Yandex Metrica

Cumhuriyet'ten CHP'ye 'laiklik elden gidiyor' itirazı: Oysa bin yıllık geleneği yok etmiştik

Cumhuriyet'ten CHP'ye 'laiklik elden gidiyor' itirazı: Oysa bin yıllık geleneği yok etmiştik

Kılıçdaroğlu'na başörtüsü adımı konusunda en büyük itiraz CHP medyasından geldi. Atatürk'ün 'bu topraklarda bin yıllık dini kuralları kaldırdığını' hatırlatan Cumhuriyet gazetesi, başörtüsüne yasal güvencenin kadın haklarına zarar verdiğini iddia ederek "Laiklik elden gidiyor" nakaratına sarıldı.

Gündem

23.01.2024, 19:53

Kemal Kılıçdaroğlu yönetimindeki CHP'nin kamuda başörtüsü serbestliği için hazırladığı yasa önerisi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. AK Parti hükümetlerinin 2007 yılından itibaren attığı adımlarla başörtüsüne yönelik yasaklar zaten kaldırılmış, devlet memurları ve öğrencilerin başörtüsü kullanımı tamamen serbest hale gelmişti. 

Geçmişte başörtüsünün serbest olmasına yönelik düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığı bilinen Kılıçdaroğlu'nun şimdi başörtüsü özgürlüğü için yasal dayanak oluşturmaya çalışması muhafazakar tabana hoş gözükmeye yönelik bir 'seçim yatırımı' olarak görülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise düzenlemede bir adım daha öteye gidilerek bu konunun anayasal güvence altına alınmasını istiyor. 

Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü için yasal düzenleme adımı en çok kendi partisinde tepki gördü. CHP medyasının amiral gemisi niteliğindeki Cumhuriyet gazetesi, birinci sayfadan yayınladığı başyazıda Kemal Kılıçdaroğlu'nu isim vermeden topa tuttu, yapılan yanlıştan geri adım atılmasını istedi. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhuriyet devrimleriyle bu topraklarda 'bin yıldır hüküm süren dini kuralları sona erdirdiğini' yazan gazete, tek parti döneminin Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt'un şu ifadelerini hatırlattı:

"Kanunları dine dayalı devletler kısa bir zaman sonra memleketin ve halkın istemlerini karşılayamazlar. Çünkü dinler değişmez kurallar koyar. Hayat yürür, gereksinmeler hızla değişir, din kanunları mutlak olarak ilerleyen hayat karşısında şekilden ve ölü sözcüklerden fazla bir değer, bir anlam ifade etmezler..."

TÜKODER'den zam kararına tepki: İBB Başkanı İmamoğlu'na 'kararı geri çek' çağrısı TÜKODER'den zam kararına tepki: İBB Başkanı İmamoğlu'na 'kararı geri çek'... Haberi Görüntüle

'LAİKLİK EN ÖNEMLİ GÜÇTÜR' 

Başörtüsü serbestisine yasal güvence adımının Medeni Kanun'a aykırı olduğunu imâ eden Cumhuriyet gazetesi birinci sayfadan şunları yazdı:

"Bugün İran'da kadınlar başörtülerini çıkarmak için mollalara karşı bir savaş veriyorlar. 

Türk-İslam dünyasında, kadınlara haklarını tanıyan ilk devlet Türkiye’dir. Laiklik ilkesi aslında uygar Türkiye’nin tüm dünyada en önemli gücüdür. Bu nedenle laik ilkelere dayalı hukuk sistemini titizlikle korumalıyız. 

Siyaset dünyasında yer alanlar, günlük siyaset dalgalanmalarına kapılmadan, laiklik ilkesini savunmalı ve titizlikle korumalıdırlar." 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading