Yandex Metrica

Bu da kültür işgali! İsrail bayrağı renklerinde 705 dolarlık kefiye

Bu da kültür işgali! İsrail bayrağı renklerinde 705 dolarlık kefiye

'Bir katliamdan reklam kampanyası olur mu?' demeyin, oluyor. İsrail, Gazze'de kanlı katliamlar yapan, Kudüs'te Filistinlilerin evlerini göz göre göre çalarken, kültür işgalini de son sürat sürdürüyor. Fransız moda devi Louis Vuitton, Filistin direnişinin sembolü haline gelen kefiyeyi, İsrail bayrağı renklerinde üretti, 705 dolardan satışa çıkardı. Tepki büyük.

Gündem

23.01.2024, 17:31

Dünyanın önde gelen moda markalarından biri, Louis Vuitton piyasaya sunduğu bir ürünle tepkilerin odağında. O ürün İsrail bayarğı renklerinde üretilmiş olan kefiye. Markanın, "Louis Vuitton'un monogram tasarımı ve kendine özgü kültürel deseniyle süslenmiş mavi kareli zamansız bir eşarp" ifadeleriyle sunumunu yaptığı ürün, İsrail yanlısı bir kültürel işgal biçimi. 

SOSYAL MEDYADA BÜYÜK TEPKİ

İsrail'in Gazze'de yüzlerce kadın, çocuk ve erkeği öldürdüğü katliamının üzerinden 1 ay bile geçmeden, Kudüs'te işgal doludizgin sürerken piyasaya sürülen ürüne sosyal medyada tepki büyük. Özellikle ürünün çıkış zamanlaması ile ilgili marka eleştiri konusu. 

 'tazzy' adlı bir kullanıcı sosyal medya mesajında 'bu her açıdan çok yanlış. Filistin soykırımı sizin için sermayeye dönüştürülebilecek bir şey değil." yorumunda bulundu. 

'Mushir Khan' adlı bir başka kullanıcı Louis Vuitton markasını tepkilere sessiz kalmakla suçladı. Bunun Filistin'de yaşananlara bir destek olup olmadığını sordu.

'Dr Noshin' isimli bir kullanıcı da böyle bir ürün çıkarılmış olmasını 'iğrençlik' olarak tanımladı. 'Baskı altındaki bir toprağın kültürel olarak yağmalanması ve zalimin renklerinin kullanılması' yorumuyla markayı eleştirdi. 

'BEN ÇALMAZSAM BAŞKASI ÇALACAK'

Khaled Beydoun isimli bir hukuk profesörü de Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki Filistinlilerin evini işgal eden Yahudi işgalcinin sözlerini hatırlattı. Louis Vuitton'un İsrail renklerindeki kefiyesinin yanına 'Ben çalmazsam başkası gelip çalacak" şeklindeki sözlerini yazdı.

style=" background:#FFFFFF; line-height:0; padding:0 0; text-align:center; text-decoration:none; width:100%;" target="_blank">
style=" background:#FFFFFF; line-height:0; padding:0 0; text-align:center; text-decoration:none; width:100%;" target="_blank">Bu gönderiyi Instagram'da gör

style=" color:#c9c8cd; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; font-style:normal; font-weight:normal; line-height:17px; text-decoration:none;" target="_blank">Khaled Beydoun (@khaledbeydoun)'in paylaştığı bir gönderi

FENDI DE KEFİYE ÜRETMİŞTİ

Louis Vuitton, Filsitin kefiyesini kullanan etk moda evi değil. Bir İtalyan markası olan Fendi de, kendi kefiyesini üretmiş ve 835 dolardan satışa çıkarmıştı. 

GOOGLE 'TERÖRİZM SEMBOLÜ' DİYOR

Markalar kültürel olarak Filistin'i işgal etme yoluna girerek İsrail'e zımni destek vermiş oluyor. Bu algı yanıltması süreci her aşamada devam ediyor. Bir moda markası direniş sembolünü işgalcinin rengine boyayıp satarken, Google'a 'teröristler ne giyer' yazıldığında kefiye resimleri çıkıyor. Hal böyle olunca kefiyeyle ilgili 'Filistinli takınca terörist, Louis Vuitton alabilecek kadar parası olanlar takınca 'cool' gösteren bir giysi mi?' yorumu yapılıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading