Yandex Metrica

Diş macunu orucu bozar mı? Ağızda kalan diş macunu orucu bozar mı?

Diş macunu orucu bozar mı? Ağızda kalan diş macunu orucu bozar mı?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutmaya başlayan Müslümanlar, orucu bozan durumlar hakkında bilgi edinme ihtiyacı duymaktadır. Her yıl belirlenen zaman diliminde, sabah güneşin doğuşundan akşam batışına kadar olan süre boyunca yeme içme faaliyetlerinin sınırlı olduğu bu kutsal ayda, oruçlu kişiler özellikle "Diş macunu orucu bozar mı? Ağızda kalan diş macunu orucu bozar mı?" gibi soruların yanıtlarını araştırmaktadır.

Gündem

25.02.2024, 18:51

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç ibadetini yerine getiren milyonlarca Müslüman, orucun hangi durumlarda bozulacağını araştırmaktadır. İslam'ın emirleri doğrultusunda, oruç tutmaya niyetlendikten sonra iftar vaktine kadar insanların yemek yememeleri ve içmemeleri emredilmiştir. Bu emir, güneşin doğuşundan gün batımına kadar açlığın sürdürülmesini İslam'ın bir ibadeti olarak belirlemiştir. Peki, Diş macunu orucu bozar mı? Ağızda kalan diş macunu orucu bozar mı?

29 kişi hayatını kaybetmişti! İşçilerin patronu savunmasını yaptı: İhmalim yok! 29 kişi hayatını kaybetmişti! İşçilerin patronu savunmasını yaptı: İhmalim yok! Haberi Görüntüle

DİŞ MACUNU ORUCU BOZAR MI?

Diyanet'in açıklamasına göre, boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmayacağı gibi diş fırçalamak da orucu bozmamaktadır. Ama yinede dikkat etmenizde fayda var.

Bununla birlikte, diş macununun ya da suyun boğaza kaçması durumunda orucun bozulabileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla, orucun bozulma ihtimali göz önüne alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçlu iken fırçalanacaksa macun kullanılmaması daha uygun olacaktır. Dişini fırçalamak isteyen kişilerin, oruçlu iken boğazlarına su kaçmamasına dikkat etmeleri önemlidir.

Diyanet tarafından yapılan açıklama metninde, konuya dair şu ifadelere yer verilmiştir:

"Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/202). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce veya iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa da macun kullanılmaması uygun olur."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading