Yandex Metrica

İsrail'in yardım teklifine Ankara'nın cevabı: Gerek yok

İsrail'in yardım teklifine Ankara'nın cevabı: Gerek yok

Orman yangınlarıyla mücadeleye destek olmak için Türkiye'ye yardım teklifinde bulunan İsrail'e olumsuz cevap verildiği öğrenildi.

Gündem

23.01.2024, 21:57

Türkiye'yi sarsan orman yangınlarına müdahale için yardım teklif eden ülkelerden birinin İsrail olduğu ancak bu teklifin nazik bir dille reddedildiği öğrenildi. 

Middle East Eye haber portalından Ragıp Soylu'nun bildirdiğine göre İsrail, Ankara'daki büyükelçiliği kanalıyla yetkililere "İsterseniz yardıma hazırız" mesajı iletti. 

Ankara ise bu teklife "Durum kontrol altında, teşekkür ederiz" cevabı vererek İsrail'in yardım önerisini olumsuz yanıtladı. Tel Aviv makamları bunun üzerine, "İhtiyaç duyulursa yardım elini uzatmaya hazırız" dedi. 

İki gün önce de gündeme gelen bu iddia İsrail Dışişleri yetkililerince yalanlanmıştı. Ancak Tel Aviv'in böyle bir öneride bulunduğuna ilişkin veriler giderek artıyor.  

Şimdiye dek Rusya, Azerbaycan, Ukrayna, İran ve Katar gibi ülkelerden gelen yardım önerileri Ankara tarafından kabul görmüş ve bu ülkeler gerek kara ekipleri gerekse de uçak ve helikopterlerini yangınla mücadele için Türkiye'ye göndermişti. 

Türkiye, yardım talebini kabul etmediği İsrail'le yıllardır gerilimli süreçler yaşadı. Başta Kudüs olmak üzere Filistin topraklarında Müslümanlara yönelik saldırılar, iki ülkeyi sıklıkla karşı karşıya getiriyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz ay İsrailli mevkidaşı Yitzak Hertzog'u göreve başlamasından ötürü tebrik etmek için aramış ve yıllar sonra ilk kez doğrudan iletişim kurulmuştu. Hertzog da Erdoğan'a "Bölgede sorunları birlikte çözebiliriz" mesajı iletmişti. 

İki ülke ilişkileri yıllardır ağırlıklı olarak istihbarat teşkilatları (MİT ve MOSSAD) üzerinden yürüyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading