Yandex Metrica

CHP'nin Abant raporu: Türkiye özerk bölgelere ayrılsın, eyalet güçleri vergi toplasın

CHP'nin Abant raporu: Türkiye özerk bölgelere ayrılsın, eyalet güçleri vergi toplasın

CHP'nin güçlendirilmiş parlamenter sistemden ne anladığı belli oldu. Abant'ta toplanan partinin yeni anayasaya hazırlık raporu, Demirtaş'ın Türkiye'yi 25 eyalete bölme planına kapı aralayan maddeler içeriyor.

Gündem

02.04.2024, 20:54

HDP ile 2023 ittifakı kuran CHP'nin 'güçlendirilmiş parlamenter sistem'le ne kastettiği belli oldu. Parti kurmaylarının Abant toplantısında yayınladığı raporda 'eyaletleşme', 'özerkleşme' ve 'yerel vergi' gibi maddeler açıkça yer aldı. CHP'nin 2018 yılından beri üzerinde çalıştığı yeni anayasa için ön hazırlık niteliğinde görülen rapor, HDP'nin Türkiye'nin bütünlüğünü dinamitleyecek taleplerinin Kemal Kılıçdaroğlu tarafından kabul gördüğünü gözler önüne serdi. 

Gamze Türkmen kimdir? Kadir Ezildi kiminle evleniyor, nişanlısı kim? Gamze Türkmen kimdir? Kadir Ezildi kiminle evleniyor, nişanlısı kim? Haberi Görüntüle

'EYALET PLANI' İŞLİYOR 

Bolu'daki Abant kampında toplanan CHP milletvekilleri, HDP'nin yıllardır dile getirdiği talepleri 'çözüm' raporuna koydu. Maddelere göre, Türkiye'nin 'özerk' bölgelere ayrılması ve o bölgelerde merkezi otoriteden bağımsız vergi toplanması öngörülüyor. CHP'li vekillerce kabul edilen rapor, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 2011 yılında açıkladığı Türkiye'yi 25 eyalete bölme planına kapı aralıyor. 

Akşam gazetesinin haberine göre, CHP'nin 'Demokratik Hukuk Devleti İçin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem-Bağımsız ve Tarafsız Yargı' başlığı altında hazırladığı Abant raporunda şu maddeler bulunuyor:

  • Yerel yönetimlerin belirlenmesinde, kültürel, tarihsel ve coğrafi değerlerle birlikte kamu hizmetinde verimlilik ölçütü de dikkate alınmalıdır.
  • Yerel yönetimlerin yaygınlaştırılması, halkta kendine yakın yönetimi sahiplenme bilincini geliştirir. Bu da büyükşehirlerdeki demografik yığılmayı azaltabilir.
2024 LGS tercih sonuçları açıklandı mı? LGS tercihleri sorgulama ekranı 2024 LGS tercih sonuçları açıklandı mı? LGS tercihleri sorgulama ekranı Haberi Görüntüle

İDARİ VE MALİ ÖZERKLİK

  • Devletin merkezi organları ve yerel yönetimler arasında denge ve denetim düzenekleri, Anayasada 'görev+yetki+sorumluluk' ilkeleri öngörülmek suretiyle açıkça belirlenmelidir. Düzenleme, yerel yönetimlerin idari ve mali özerklikleri çerçevesinde, merkezi yönetimle görev ve yetki çatışmalarını ortadan kaldıracak biçimde yapılmalıdır.
  • Bu bağlamda; yerel yönetimlerin gelirleri artırılacak, kayyum uygulamalarına son verilip, seçimle gelen belediye başkanlarının, ancak seçimle gidecekleri güvence altına alınacaktır.
  • Yasama organına ait 'vergilendirme yetkisi'nin, yasal sınırlar içinde kalmak şartıyla, yerel yönetimlerce kısmen kullanılabilmesine ilişkin yasal altyapı oluşturulmalıdır.
Metin Kıratlı kimdir? Yeni AYM üyesi Metin Kıratlı nereli? Metin Kıratlı kimdir? Yeni AYM üyesi Metin Kıratlı nereli? Haberi Görüntüle

'İSYANA TEŞVİK' MADDESİ 

  • Anayasa'da bireylere tanınan hak ve özgürlükler toplumsal gereksinimler veya bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında ya da Kovid-19 gibi yerküre ölçeğindeki salgın hastalık riskleri nedeniyle, -direnme hakkı dâhil- yeni hak ve özgürlükler demetiyle genişletilebilir.
Provokatörler sönen ateşi körükleme peşinde! Suriyelilerin dükkanlarını basıp haraç kestiler! Provokatörler sönen ateşi körükleme peşinde! Suriyelilerin dükkanlarını basıp haraç kestiler! Haberi Görüntüle

DEMİRTAŞ NE DEMİŞTİ?

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 22 Aralık 2010'da İstanbul'da yapılan 'Kürt Sorunu' konulu bir toplantıda şunları söylemişti: "Türkiye, tek bir merkezi parlamentoda tüm yetkilerin toplandığı ve hükümet diye bir organın bütün ülke adına yürütme yetkilerini elinde bulundurduğu bir ülke olamaz. Yerinden yönetimi öneriyoruz. Türkiye 20-25 idari bölgeye ayrılabilir. Biz il genel meclisleri ile TBMM arasında bir yerde konumlanan 'Bölge Meclisleri' öneriyoruz. TBMM dış ilişkiler, ulusal savunma, genel maliye hizmetlerini elinde bulundurur, adalet ve eğitim gibi hizmetleri de yerel yönetimler ile birlikte yürütür. Kalan tüm yetkiler bölge meclisine devredilir." 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading