Yandex Metrica

İran cumhurbaşkanı seçimi ne zaman olacak?

İran cumhurbaşkanı seçimi ne zaman olacak?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından, gözler hemen seçimlere çevrildi. İran Anayasası'na göre, Cumhurbaşkanı'nın görevini üstlenecek kişi, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir olacak. Bu, anayasal süreçlerin izleneceği ve yeni bir cumhurbaşkanının seçilene kadar geçici olarak görevi devralacağı anlamına geliyor. Bu süreçte, İran'da siyasi ve toplumsal dinamiklerin nasıl şekilleneceği merak konusu oldu.

Gündem

21.05.2024, 14:37

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ve Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsin Ejei ile Cumhurbaşkanlığı Seçimi tarihinin belirlenmesine ilişkin bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının sonucunda yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin 28 Haziran'da yapılacağı kararlaştırıldı. Böylelikle 28 Haziran, İran'da yeni bir liderin belirlenmesi için önemli bir adım ve ülkenin siyasi geleceği üzerinde etkili olacaktır.

TÜKODER'den zam kararına tepki: İBB Başkanı İmamoğlu'na 'kararı geri çek' çağrısı TÜKODER'den zam kararına tepki: İBB Başkanı İmamoğlu'na 'kararı geri çek'... Haberi Görüntüle

MUHAMMED MUHBİR CUMHURBAŞKANI VEKİLİ OLDU

İran Cumhurbaşkanlığı Seçimi, görevdeki Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ölümünün ardından 28 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşecek. Reisi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte Giz Galası Barajı'nın açılışını yapmak üzere İran-Azerbaycan sınırına yaptığı ziyaretten dönüş için helikopter kullandı. Ancak, yolculuk sırasında, kendisiyle birlikte sekiz yolcu ve mürettebatı taşıyan helikopter Doğu Azerbaycan eyaletindeki Verzigan şehri yakınlarında yaklaşık 13:30'da (UTC+03:30) düştü. İran kuvvetleri, kazanın ardından yoğun sis ve rüzgar nedeniyle olay günü 20:39'da kaza yerine ulaşabildi. Helikopterin enkazı ilerleyen saatlerde bulundu ve uçaktaki dokuz yolcu ve mürettebatın tamamının hayatını kaybettiği belirlendi. Bu olayın ardından, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir, İran Anayasası'nın 131. Maddesi uyarınca cumhurbaşkanı vekili olarak atandı.

Yunanistan ile 2. sınır köprüsü! Bakan Uraloğlu tarih verdi Yunanistan ile 2. sınır köprüsü! Bakan Uraloğlu tarih verdi Haberi Görüntüle

İRAN CUMHURBAŞKANI SEÇME SÜRECİ

İran Cumhurbaşkanı, İran Anayasası'nın 114. Maddesi uyarınca her dört yılda bir "halkın doğrudan oyuyla" seçilir. Ülkenin doğrudan seçilen en üst düzey yetkilisi olan Cumhurbaşkanı, yürütme organının başkanıdır ve Yüce liderden sonra en önemli ikinci pozisyondadır. İran'ın siyasi yapısında, Yüce lider Cumhurbaşkanından çok daha geniş yetkilere sahiptir. Seçim hakkı 18 yaşından itibaren tanınmıştır ve Şii İslam'a inanan, Anayasa'ya ve Velayet-i fakih ideolojisine bağlı olan her İran vatandaşı cumhurbaşkanlığına aday olabilir. Adaylar, Anayasa Koruma Konseyi tarafından yönetilen Seçim İzleme Ajansı tarafından incelenir ve onaylanır. Konsey, adayların reddedilme nedenlerini açıklamaz ancak her adaya özel olarak belirtir. Kadınlar, anayasal olarak aday olmalarının önünde bir engel bulunmamaktadır; ancak şimdiye kadar hiçbir kadın aday, Seçim İzleme Ajansı tarafından seçilme hakkından mahrum bırakılmıştır. Konsey sözcüsü, "Hiçbir kadını kadın olduğu için reddetmedik" diyerek, kadınların seçimlere katılmasının önünde engel olmadığını vurgulamıştır. Konsey tarafından onaylanan adaylar, halk oylamasına sunulur. Adaylar, oyların salt çoğunluğunu (%50 artı bir) aldığında seçimi kazanır. Eğer hiçbir aday yeterli oyu alamazsa, bir sonraki cuma günü en çok oyu alan iki aday arasında bir seçim daha yapılır. Seçim sırasında oy kullanan İranlılar, nüfus cüzdanlarına bunu gösteren bir damga alırlar. Sonuçlar belirlendiğinde, Yüce lider seçilen cumhurbaşkanını atanmak üzere imzalamakla yükümlüdür.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading