Yandex Metrica

Irak petrol ve doğalgazı masada: Fidan, Güler ve Kalın Bağdat'a gidiyor

Irak'ın başkenti Bağdat yarın çok önemli bir güvenlik zirvesine ev sahipliği yapacak. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın katılacağı zirvede Irak petrol ve doğalgazının Türkiye'ye taşınması ile PKK/YPG'ye karşı operasyonlar masada olacak.

Gündem

14.03.2024, 09:52

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın yarın terörle mücadelede iş birliği toplantısı kapsamında Bağdat'a ziyaret gerçekleştirecek.

Türkiye ile Irak arasındaki sorunların çözümü, ortak projelerin geliştirilmesi ve PKK/YPG terörüne karşı atılacak adımların ele alınacağı temasların önemli fırsatlara kapı açması bekleniyor. 

Türkiye, Irak'ın petrol ve doğalgaz kaynaklarının Avrupa'ya aktarımı konusunu önemsiyor. Buna ilişkin Bağdat'ın atması gereken adımların hızlandırılması bekleniyor. Irak başkentinde düzenlenecek Türkiye-Irak Güvenlik Zirvesi toplantısı aynı zamanda önümüzdeki aylarda başlaması beklenen kapsamlı askerî operasyonlar konusunda önemli bir zemin teşkil ediyor. 

İbrahim Kalın, Hakan Fidan ve Yaşar Güler

15 Temmuz Milletin Zaferi! İşte saat saat o gece yaşananlar 15 Temmuz Milletin Zaferi! İşte saat saat o gece yaşananlar Haberi Görüntüle

BORU HATTINDAN SEVKİYAT BAŞLAYABİLİR

Düzenlediği basın toplantısında buna ilişkin bilgiler veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Bağdat'taki zirvede öncelikle güvenlik ve askeri işbirliği konularının görüşüleceğini anlattı. Terörle mücadelede 'ortak bir anlayış geliştirilmesi' ve bu doğrultuda atılabilecek somut adımların masada olacağına dikkat çeken Keçeli, son zirvede yapılan ve "PKK'nın her iki ülke için de ortak tehdit" olarak tanımlandığı açıklamayı hatırlattı. 

Terör örgütü PKK'nın Irak makamları tarafından bir ortak güvenlik tehdidi olarak tanımlanmasını "Irak tarafında PKK ile mücadele azminin gelişmeye başladığının bir işareti" gördüklerini ifade eden Keçeli, enerji konusunda da Irak'taki doğalgaz kaynaklarının geliştirilmesi ve bunların uluslararası pazarlara sevki için görüşmeler olacağını bildirdi. 

Kerkük - Yumurtalık petrol boru hattı

Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı'nın bir süredir kapalı olduğunu hatırlatan Keçeli, "Biz bu boru hattından sevkiyata başlanabileceğini, bizim açımızdan bir sorun olmadığını geçtiğimiz ekim ayında söylemiştik. Ancak Irak tarafının henüz sevkiyata başlanması konusunda hazır olmadığını anlıyoruz" şeklinde konuştu.

Keçeli, Irak'taki tüm tarafların karşılıklı diyalog ve anlayış çerçevesinde bir mutabakata ulaşmasını ve boru hattına sevkiyatın en kısa sürede başlamasını ümit ettiklerini bildirdi.

Hakan Fidan'ın ABD'de mevkidaşı Antony Blinken ile görüşmesi

Son 3 senelik kart aidatları iade edilecek haberlerine yalanlama! DMM o iddiaları açığa kavuşturdu! Son 3 senelik kart aidatları iade edilecek haberlerine yalanlama! DMM... Haberi Görüntüle

PKK VE FETÖ'YE DESTEK KABUL EDİLEMEZ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın'ın ABD temaslarına da değinen Keçeli, "Terörle mücadele alanında bizim Amerika Birleşik Devletleri'ne çok net bir mesajımız oldu. Biz onlara PKK/YPG ve FETÖ ile ilgili beklentilerimizi net bir şekilde ilettik. Müttefik bir ülkenin, ülkemizin güvenliğini hedef alan terör örgütleriyle işbirliği yapmasının asla kabul edilemez olduğunu belirttik" dedi. 

Keçeli, görüşmelerde savunma sanayii alanında işbirliği için atılması gereken adımların da konuşulduğunu kaydederek bu konudaki kısıtlamaların kaldırılması gerektiğinin ABD'li yetkililere iletildiğini belirtti. Türkiye'nin CAATSA yaptırımlardan çıkarılma talebinin tekrar vurgulandığını aktaran Keçeli, F-16 ve F-35 konusundaki süreçlerin de ele alındığını bildirdi.

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan memleketi Rize'de: 'Yarınki mitingde Türkiye ve dünya gündemiyle ilgili düşüncelerimi paylaşacağım' Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan memleketi Rize'de: 'Yarınki mitingde Türkiye ve... Haberi Görüntüle

BİR AYDA 70'TEN FAZLA İSİMLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın son dönemde 70'den fazla ikili görüşme yaptığını ve Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerin üçte birinin Dışişleri Bakanları ile son 3-4 haftalık süreçte görüştüğünü kaydeden Keçeli, Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ilişkilerin derinleşmesinin önündeki en büyük engelin ABD'nin YPG'ye vermekte olduğu destek olduğunun altını çizdi.

Keçeli, ABD ile 30 milyar dolarlık ticaret hacminin 100 milyar dolar bandına çıkarılmak istendiğini söyledi. Enerji alanındaki işbirliğinin değerlendirildiğini belirten Keçeli, sıvılaştırılmış doğal gaz ve nükleer enerji konularında görüşmelerin sürdüğünü vurguladı.

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading