Yandex Metrica

FETÖ'nün gizlenme taktikleri casus filmlerini aratmıyor

FETÖ'nün gizlenme taktikleri casus filmlerini aratmıyor

15 Temmuz sonrası yeraltına çekilerek 'gaybubet evleri' kuran Fetullahçı teröristler, güvenlik güçlerinin takibinden kaçmak için birbirinden ilginç yöntemlere başvuruyor.

Gündem

02.05.2024, 15:15

15 Temmuz sonrası yeraltına çekilen Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeleri, güvenlik güçlerine yakalanmamak için birbirinden ilginç yöntemlere başvuruyor. Devlet kurumlarına sızacak militanları yetiştirmekte kullandığı 'ışık evleri'ni darbe girişiminin ardından 'gaybubet evleri'ne dönüştüren örgüt, birer casusluk merkezini andıran bu mekanlarda gizlilik amaçlı özel bölmeler yaptırıyor. 

Takipten kurtulma amacıyla üyelerine 'altın kurallar' adı altında gizlilik talimatı ileten FETÖ, perdelemek istediği 'sohbet' toplantılarına bazen 'altın günü' süsü veriyor bazen de buluşmaları 'herbalife' satış toplantısı gibi gösteriyor. Birbirleriyle iletişim kurmak için istihbarat servislerini aratmayacak yöntemler uyguluyorlar. 

Son dakika: Bingöl'de şiddetli deprem! Son dakika: Bingöl'de şiddetli deprem! Haberi Görüntüle

SAHİBİNDEN ALTIN KURALLAR!

Şehirde takip ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünen FETÖ'cüler kimi zaman bağ evleri ya da kırsal bölgelerde buluşmayı tercih ederken, kentlerdeki toplantılar için de militanlarına şu mesajı geçiyor: 

  • Aracınızı adresten en az 700 metre uzakta bırakın. 
  • Adresi hiçbir yere not almayın. Konumu unuttuysanız toplantıya gelmeyin. 
  • Talimatları not alırken kalem kullanmayın. Notları hafızanızda tutup şifreli programlara yazın. 
  • Tedbirsiz gelenler kesinlikle içeri alınmayacaktır. 
  • Toplantıya davet için telefon görüşmesine gerek yok. 'Çaldır kapat' yapmak, önceden belirlenmiş mekâna toplantıya çağırma anlamını taşır. 
  • Birini davet ederken önce hatalı numara arayın. Ardından hanesi 99 rakamına tamamlanan şifreli numarayı arayın. (Cep telefonuna kaydedilen numaraların son iki hanesinin 99'a tamamlanması yöntemi)
  • Görüşme esnasında 'sohbet' ya da 'toplantı' gibi kelimeler kullanmayın. "Kanka napıyorsun, akşam kızlar gelecek", "Halı saha maçı var, akşam yemek yiyelim" gibi cümleler sarf edin.

TRT'de yayınlanan 'Mahrem' dizisi, örgütün Türk Silahlı Kuvvetlerine sızarken nasıl çalıştığını çarpıcı biçimde gözler önüne sermişti.

Deniz şehrin içine girecek: İzmir'in 5 ilçesi için yürekleri ağza getiren deprem uyarısı Deniz şehrin içine girecek: İzmir'in 5 ilçesi için yürekleri ağza... Haberi Görüntüle

FETÖ'NÜN KAÇIŞ PROSEDÜRÜ

Aranan FETÖ'cü teröristler, mülteci kılığında yurtdışına kaçmayı da bir yöntem olarak benimsemiş durumda. Bu yol için genellikle Yunan adaları ya da Meriç nehri güzergâhı tercih ediliyor. Örgüt, yurtdışına kaçışı da 'hicret' olarak niteleyip üyelerine mesajlaşma programı Signal üzerinden şu talimatı geçiyor:

  • Çıkmadan önce telefon ve sistem irtibatını kontol edin. Yurtdışına açık mı, kontör yüklü mü? Telefonu tam şarj edin. Yanınızda yedek şarj ünitesi ve kulaklık mutlaka bulunsun.
  • Edirne istikametinden çıkacaksanız tesettür size sorun yaratır. Sırt çantası ve başörtüsü çok dikkat çeker. 
  • Saklandığınız evden başörtüsüz çıkıp 'ehl-i dünya' gibi görünün. 
  • Fosforlu renkte kıyafetler giymeyin. Yunanistan'a geçtikten sonra ses ve ışık disiplinine riayet edilmeli. 
  • Tedbir alınmaz ise hipotermi ve susuzluk tehlikesi olabileceği biliniyor mu?

İstanbul-Ankara YHT bilet fiyatı ne kadar oldu? YHT bilet ücretlerine zam mı geldi? İstanbul-Ankara YHT bilet fiyatı ne kadar oldu? YHT bilet ücretlerine... Haberi Görüntüle

İHANET ŞEBEKESİNDE TAKTİK BİTMİYOR

Türkiye içerisinde rahat hareket etmek için genellikle sahte kimlikle dolaşan FETÖ üyeleri, diğer militanlarla temas kurmak için yoğunlukla WhatsApp, Signal ve Falcon gibi programlar kullanıyor. Haklarında soruşturma yürütüldüğünü bilen FETÖ'cüler özel hazırlanmış gaybubet evlerinde saklanırken ise dışarıyla hiçbir şekilde iletişime geçmiyor. Güvenlik birimleri bu kişilere ancak onlara düzenli olarak yaşam malzemesi götürenleri tespit ve takip ederek ulaşabiliyor. 

Örgüte maddi destek veren 'esnaf abi' sıfatlı kişiler de sıkı takip altında. Bu tip FETÖ'cüler maddi imkanları geniş olduğu için saklanacak adres bulmakta pek güçlük çekmiyor; yanlarında yüzbinlerce lira parayla birlikte genellikle sahil şeridindeki villaları tercih ediyorlar. 

Operasyon düzenlenen gaybubet evlerindeki manzara ise polisleri bile hayrete düşürüyor. Bazen bir yorgan dolabındaki bölmeden, yüklük ya da kilere yapılmış özel barınaktan çıkan FETÖ'cü terörist, eğer yönetici pozisyonundaysa yüklü miktarda parayla yakayı ele veriyor. Bu paraları ele geçirmek de büyük çaba istiyor. Çünkü FETÖ, dolar/euro desteleriyle külçe altınları saklamak için bazen banyo küvetinin alt bölmesini tercih ediyor, kimi zaman ise duvar arasına açılmış küçük oyukları. Para ve altınların yanında genellikle 'patates hat'lı cep telefonları ve sahte kimlikler de rastlanan diğer materyaller oluyor. 


Eşi, fenomen Neslim Güngen’i anında sattı: Bir darbe de çalışanlarından! Zorla kullandırtmışlar Eşi, fenomen Neslim Güngen’i anında sattı: Bir darbe de çalışanlarından!... Haberi Görüntüle

BU NASIL BAYRAM HARÇLIĞI!


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading