda bunun daha da artacağını söyledi.

"O zaman bu aşağılamaları yapan zatlar Türkiye'nin Türk mühendis ve teknisyenlerinin başarılarını, söylediklerinden utanarak izleyecekler. Biz gençlerimize güveniyoruz, onlara inanıyoruz" diye konuşan Varank, gençlerden bu tür kışkırtmalarla morallerini bozmamalarını istedi ve gençlerin her zaman yanında olacaklarını bildirdi. SİVAS 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading