Yandex Metrica

Enerjide dev hamle Berat Albayrak'ın konuşmasıyla başladı! İşte Türkiye'yi yeni bir döneme sokan o hamlenin detayları

Enerjide dev hamle Berat Albayrak'ın konuşmasıyla başladı! İşte Türkiye'yi yeni bir döneme sokan o hamlenin detayları

Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han, Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle görev yeri olan Akdeniz'e uğurlandı. Türkiye'nin enerji alanında attığı dev adımın hikayesi Berat Albayrak'ın o konuşması ile başladı. İşte Türkiye'nin dev adımının hikayesi...

Gündem

23.01.2024, 19:39

Türkiye, yürüttüğü sondaj çalışmalarının sonucunda Karadeniz'de toplam 540 milyar metreküp doğalgaz keşfetti. Diğer yandan diğer denizlerde de arama ve sondaj faaliyetleri devam ediyor. Fatih, Kanuni ve Yavuz gemilerinin ardından dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla bugün görev yerine uğurlandı.

İLK DEFA TÜRKİYE KULLANIYOR

Abdülhamid Han gemisinin 7. nesil üst teknolojik gemi olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu gemiyi ilk defa Türkiye olarak biz kullanacağız. Bugün Abdulhamid Han gemimizi mavi vatana yeni sondaj rotamız Akdeniz'e yolcu ediyoruz. Ülkemizdeki ilk petrol bulunan yer, bundan 135 yıl önce yine Akdeniz'deki unutmayın İskenderun'du. Bu defa da Abdulhamid Han gemimizi 'Ya Allah, Bismillah' diyerek Gazipaşa'nın 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 kuyusuna uğurlayacağız." diye konuştu.

3 BİN 600 METREYE KADAR OPERASYON YAPABİLİYOR

Abdülhamid Han sondaj gemisi, dünyada bu sınıfta bulunan 5 gemiden biri. Uzunluğu 238, genişliği 42, kule yüksekliği 104 metre, ağırlığı da 68 bin groston olan gemi, sondaj için 12 bin 200 metre derinliğe kadar inebilecek ve 3 bin 600 metre derinliğe kadar da operasyon yapabilecek.

HER ŞEY BERAT ALBAYRAK'IN O HAMLESİYLE BAŞLADI

İşte Türkiye'nin dev enerji adımının hikayesi...

6 Nisan - Milli Enerji ve Maden Politikası Toplantısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev yapan Berat Albayrak'ın 6 Nisan tarihindeki konuşması her şeyin başlangıcı oldu. O dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nı yürüten Albayrak, "Tarihimizdeki ilk defa inşallah bu yıl alımını gerçekleştireceğimiz arama sondaj gemisiyle yılda en az Karadeniz'de 2 tane Akdeniz'de 2 tane her yıl kuyu kazacağız" dedi.

9 Haziran 2017 - Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi

TPAO Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi'nde konuşan Berat Albayrak, bu alanda da kendi gemi ve arama sondaj platformlarıyla bulunmamız gerektiğini belirterek, önemli adımlar atılacağını ifade etti.

9 Temmuz 2017 - Dünya Petrol Kongresi

Berat Albayrak, "Arama ve üretim faaliyetleri ekseninde denizlerimizde petrol ve doğalgaz faaliyetlerine odaklanmış bulunuyoruz. Akdeniz havzasında ve Karadeniz'de sismik araştırmalarımız yoğun bir biçimde devam ediyor" diye konuştu.

28 Temmuz 2017 - Akademisyenlerle İstişare Toplantısı

Albayrak toplantıda, kendi sondaj gemimiz ve kendi mühendislerimizle Türkiye olarak kendimizin arama faaliyetleri yapacağımızı açıkladı.

10 Ağustos 2017 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Burada ciddi keşifler oluyorsa bizde kendi hukukumuza dayalı bölgelerde daha aktif olacağız" şeklinde konuştu.

12 Ağustos 2017 - 18 Mart Çan Termik Santrali Müdürlüğü Ziyareti

Bakan Albayrak, Türkiye'nin kendi personeliyle daha aktif bir rol üstleneceğini duyurdu.

11 Ekim 2017 - 8. Türkiye Enerji Zirvesi

Albayrak, "Bu yıl bitmeden ilk derin sondajımızı yapacağız. Türkiye yeni dünya düzeninde çok farklı bir şekilde yol alıyor" dedi.

3 Kasım 2017 - 7. Uluslararası Doğalgaz Kongresi

Berat Albayrak, "Bu yıl bitmeden envanterimize katacağımız kendi sondaj gemimizle Akdeniz'de artık 2018'de kuyularımızı sondaj çalışmalarımızı son sürat devam ettirecek bir Türkiye Petrol'leri var" dedi.

20 Kasım 2017 - 2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Akdeniz ve Karadeniz'in her birinde ayrı ayrı sondaj çalışmaları yapmak suretiyle petrol ve doğalgaz aramacılığında aktif bir stratejiyi devreye alıyoruz" ifadelerini kullandı.

14 Aralık 2017 - TBMM

Doğalgaz ve petrol arama çalışmaları kapsamında Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis gemileriyle hem Akdeniz hem Karadeniz'de detaylı sismik aramaları yürütüldüğünü belirtti. "Tüm dünyaya buradan sesleniyorum sondaj ve petrol arama faaliyetleri noktasında Türkiye olarak, Türk bayrağının dalgalandığı gemilerimizle yelken açıp dolaşacağız" diye konuştu.

31 Aralık 2017 - Deepsea Metro-2 Ziyareti

Bakan Albayrak, "Sektörünün en büyüğü en son teknolojiye sahip olan ülkemizin ilk yerli sondaj gemimizle 2018'e giriyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.

31 Mayıs 2018 - Fatih Sondaj Gemisi Uğurlama Töreni

"Teknolojik altyapı iş güvenliği ekipmanlarıyla dünyanın en üst klasmanındaki gemimizle denizlerdeki varlığımız artık özellikle Akdeniz ve Karadeniz'de daha fazla hissedilir olacak"

12 Mayıs 2019

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2020 yılların Türkiye'sinde inşallah Türkiye petrol ve gaz noktasında sevinçli ve mutlu haberler duyacak" dedi. 

ERDOĞAN, KARADENİZ'DE DOĞALGAZ KEŞFİ GERÇEKLEŞTİRİLDİĞİNİ AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı ERdoğan, Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen törenle Karadeniz'de Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğalgaz bulunduğunu duyurdu. Diğer yandan Akdeniz'den de müjdeli haberler beklediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mayıs 2021'in son günlerinde yaptığı açıklamada "Karadeniz'de bulduğumuz gazın ardından kara alanlarındaki çalışmalarımızın da sonuçlarını almaya başladık. 3 yeni kuyuda petrol keşfettik" dedi.

MÜJDEYİ AÇIKLADI

Filyos Doğal Gaz İşletme Tesisi'nin Zonguldak'ta yapılan temel atma töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih Sondaj Gemisi'nin Sakarya gaz sahasındaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz keşfi daha yaptığını açıkladı. Böylece Karadeniz'de bulunan toplam doğal gaz rezerv miktarı 540 milyar metreküp oldu.

19 MAYIS 2022 - SONDAJ GEMİSİ MERSİN'E ULAŞTI

Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi Mersin Taşucu Limanı'na ulaştı. 

BORULAR DÖŞENİYOR

Karadeniz'de keşfedilen 540 milyar metreküp doğalgazın karaya çıkartılması için borular döşeniyor. Recep Tayyip Erdoğan, boruların denize indirilmesi törenine katıldı. Karadeniz'de bulunan doğalgazın ana dağıtım hattına sunulması için eş zamanlı 6 bin çalışma yürütülüyor. 

12 metre uzunluğundaki 21 bin boru, Castoro-10 isimli gemiyle, serimi ise CastorOne isimli gemiyle gerçekleştirilecek. Üretilmesi planlanan 10 milyon metreküp doğalgaz, 2023 yılında ana dağıtım hattına verilecek.

2023'TE İLK FAZ GAZ ÜRETİMİNİN KARA ULAŞTIRILMASI HEDEFLENİYOR

Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi; açık denizde inşa edilecek doğal gaz üretim tesisi, Filyos Endüstri Bölgesi'nde yer alacak gaz alım ve işleme tesisi ile her ikisini birbirine bağlayacak boru hattından oluşuyor. Deniz tabanındaki doğal gaz üretim sistemi, Karadeniz'de Filyos kıyısından kuş uçuşu 155 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 2 bin 200 metre derinlikte inşa edilecek.

Deniz tabanında yaklaşık 2 bin 200 kilometrekarelik bir alan içinde yaklaşık 40 adet üretim kuyusundan gelen doğal gazın toplanmasını ve boru hattına aktarılmasını sağlayacak bir şebeke kurulacak. Projenin ilk fazında açık denizde açılacak kuyulardan üretilen doğal gaz yaklaşık 40 santim çapındaki çelik boru hattı ile karaya taşınacak.

25 YILLIK GAZI ÜRETECEK KAPASİTEDE

Bakanlığın 3 faz şeklinde planladığı hazırlık ve projelendirme çalışmaları sürüyor. İlk olarak günlük 10 milyon metreküp doğalgaz üretimi planlanıyor. Daha sonra 4 yıllık süre içerisinde günlük 40 milyon metreküp doğalgaz üretilmesi hedefleniyor. Bu kuyuların 25 yıl ihtiyaç duyulacak gazı üretebilecek kapasitede olduğu belirtildi.

13 Haziran 2022 - "İlk Gaz 2023'te Sistemde Olacak"

Filyos'ta Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni'nde açıklamalarda bulunan Erdoğan, "2023'te günlük 10 milyon metreküp gaz sisteme girecek" diyen Erdoğan, "Sakarya Gaz Sahası pik üretime 2026'da ulaşacak. Sahada açılacak 40 kuyuyla birlikte günlük gaz kapasitemizi 40 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

9 Ağustos 2022 - Abdülhamid Han Gemisi Göreve Başladı

Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han bugün göreve başladı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading