Yandex Metrica

Emek hırsızlığına son verilecek! TBMM Dijital Mecralar Komisyonu toplandı: İlk madde basın!

Emek hırsızlığına son verilecek! TBMM Dijital Mecralar Komisyonu toplandı: İlk madde basın!

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplandı.TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, haberin bir fikir ve sanat eseri sayılması noktasında talep olduğunu belirterek "Bu talebi komisyonumuz değerlendirecek.Ben de haberin ve içeriğin bir telif sayılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Avrupa örneklerine, Kıta Avrupası, Anglosakson örneklerine bakıldığında haberin bir telif konusu edildiğini görüyoruz" dedi.   

Gündem

22.05.2024, 15:39

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu "dijital telif" gündemiyle toplandı. Komisyona başkanlık eden AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, "TBMM için küçük, Türkiye'deki fikir ve sanat eserleri ve tüm bileşenler, basın emekçileri için büyük bir adım için buluşmaktayız, tarihi bir gündeyiz" ifadelerini kullandı. 

İzmir'de orman yangını! Bir site tahliye edildi: Havadan ve karadan müdahale sürüyor İzmir'de orman yangını! Bir site tahliye edildi: Havadan ve karadan... Haberi Görüntüle

İLK GÜNDEM MADDESİ BASIN 

Dijital Telif Yasası için tarihi bir gün niteliğinde olan toplantının ilk gündem maddesi Dijital Telif Yasası.TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, "TBMM için küçük, Türkiye'deki fikir ve sanat eserleri ve tüm bileşenler, basın emekçileri için büyük bir adım için buluşmaktayız, tarihi bir gündeyiz." diyerek toplantıya başladı.

Komisyon olarak, kuruldukları günden bu yana "dijital telif" konusunu gündemde tutmaya ve bu konuda yasal altyapı hazırlamaya çalıştıklarını kaydeden Yayman, "Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun tarihinin 1951 olduğunu, bugünkü tarihin 2024 olduğunu düşündüğümüzde nasıl bir olguyla karşı karşıya olduğumuzu görmemiz gerekiyor." dedi.

BYD Seal U DM-i Hibrit 2024 fiyatı | Temmuz-Ağustos BYD fiyat listesi BYD Seal U DM-i Hibrit 2024 fiyatı | Temmuz-Ağustos BYD... Haberi Görüntüle

EMEK HIRSIZLIĞININ ÖNÜNE GEÇİLECEK 

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun günün şartlarına cevap veremez nitelikte olduğunu söyleyen Yayman, "Toplantımızın amacı kanunun yeniden yapılandırılması ve özellikle medya sektöründe çok ciddi bir talep olarak karşımızda bulunan emek hırsızlığının önüne geçilmesidir." açıklamasında bulundu. 

Bir taraftan iletişim teknolojisindeki gelişmelerin, diğer taraftan toplumsal talep ve ihtiyaçların çeşitlenmesi, teknoloji dünyasındaki farklılıklar ve nüfus artışının, genelde kamu yönetiminde özelde de pek çok alanda yeniden yapılanmayı, reformu zorunlu kıldığını söyleyen Yayman, bugün bu konuyu ele alacaklarını belirtti.

Son dakika: YKS sonuçları açıklandı Son dakika: YKS sonuçları açıklandı Haberi Görüntüle

"HABER VE İÇERİĞİ İÇİN TELİF SART"

Haberin bir fikir ve sanat eseri sayılması noktasında talep olduğunu anlatan Yayman, açıklamalarına şöyle devam etti; 

Bu talebi komisyonumuz değerlendirecek. Bu konuda bir müzakere yapacağız. Ben de haberin ve içeriğin bir telif sayılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Avrupa örneklerine, Kıta Avrupası, Anglosakson örneklerine bakıldığında haberin bir telif konusu edildiğini görüyoruz. Neden bu konu önemli? Çünkü bir taraftan içerik üreten, personel istihdam eden ve o konuyla ilgili bir kurumsal yapılanmaya giden yapıların eserlerinin ya da haberlerinin hiçbir telif ödemeden ya da hiçbir referans verilmeden alınması, kullanılması; son tahlilde bu kurumların kan kaybetmesine, bir ekonomik zarara uğramasına yol açmaktadır. Temel mesele reklam gelirleri meselesidir. Reklam gelirlerinin azalması, bu artık kurumsallaşmış yapıların zaman içinde güç kaybetmelerine ve habere ulaşmak için harcadıkları emeğin ortadan kalkmasına yol açmaktadır.

Silah kaçakçılarına 'MERCEK-21' darbesi! 75 ilde çok sayıda kişi yakalandı Silah kaçakçılarına 'MERCEK-21' darbesi! 75 ilde çok sayıda kişi yakalandı Haberi Görüntüle

5N1K KURALINA DİKKAT ÇEKİLDİ 

Haberde, 5N1K kuralını hatırlatan Yayman, "Bizim burada tecrübeli, kurumsallaşmış yapıların kamusal haberciliği önceleyen ve toplum yararını gözeten habercilik anlayışı yerine temel meselesi etkileşim almak ve nasıl olursa olsun bir farkındalık oluşturarak reklam geliri elde etmek olan isimsiz, fake ya da isimli yapılara karşı bizim muhakkak tedbir almamız lazım." dedi. 

Peygamberimiz Hz Muhammed'e hakaret etmişti! Bakan Tunç duyurdu: O şahıs tutuklandı Peygamberimiz Hz Muhammed'e hakaret etmişti! Bakan Tunç duyurdu: O şahıs... Haberi Görüntüle

"DİJİTAL MECRALARDA ÇİFTE STANDARDA KARŞIYIZ"

Yayman, habercilikte evrensel normların işletilmesi ve Avrupa'da olan örneklerin Türkiye'de de olmasını istediklerinin altını çizerek, "Dijital mecralarda çifte standarda karşıyız. Bu, X için de Instagram için de TikTok için de dijital telif konusunda da geçerli. Bizim bu konularda muhakkak tedbirler almamız lazım." dedi.

Rekabet Kurumu ve Telif Hakları Genel Müdürlüğünden yetkililerin sunumlarıyla toplantı devam ediyor.

Konuyla ilgili Rekabet Kurumu da Google Adwords soruşturmalarına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumda, "Dijital Telif Yasası genel itibarıyla, dijital mecralarda içerik üreten kişi, kurum ve kuruluşların ürettikleri İçeriğe ilişkin telif haklarını koruma altına alınmasını amaçlamaktadır. Diğer bir ifadeyle, dijitalleşen medya dünyasında içeriklerin hak sahiplerinin izni alınmaksızın/telifsiz şekilde kullanılmasının önüne geçmek ve içerik sahiplerinin emeğini nemalandırmak amacıyla bu yönde bir yasa çalışmasına ihtiyaç duyulmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Sunumda diğer ABD ve AB'de dijital korsanlıkla mücadelede yapılan düzenlemeler şu şekilde sıralandı:

Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası (ABD-1998): Dijital korsanlıkla mücadele etmeyi ve telif hakkı sahiplerinin dijital içeriklerini korumayı amaçlıyor.

2019/790 Sayılı Dijital Tek Pazar'da Telif Haklarına ve Bağlantı Haklara İlişkin Direktif (AB): 2023 yılının Haziran ayı itibarıyla GOOGLE 1500'e yakın yayını ile anlaşma yapmıştır

Çevrim İçi İçerik Paylaşımı Hizmet Sağlayıcılarının Relif Hakkı Sorumluluğu Hakkında Kanun (Almanya-2021): Yayıncılara Ücret Ödenmesi

Fransız Fikri Mülkiyet Kanunu: Basın yayınlarının dijital ortamda çoğaltılman ve lletilmesi kapsamında ödenmesi gereken ücretler düzenlenmiştir.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading