Yandex Metrica

İki toplum değil iki devlet

İki toplum değil iki devlet

Erdoğan, KKTC'ye tarımda çağ atlatacak projenin açılışında Rumlara net mesajlar verdi

Gündem

23.01.2024, 17:30

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Sulamaları İletim Tüneli Işık Görünme Töreni'ne Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantıyla katıldı. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Kuzey Kıbrıs tarım sektörünün çağ atlayacağını vurgulayan Erdoğan, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak "Ömrü dolmuş formüllerle zaman kaybedilmemeli. Yeni bir müzakere süreci olacaksa bu, artık iki toplum arasında değil, iki devlet arasında yürütülmelidir" dedi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne Türkiye'den denizaltı borularıyla su sağlayan sistemin en önemli aşamalarından birinin açılışını gerçekleştiren Erdoğan, KKTC'nin tamamına memba kalitesinde su sağlanacağını ve büyük arazilerin suya kavuşup 10 bin kişilik istihdam yaratılacağını söyledi. Erdoğan, konuşmasında şu mesajları verdi:

"Kıbrıs müzakereleri şimdiye dek Rumların şımarıklığı nedeniyle sonuçsuz kaldı. Kıbrıs'ta bir çözüm aranıyorsa bunun ham hayaller değil, sahadaki gerçekler üzerine inşa edilmesi şarttır. Bu iki toplum arasında değil iki devlet arasında yürütülmelidir."

Müvekkilinin torbacısı çıktı! Cezaevine uyuturucu sokmaya çalışan Avukat hakkında skandal karar! Müvekkilinin torbacısı çıktı! Cezaevine uyuturucu sokmaya çalışan Avukat hakkında skandal... Haberi Görüntüle

ORTAK BİR GELECEK MÜMKÜN DEĞİL

  • Kıbrıs Türkü, adaletsizliğin ve çifte standardın ne demek olduğunu gayet iyi biliyor. Kapalı kapılar ardında Kıbrıs Türklerinin haklarını devredenler iş icraata geldiğinde maalesef üç maymunu oynadılar. Adaletli çözüm yerine öz yurtlarında azınlık statüsüne mahkum etmek istediler.
  • Kıbrıs sorununu bir kangrene dönüştürmüştür. Kıbrıs müzakerelerini Rum tarafının uzlaşmaz ve şımarıklıkları nedeniyle sonuçsuz kalmıştır. 1963-1974 yıllarında Kıbrıs Türk halkını katledenler, müzakere süreçlerinde çözüme yaklaşıldığı anda olmadık bahanelerle masadan kaçmışlardır.
  • Annan Planı'nı reddeden Rumlar AB üyeliğiyle ödüllendirilirken aynı plana 'evet' diyen Türkleri cezalandırılmıştır. 'Hastaneleri bile paylaşmam' diyen bir zihniyetle ortak gelecek kurulması zaten mümkün değildir. Kıbrıs'ta çözümsüzlüğün bedelini artık hiç kimse Türk tarafına ödetemez.

KKTC dönüşü siyasete basketbol molası: Cumhurbaşkanı Erdoğan tekrar parkede! KKTC dönüşü siyasete basketbol molası: Cumhurbaşkanı Erdoğan tekrar parkede! Haberi Görüntüle

ÖMRÜ DOLMUŞ FORMÜLLER

  • Cenevre'de düzenlenen gayrıresmi 5+1 toplantısı istiklal ve istikbal mücadelesinde dönüm noktası olmuştur. Bu toplantıda Kıbrıs Türkleri adil, makul önerilerde bulundular. Ömrü dolmuş formüllerle zaman kaybedilmemeli, iki ayrı devlet kabul edilmeli. Türkiye olarak biz de Tatar liderliğinde KKTC tarafının önerilerine tam destek verdik.
  • Cumhurbaşkanı Sayın Tatar'ı Cenevre'de gösterdiği liderlik ve sergilediği kararlı duruş nedeniyle huzurlarınızda tebrik etmek istiyorum.
  • Kıbrıs'ta bir çözüm aranıyorsa bunun ham hayaller değil, sahadaki gerçekler üzerine inşa edilmesi şarttır. Bu iki toplum arasında değil iki devlet arasında yürütülmelidir. Her iki devletin nasıl işbirliği yapabileceği belirlenmelidir.
  • Kıbrıs Türkünün egemen eşitliği teyit edilmeli ve müzakereler başlamalıdır. İki devletli çözümü reddetmek KKTC'nin bağımsızlığını reddetmek demektir. Ne bizim ne de KKTC'nin böyle bir adaletsizliğe rızası yoktur. Bilhassa Kıbrıs Türk'ünün Doğu Akdeniz'deki enerjilerdeki haklarının yenilmesine asla izin verilmeyecektir.
Zehir tacirlerine geçit yok: Tonlarca uyuşturucu ele geçirildi sokak satıcıları yakalandı Zehir tacirlerine geçit yok: Tonlarca uyuşturucu ele geçirildi sokak satıcıları... Haberi Görüntüle

DOĞU AKDENİZ'DEN MÜJDE GELECEK

Karadeniz'de aldığımız müjdeyi Doğu Akdeniz'de de alacağımıza inanıyoruz. KKTC'nin yanında olmayı sürdüreceğiz.

  • Türkiye olarak ahdi ve tarihi sorumluluklarımız çerçevesinde milli davamız olan Kıbrıs'a sahip çıkmakta kararlıyız. KKTC halkının refahı, kendi ayakları üzerinde güvenle durabilmeleri, kalkınması ve gelişmesi öncelikli hedefimizdir. Koronavirüs salgını döneminde KKTC'yi asla kaderlerine terk etmedik. En sıkıntılı günlerinde Kıbrıs Türk halkının yanında olduk.
  • Birbirinden önemli projeleri hayata geçirdik. Bizler tek yürek, tek bilek hareket edersek Allah'ın izniyle önümüzde durabilecek hiçbir engel yoktur. Anavatan ve garantör Türkiye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da KKTC'nin yanında olacaktır.

Türkiye'den Nijer'e çıkarma! Ana gündem maddesi iş birliğini güçlendirmek Türkiye'den Nijer'e çıkarma! Ana gündem maddesi iş birliğini güçlendirmek Haberi Görüntüle

TARIM SEKTÖRÜ ÇAĞ ATLAYACAK

  • Bir ada ülkesi olması ve kısıtlı doğal kaynakları nedeniyle KKTC son 30 yıldır giderek artan bir şekilde su sıkıntısı yaşıyor. Bu sorunun çözümü için Türkiye'den içme ve sulama amaçlı su götürülmesi her dönem gündeme gelmiş ancak bu proje gündeme gelmemiştir. Biz askıda deniz geçiş sistemiyle yıllık 75 milyon metreküp suyu Anavatan'dan Yavru Vatan'a ulaştırdık. Modern içme suyu arıtma tesisi ile KKTC'nin tamamına memba suyu kalitesinde içme suyu temin ettik. Deniz geçişi isale hattında 8 Ocak 2020'de meydana gelen arızayı da en kısa sürede çözüme kavuşturduk. Böylece KKTC ile Türkiye arasındaki tarihi, kültürel, coğrafi bağlara bir yenisini daha eklemiş olduk.
  • Sulama projemizde suyu temin edecek 5.7 kilometre uzunluğunda iletim tünelinde ışığı göreceğiz. Güzelyurt ovası sulama iletim yapıları daha önce yer altı sularıyla sulanan 18 bin 730 dekar araziye su iletilecektir. 97 bin 200 dekar arazi ilk kez sulama suyuyla buluşacaktır. Tarım arazilerinin sulamaya açılmasıyla yıllık 156 milyon gelir artışı ve 10 bin kişilik istihdam sağlanacaktır. Tarım sektörü çağ atlayacak, KKTC'nin kalkınma hamlesi farklı bir ivme kazanacaktır.
  • Gayemiz KKTC'nin gelişip güçlenmesi ve daha müreffeh bir geleceğe sahip olmasıdır. KKTC'deki kardeşlerimizin geleceklerine çok daha umutla ve güvenle bakmasını sağladık. Su sıkıntısını giderecek projelerimizle Kıbrıs Türk'ünü kimseye muhtaç etmeme kararlılığını ortaya koyduk.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading