Yandex Metrica

Atina'ya adalar uyarısı: Silahlandırırsan orası artık senin olmaz!

Atina'ya adalar uyarısı: Silahlandırırsan orası artık senin olmaz!

Ege'de gayri askerî statüdeki adaları ağır silahlarla garnizona çeviren Yunanistan'a Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan çok net bir uyarı geldi: "Bundan vazgeçmezlerse bu adaların egemenliği tartışılır."

Gündem

23.01.2024, 18:47

Yunanistan, Lozan ve Paris anlaşmalarıyla Ege Denizi'nde silahlandırılması yasak olan adaları son yıllarda saldırı üslerine dönüştürdü. Ankara'nın birbiri ardına uyarılarını dinlemeyen Atina yönetimi Ege'deki toprak parçalarını ABD desteğiyle garnizon haline getirmeye devam etti. 

Bu tehlikeli adımlara karşı Ankara'nın son uyarısı ise her zamankinden daha farklı bir tondaydı. TRT Haber canlı yayınına katılarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Yunanistan bu adaları silahlandırmaktan vazgeçmezse bu adaların egemenliği tartışılır" dedi. 

Türkiye'nin, Yunanistan'ın Ege'de silahsızlandırılmış adaların statüsünü ihlal ettiği için Birleşmiş Milletler'e (BM) iki mektup gönderdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, bu işin takipçisi olacaklarını belirtti.

Çavuşoğlu, bu adaların Lozan ve Paris Barış Anlaşmalarıyla Yunanistan'a silahsızlandırılma şartıyla verildiğini vurgulayarak Yunanistan'ın 1960'lı yıllarda bunu ihlal etmeye başladığının altını çizdi.

Son dakika... Beyoğlu'nda silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var Son dakika... Beyoğlu'nda silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var Haberi Görüntüle

ORASI ATİNA'YA ŞARTLI VERİLMİŞTİ

Türkiye'nin BM'ye yazdığı mektuplarda bu adaların Yunanistan'a şartlı verildiğini ancak Yunanistan'ın bu anlaşmaları ihlal ettiğini belirttiğini aktaran Çavuşoğlu, "Yunanistan bundan (adaların silahlandırılmasından) vazgeçmezse bu adaların egemenliği tartışılır" açıklaması yaptı.

BM'den Türkiye'nin mektubuna herhangi bir yanıt gelmemesi ve Yunanistan'ın ihlale devam etmesi halinde Türkiye'nin adaların egemenliğini tartışmaya açıp açmayacağına ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, "Elbette başlatacağız. Bu anlaşmaların tarafları var. Lozan Anlaşması, Paris Barış Anlaşması... Uluslararası platformda bu tartışmayı tabii ki başlatacağız" diye konuştu.

Meteoroloji son verileri paylaştı: İstanbul’da yağışlar devam edecek mi? Meteoroloji son verileri paylaştı: İstanbul’da yağışlar devam edecek mi? Haberi Görüntüle

BİR AY İÇİNDE 229 İHLAL

Konuya ilişkin bir mesaj da Milli Savunma Bakanlığı'ndan geldi. MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Analiz ve Değerlendirme Subayı Binbaşı Pınar Kara, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın 2022’de askeri deniz ve hava araçları ile Gayri Askeri Statüdeki Adalar'a yönelik 229 ihlal gerçekleştirdiğini söyledi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading