Yandex Metrica

Daha önce 'Türkmenim' diyen Kılıçdaroğlu: Aleviliğim ve Kürtlüğüm sorun oluşturmaz

Daha önce 'Türkmenim' diyen Kılıçdaroğlu: Aleviliğim ve Kürtlüğüm sorun oluşturmaz

"Cumhurbaşkanlığı yarışında Alevi ve Kürt kimliğiniz bir handikap oluşturur mu?" sorusuna Kılıçdaroğlu bu cevabı verdi: "Sanmıyorum, toplum buna alışmıştır."

Gündem

17.05.2024, 13:40

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır ziyaretinin son gününde Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (DİTAM) düzenlediği 'Tigris Söyleşileri' adlı toplantıya katıldı. 

Sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çeşitli baro başkanlarının katıldığı toplantının basına kapalı bölümünde soruları cevaplayan Kılıçdaroğlu, "Kürt ve Alevi kimliğiniz 2023'teki cumhurbaşkanlığı adaylığınız sırasında handikap oluşturur mu?" şeklindeki suale şu yanıtı verdi:

"Cumhurbaşkanı adayını 6 lider belirleyecektir. Alevi ve Kürt kimliğimin bir handikap oluşturacağını sanmıyorum. Toplum bunu aşmıştır. Böyle düşünen topluma karşı gelmiş olur."

Kılıçdaroğlu, Dersim'de üyesi olduğu Kureyşan aşiretinin geçmişte Horasan'dan Anadolu'ya göç ettiğini söylemiş ve aile efradının 'Türkmen' olduğunu iddia etmişti. CHP lideri, Diyarbakır'daki toplantıda ise Kürt kökenli olduğunu ifade etti.

Bolu Dağı Tüneli - İstanbul istikametini kullanacaklar dikkat! 50 gün kapalı kalacak! Bolu Dağı Tüneli - İstanbul istikametini kullanacaklar dikkat! 50 gün... Haberi Görüntüle

"BAŞÖRTÜSÜ SORUNUNU BEN ÇÖZDÜM"

Başörtüsüne 'bez parçası' diyen ve kamu kurumları ve okullarda başörtüsü yasağını kaldıran düzenlemenin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuş isimlerden biri olan Kılıçdaroğlu, bu gerçekleri yine inkar yolunu seçerek "Başörtüsü sorununu Erdoğan değil, ben çözdüm" dedi. 

Anadilde eğitimle ilgili bir soruya "Anadilde eğitime karar verecek olan siyasetçiler değil, pedagoglardır" cevabı veren CHP lideri, Türkiye'de Kürt sorunu diye bir gerçeğin bulunduğu iddiasını tekrarladı ve çözüm yolunu şu şekilde açıkladı:

"Sorunun çözümü konusunda beş temel düşüncemiz var. Birincisi, sorunun nerede çözüleceğine karar vermek. Sorun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çözülür, başka bir yerde değil. Bunu en başından söyledim. Meclis’te bir uzlaşma komisyonu kurulsun ve her partiden eşit sayıda insan bulunsun, çalışsın üzerinde dedik. İkincisi, sorunu çözmek isteyen kişinin samimi ve dürüst olması lazım. ‘Ben bu sorunu çözeceğim’ demesi lazım. Üçüncüsü, gizli ve kişisel bir ajandası olmayacak bu insanın. Bunu yapayım, biraz oy toplarım, arkadan da başka şey yaparım, olmaz, bunu yaparsanız olmaz. Dördüncüsü, millete açıklayamayacağı angajmanlara girmeyecek, samimi ve dürüst olacak. Beşincisi de süreç devam ederken, hem parlamentonun, hem milletin bilgilendirilmesi gerekiyor. Bir toplumsal destek gerekiyor. Bizim görüşümüz bu. Eksiğimiz, yanlışımız olduğumuz söylenirse de konuşmaya açığız."

Ek ders ücreti hafta sonu yatar mı? Haziran ek ders ücreti 13-14 Temmuz'da (Cumartesi-Pazar) yatacak mı? Ek ders ücreti hafta sonu yatar mı? Haziran ek ders... Haberi Görüntüle

PKK/YPG'YE YÖNELİK OPERASYONLARI ELEŞTİRDİ

Kılıçdaroğlu'nun konuk olduğu etkinliği düzenleyen DİTAM'ın yönetim kurulu başkanı Mehmet Vural, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Suriye'de PKK/YPG'ye yönelik operasyonları eleştirdi. Vural, "Özellikle bu güneye ve Rojava'ya (Suriye'nin kuzeyi) yapılan askeri baskınların, askeri operasyonların artık son bulması gerekir diye düşünüyoruz çünkü bunlar artık normal bir terör operasyonu falan değil, bu artık biraz da bir halkı ezme operasyonudur" dedi.

Bu sözlere Kılıçdaroğlu'nun herhangi bir yorum yapmaması dikkat çekti. Kılıçdaroğlu'nun 'Kürt sorunu' kavramını Türkiye gündemine soktuğunu, bu nedenle övgüyü hak ettiğini belirten Mehmet Vural, "Genel Başkan'ın Türkiye'ye demokrasi gelecekse bunun yolu Diyarbakır'dan geçer söyleminin artık vücut bulması lazım" diye konuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading