Yandex Metrica

Afrika'da elçilik sayımızı yakında 44'e çıkaracağız

Afrika'da elçilik sayımızı yakında 44'e çıkaracağız

Afrika ülkelerinden ikisinin daha büyükelçilik açmasıyla Kara Kıta'nın temsilci sayısı 37'ye yükseldi. Türkiye'nin Afrika'daki elçiliği yakında 44'e ulaşacak.

Gündem

23.01.2024, 21:56

Ankara'da büyükelçilik açan Afrika ülkelerine ikisi daha eklendi. Zimbabve ve Gine-Bissau büyükelçilikleri, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Zimbabveli mevkidaşı Frederick Musiiwa Makamure ve Gine-Bissau Dışişleri Bakanı Suzi Carla Barbosa'nın katıldığı törenlerle hizmete girdi. 

Zimbabve elçiliğindeki tören öncesi basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Zimbabve'nin Harare kentinde Türk Büyükelçiliğinin 2011'den bu yana faaliyet gösterdiğini hatırlattı. "Zimbabve Büyükelçiliği'nin Ankara'da açılmasıyla beraber ilişkilerimiz daha da güçlenecektir" diyen Çavuşoğlu, bugün açılan Gine-Bissau Ankara Büyükelçiliği ile birlikte Afrika ülkelerinin Ankara'daki elçilik sayısının 37'ye çıktığını söyledi. Çavuşoğlu şöyle konuştu: 

"İki dost ülkenin Büyükelçiliklerinin açılmasıyla şu anda Afrika ülkelerinin Ankara'daki büyükelçilik sayısı 37’ye çıktı. 13 yıl önce bu rakam sadece 10'du. 13 yıl içinde 27 yeni büyükelçilik Ankara'da açıldı. Bu da ilişkilerimizin geldiği noktayı gösteriyor. Bizim de amacımız tüm Afrika ülkelerinde büyükelçilik açmak. Şu anda 43 olan Afrika'daki büyükelçilik sayımızı yakında Gine Bissau da büyükelçilik açarak 44’e çıkaracağız. Bu yıl salgın izin verirse Türkiye-Afrika Birliği Ortaklık Zirvesi'ni eylül ayında gerçekleştirmek istiyoruz. Türkiye'nin birçok alanda avantajları var. Bana göre Türkiye'nin Afrika'daki en büyük avantajı Türkiye'nin Afrika'ya bir sömürgeci ülke olarak değil, Afrika'yı eşit ortak gören bir ülke olarak görmesidir."

'EŞİT ORTAKLIK' VURGUSU 

Çavuşoğlu, beklentilerinin tüm Afrika ülkelerinin de Ankara'da büyükelçilik açması olduğunu belirterek, Ankara'da açılacak her büyükelçiliğe her türlü desteği vereceklerini söyledi. Çavuşoğlu, "Afrika’nın bizim kalbimizde ayrı bir yeri var. İlişkilerimizi eşitlik, ortaklık temelinde daha da güçlendirme arzusundayız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Afrika'nın kalkınması için tüm imkanlarımızı seferber ettik" dedi.

Sağlık, eğitim, tarım, teknoloji, ticaret, kalkınma gibi alanlarda Türk kurumları ve iş adamlarının Afrika'da son derece faal olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Türkiye’de öğrenim gören yabancı öğrencilerin büyük bir bölümünün Afrikalı kardeşlerimizden oluşması bir tesadüf değil. Ekonomik iş birliğimizi de kazan-kazan anlayışıyla geliştirmek istiyoruz. İş insanlarımız toplam değeri 70 milyar doları aşan projelerle Afrika'nın çehresini değiştiriyor. Ama biz bunları yeterli görmüyoruz Afrika kıtasıyla ilişkilerimizi her alanda daha da ileri taşıyacağız" ifadelerini kullandı. Afrika'nın "Eğer yolun uzunsa tek başına değil beraber yürümelisin" şeklinde bir atasözü olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Biz Afrika ile iş birliğimizi eşit ortaklar olarak beraber yürüyeceğimiz uzun bir yolculuk şeklinde görüyoruz" diye konuştu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading