Yandex Metrica

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten son dakika açıklaması

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten son dakika açıklaması

AK Parti Sözcüsü Çelik, on büyükelçinin Türkiye'den Gezi olaylarının organizatörü ve finansörü Osman Kavala'yı serbest bırakmasını isteyen bildirim yayımlamalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları üzerine bugün geri adım atan ABD ve bazı Avrupa ülkelerine yönelik açıklamalar yaptı. Çelik, "Egemenlik hakları konusundaki hassasiyetimiz tartışma konusu değildir." ifadelerini kullandı.

Gündem

23.01.2024, 22:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "istenmeyen adam" ilan ettiği on büyükelçi, Türkiye'den Osman Kavala'yı serbest bırakmasını istemişti.

Konuyla ilgili bugün gelişmeler yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin içişlerine karışma girişiminde bulunan büyükelçileri "istenmeyen adam" ilan ederek Türkiye'nin konuya ilişkin net tutumunu belli edince, ABD ve bildiriyi imzalayn büyükelçiler tek yek geri adım attı.

Osman Kavala açıklaması yaparak Türkiye'nin içişlerine müdahale etmeye çalışan ABD'nin de aralarında bulunduğu 10 ülkenin büyükelçiliğinden geri adım geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'istenmeyen adam ilan edilecekler' talimat sonrası ABD Ankara Büyükelçiliği, sosyal medya hesabından açıklama yaparak Viyana Sözleşmesinin 41. maddesine riayet etmeyi teyit ettiklerini belirtti. Yani ABD Türkiye'nin tepkisi sonrası 'içişlerinize karışmayacağız' mesajı göndermiş oldu.

Konuya ilişkin açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de güçlü mesajlar verdi. Ömer Çelik'in sosyal medya hesabından yaptığı açıklama:

Milletimizin ve devletimizin ülkemizde görev yapan diplomatlara karşı misafirperverliği dünyaca ünlüdür. Kurallara riayet ederek ülkemizle kendi ülkeleri arasındaki bağları güçlendirmek için çalışan diplomatlar her zaman takdir edilmektedir.

Aynı şekilde devletimizin egemenliği konusunda da çok yüksek bir hassasiyete sahibiz. Ülkemizin içişlerine ve egemenlik haklarına karışma anlamına gelen her beyanı en güçlü şekilde reddettik ve reddedeceğiz.

Cumhurbaşkanımız devletimizin başı olarak bu duruşu en net ve en güçlü şekilde ortaya koymuştur.

Devletler arası bağların güçlendirilmesi noktasında önemli misyona sahip büyükelçiliklerin bu çerçeveye bağlı kalarak görev yapmasından memnuniyet duyduğumuzu, buna karşılık iç işlerimize müdahale anlamına gelebilecek her türlü adımı reddettiğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.

Türkiye’nin bu hassasiyeti, Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesinde açıkça ifade edilmektedir. Norm niteliği taşıyan ve büyükelçilerin misyonlarını yürütürken riayet etmesi gerekenleri ortaya koyan bu ilke her zaman temeldir.

Diplomatik misyonların bu ilkeye riayet ederek çalışmalarını sürdürmesi ülkemizle ülkeleri arasındaki ilişkileri geliştirme bakımından her zaman olumlu karşılanacaktır...

Milletimiz, misyonunun gerekliliklerine riayet eden ve milletlerimiz arasındaki bağları güçlendiren tüm diplomatik temsilciliklere en iyi şekilde ev sahipliği yapmaktadır.
Devletimizin egemenlik hakları konusundaki hassasiyetimiz tartışma konusu değildir.

Türkiye Cumhuriyeti yüksek bir diplomatik birikime sahiptir. Ülkemizde görev yapan tüm diplomatlar için bu son derece değerli bir birikimdir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading