Yandex Metrica

Bu binaların sırrı ne? Temeliyle birlikte yan yatan binalar merak konusu olmaya devam ediyor

Bu binaların sırrı ne? Temeliyle birlikte yan yatan binalar merak konusu olmaya devam ediyor

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilimizi doğrudan etkileyen asrın felaketinde uzmanlar, yıkılan binalardan örnek toplamaya başladı. Binaların yıkılma şekli, binanın yapım tarzına ilişkin de önemli veriler sunuyor. İşte uzmanların o açıklamaları...

Gündem

31.03.2024, 04:41

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve dünyaca ünlü deprem uzmanları tarafından 'aslın felaketi' olarak tanımlanan 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremler Türkiye'yi derinden yaraladı. Depremin ilk dakikalarından itibaren organize olan STK'lar ve tüm devlet kurumları bölgeye intikal ederken uzmanlar da yıkılan binaları incelemeye başladı.

Deprem bölgesinde binaların farklı şekillerde yıkıldığı gözlenirken bazı binalar temeliyle birlikte çökmeden yan yattı. Uzmanlara göre, binaların yıkılma ve yan yatma tarzları yapı malzemeleri ve mühendislik becerilerine ilişkin çok önemli detaylar veriyor. 

Danıştay Başkanlığı'na yeniden Zeki Yiğit seçildi Danıştay Başkanlığı'na yeniden Zeki Yiğit seçildi Haberi Görüntüle

HERKES BU BİNAYA DİKKAT KESİLDİ!

Özellikle Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde yer alan Kayı Apartmanı, iki büyük depremin etkisiyle temelinden çıkarak tek parça halinde arkaya doğru yan yattı. Uzmanlar, bu binaya özel önem atfediyor.

Hatay'da İnönü Bulvarı'nda bulunan 12 katlı, 250 dairelik Rönesans Rezidans da yıkım tarzı olarak merak edilen binalar arasında bulunuyor.

Dursun Ali Taşçı kaç yaşında öldü? Dursun Ali Taşçı kimdir, memleketi neresi? Dursun Ali Taşçı kaç yaşında öldü? Dursun Ali Taşçı kimdir,... Haberi Görüntüle

BİNALARIN YAN YATMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Hurriyet'in sorularını yanıtlayan İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Nusret Suna, “Binaların yıkılma şekli bazı şeyleri ifade eder. Bu yıkımlar özellikle zeminde ya da üst yapıda noksanlıkların olduğunu ve sistem hatası bulunduğunu çok net bir şekilde gösterir. Tabii her binaya göre değişik sonuçlar da elde edilebilir” ifadesini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü! İşte ele alınacak konular Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü! İşte ele alınacak... Haberi Görüntüle

ADAPAZARI'NDA DA GÖRÜLMÜŞTÜ

Binaların yan yatması hususunda görüş bildiren isimlerden biri olan Hakan Çatalkaya da bu tür yapıların daha önce Adapazarı'nda görüldüğüne dikkat çekerek şunları söyledi:

“Genelde bu tür yerlerde zemin sıvılaşması dediğimiz bir olgu mevcut.

Zeminin içerisinde su varsa deprem sarsıntısından dolayı o su, bir taraftan başka bir tarafa giderken binanın temelinin altındaki toprağı da alıp gidiyor. Bunu kumsalda denizin kumları alıp götürmesi gibi düşünebiliriz. Fakat bu zeminin içerisinde oluyor. Bir taraftan diğer tarafa su giderken temelin altındaki toprağı da asimetrik aldığı için bina da toprağın gittiği yöne doğru yan yatıp kalıyor.”

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading