Yandex Metrica

Ankara'dan rejime 4 şart: Suriyelilerin kitlesel geri dönüşü için bunların yapılması gerekiyor

Ankara'dan rejime 4 şart: Suriyelilerin kitlesel geri dönüşü için bunların yapılması gerekiyor

Suriyelilerin vatanlarına dönebilmeleri için rejimle müzakere yürüten Ankara, acil çözüm bekleyen 4 maddeye yoğunlaştı.

Gündem

23.01.2024, 19:49

Suriye rejimiyle Türkiye arasında temaslar istihbarat birimleri düzeyinde sürüyor. Bir süredir askeri seçenekten çok Şam'la müzakere konusuna ağırlık veren Ankara, sığınmacıların geri dönüşü için ortak bir zemin oluşturmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Semerkant'ta düzenlenen Şanghay Zirvesi'nde "Gelseydi görüşürdüm" diyerek Beşar Esed'le temasa bile yeşil ışık yaktı. 

Sabah gazetesinde yayınlanan habere göre Suriyeli sığınmacıların vatanlarına geri dönmesi konusunda Türkiye'nin rejimden bazı talepleri var.

Son dakika: Malatya'da ürküten deprem! AFAD detayları paylaştı Son dakika: Malatya'da ürküten deprem! AFAD detayları paylaştı Haberi Görüntüle

EVLERİNİ İADE EDİN 

Müzakere konularını 4 başlık altında toplayan Ankara öncelikle, ülkelerine dönecek sığınmacılara ev ve arazilerinin iade edilmesini istiyor. 

Rejim, 2018 yılında çıkardığı kamulaştırma yasasıyla ülkeyi terk etmiş tüm Suriyelilerin taşınmaz varlıklarına el koymuştu. Suriye'ye geri dönenler mevcut yasadan dolayı mal varlıklarıyla ilgili hiçbir hak iddia edemiyor. 

Türkiye dönüşlerin önünün açılması için bu yasanın kaldırılması ve özel mülkiyetlerin sahiplerine iade edilmesini şart koşuyor. Bu durum düzeltilmeden geri dönüşün gerçekleşmesi mümkün görünmüyor. 

Türkiye'den çifte standarda tepki! ABD'nin İnsan Hakları Raporu sert ifadelerle eleştirildi Türkiye'den çifte standarda tepki! ABD'nin İnsan Hakları Raporu sert ifadelerle... Haberi Görüntüle

DÖNENLERİ ÖLDÜRMEYİN

Üzerinde durulan diğer önemli konu da sığınmacıların güvenli geri dönüşlerinin teminat altına alınması. Suriyelilerin hiçbir surette öldürülmemesi, tecavüze ve işkenceye uğramamaları, Ankara'nın masaya getirdiği ikinci madde durumunda. Şimdiye dek kendi istekleriyle rejim bölgesine giden Suriyeliler çeşitli insanlık dışı muamelelere maruz kalıyordu. Güvenlik geri dönüşün sağlanması için sığınmacılara teminat bu yüzden önemli görülüyor. 

YSK karara bağladı: 2 il ve 26 ilçedeki başvurular reddedildi YSK karara bağladı: 2 il ve 26 ilçedeki başvurular reddedildi Haberi Görüntüle

ANAYASA HAZIRLANSIN

Masadaki üçüncü şart ise sivil anayasa. İsviçre'nin Cenevre kentinde rejimle yıllardır bu konuyu müzakere muhalifler, Şam yönetiminin uzlaşmaz tutumu nedeniyle bir sonuca ulaşamamıştı. Anayasa meselesinin çözüm yolundaki en zor başlıklardan biri olduğuna kesin gözüyle bakılıyor. 

MİT ve emniyetten kaçamamıştı! PKK'lı Saim Çakmak'ın ilk  ifadesi ortaya çıktı! MİT ve emniyetten kaçamamıştı! PKK'lı Saim Çakmak'ın ilk ifadesi ortaya... Haberi Görüntüle

SERBEST SEÇİM OLSUN

Ankara'nın önemini vurguladığı dördüncü başlık ise serbest seçim ortamının sağlanması. Bunun için öncelikle anayasa konusunun halledilmesi gerekiyor. Kitlesel geri dönüşler için çözülmesi elzem olan bu sorunlar hakkında rejimle yürütülen müzakerelerin zaman alması bekleniyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading