Yandex Metrica

Depremler Hasan Dağı'ndaki volkanı harekete mi geçirdi?

Depremler Hasan Dağı'ndaki volkanı harekete mi geçirdi?

Hasan Dağı'nda, yaşanan son depremlerin ardından yapılan inceleme ve ölçümlerde hareketlilik yaşandığı iddia edilirken Paleosismolog  Dr. Ramazan Demirtaş'tan konuya ilişkin açıklama yapıldı. Demirtaş, "Böyle bir durum söz konusu değil." dedi.

Gündem

06.02.2024, 10:58

Aksaray- Niğde il sınırında bulunan 3 bin 268 metre yüksekliğindeki Hasan Dağı'nda, son günlerde yaşanan depremlerin ardından incelemeler ve ölçümler yapıldığı, bu ölçümlerde magma tabakasında yükselme ve hareketlilik tespit edildiği iddia edildi.

Sosyal medyada büyük yankı uyandıran olaya ilişkin Paleosismolog  Dr. Ramazan Demirtaş'tan açıklama geldi.

Dr. Ramazan Demirtaş, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Hasan Dağı'nda hareketlilik olması için birkaç gün içerisinde 5-10 bin deprem olması gerektiği, böyle bir durumun ise söz konusu olmadığını belirtti.

Demirtaş, "Bir volkan (Hasandağı) için hareketlilik var demek; çok kısa bir zaman içinde binlerce mikrodeprem şeklinde #deprem fırtınası olması demektir.. Böyle bir durum söz konusu değil.. 2020'de olan deprem ise volkanik bir deprem değildi... Tuzgölü fay zonu üzerinde de olmamıştı." açıklamasını yaptı.

Olimpiyatlarda Türk sporcular ne zaman yarışacak? 2024 Paris Olimpiyat Oyunları Türk sporcuların yarış takvimi Olimpiyatlarda Türk sporcular ne zaman yarışacak? 2024 Paris Olimpiyat Oyunları... Haberi Görüntüle

AFAD BAŞKANLIĞI'NDAN RESMİ AÇIKLAMA YAPILMADI

Hasan Dağı’nda ölçüm ve inceleme yaptıklarını belirten Aksaray Afet ve Acil Durum Müdürü Cezmi Türkmen, "Hasan Dağı volkanizma. Volkanizma deprem ile doğru orantılı bir jeolojik olay. Yani ilimizde Tuz Gölü fay hattında bir deprem olması halinde volkanizmayı da etkiliyor. Biz bunu geçen dönemlerde Niğde’de meydana gelen 5,1’lik depremde gördük ve tespit ettik, volkanizmayı etkiliyor. Magma tabakasındaki hareketliliği, yükselmeleri gördük, onu tespit ettik. Hacettepe Üniversitesi ve Maden Teknik Arama Enstitüsü de bunları tespit etti. Bunları bize raporladılar" dedi.

Ancak Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

Emekli zam farkı ne zaman yatacak? SSK-Emekli Sandığı-Bağkur maaş farkı yattı mı? Emekli zam farkı ne zaman yatacak? SSK-Emekli Sandığı-Bağkur maaş farkı... Haberi Görüntüle

HASAN DAĞI NEREDE, HANGİ İLDE? HASAN DAĞI VOLKANİK Mİ AKTİF Mİ?

Türkiye’nin 2’nci en büyük dağı olan Hasan Dağı, Niğde ve Aksaray arasında yer almakta.

Ülkemizin en genç volkan dağları arasında bulunan Hasan Dağı deniz seviyesinden 3268 metre yüksekliğe sahip olan bir volkanik dağdır.

Hasan Dağı'nın en son püskürmesi Holosen döneminde, yani geçtiğimiz 10 bin yıl içinde gerçekleştiği biliniyor.

Merkez Bankası rezervlerinden yeni rekor: 153 milyar 796 milyon dolar! Merkez Bankası rezervlerinden yeni rekor: 153 milyar 796 milyon dolar! Haberi Görüntüle

TUBİTAK TAKİPTEYDİ

Yıllardır volkanik gelişmelerin olduğu belirtilen Hasan Dağı'nda, Aksaray AFAD ve Niğde AFAD, Aksaray üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Afyon Kocatepe üniversitesi ile MTA Genel Müdürlüğü’nün paydaşı olduğu Mersin Üniversitesi ve Isparta Süleyman Demirel Ünivetsitesi’nin de destek verdiği “Hasandağı volkanizmasının Tektonik ve Volkanik Açıdan Jeodezik ve Fiziksel Sensörler İle İzlenmesi” başlıklı projeye TÜBİTAK tarafından kabul edilmişti.

Bu proje ile Hasan Dağı’nın volkanik ve tektonik kökenli deformasyonları ile sıcak su buharı ve kimyasal gaz çıkışları incelenip, izlenecek.

Projenin 3 yıl devam edeceği de belirtildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading