Abdullah Öcalan'a umut hakkı uygulanacak mı? MHP'li isimden yeni açıklama: Bu af veya tahliye değil!
Terörsüz Türkiye sürecinde ortak komisyon raporunun kabul edilmesiyle birlikte gözler yasal zeminde yapılacak gelişmelere çevrildi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, ortak rapor sonrası hangi süreçte hangi yasal düzenlemelerin yapılacağıyla ilgili açıklamada bulundu.
Terörsüz Türkiye hedefi doğrultusunda Meclis'te kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu süreç raporunu tamamladı.
60 sayfalık terörsüz Türkiye raporu, komisyonda 47 oyla kabul edildi. Çok tartışılan umut hakkı süreç komisyonu ortak raporunda yer verilmedi.
Ancak umut hakkının da bir içtihat olarak yer aldığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyulması gerektiğine dikkat çekildi. Umut hakkı için infaz yasasında değişiklik gerektiğini belirten Yıldız, kayyum ve ifade özgürlüğü ile ilgili düzenlemelerin hemen yapılabileceğini belirtti.

"UMUT HAKKINDA ŞARTLI TAHLİYE YOKTUR"
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, "Umut hakkından terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan yararlanacak mı ve bu nasıl olacak?" sorusuyla ilgili açıklamada bulundu.
Feti Yıldız, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarından yola çıkılarak yapılan 'umut hakkı' nitelemesi şartlı salıverilme anlamında kullanılıyor. İnfaz yasasına göre ağırlaştırılmış müebbet hapsi, devletin güvenliğine karşı suçtan alan ya da terör suçluları şartlı tahliyeden faydalanamaz. 'Umut hakkı' dediğin şey, infaz yasasındaki bazı değişiklikler, şartlı tahliye önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Bu yapılınca umut hakkı ete kemiğe bürünür." ifadelerini kullandı.

"HER BİR PKK'LI İÇİN İŞLEM YAPILACAK"
MHP'liFeti Yıldız yasal düzenlemeler için "MGK’dan 'PKK feshedilmiştir, silahlar toplatılmıştır.' diye kısa bir açıklama çıkabilir. Oradan sonra başlarız artık." dedi.
Yıldız, "Silah bırakan terör örgütü üyeleriyle ilgili planlanan süreci anlatan MHP'li Yıldız "Her biri için işlem yapılacak. İşlediği suçla ilgili hakkında kamu davası açılacak. Ama başka bir suç işlememiş, sadece terör örgütü üyesi ise denetimli serbestlik uygulanabilir. Bu uygulama şu anda ceza kanununda mevcuttur." ifadelerini kullandı.

“KAYYUM İÇİN BEKLEMEYE GEREK YOK”
Yıldız kayyum düzenlemesinin silah bırakmayla herhangi bir ilgisi olmadığının altını çizip "Kayyum ve ifade hürriyetiyle ilgili düzenlemeler yapılabilir, beklemeye gerek yok." açıklamasında bulundu.

UMUT HAKKI NEDİR?
Ceza hukukunda kullanılan bir kavram olan "Umut hakkı" mahkum edilmiş kişilerin belirli koşullar altında yeniden topluma kazandırılma ve serbest bırakılma hakkını ifade eder.
Bu kavram, özellikle ağır cezalar almış ya da ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış kişileri kapsar. Umut hakkı, cezanın infazı sırasında mahkumun pişmanlık göstermesi, topluma yeniden kazandırılma potansiyelinin bulunması ve iyi hal gibi unsurlar göz önüne alınarak belirli bir süre sonra serbest kalma umuduna sahip olmasına olanak sağlar.
Benzer Haberler
Daha fazlası →
Bilal Erdoğan, İstanbul'daki ramazan etkinlik alanını ziyaret etti: 'Cumhurbaşkanımız hem Türkiye hem de dünya için örnek bir lider'
Yarın İstanbul'da okullar tatil mi? 25 Şubat İstanbul okullara yağmur tatili var mı?
Diyarbakır'da katliam gibi kaza! 5 ölü 2 yaralı
Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Türkiye hiç olmadığı kadar güçlüdür'
The Night Agent 4. sezon ne zaman çıkacak?
NFC olmayan telefonlardan para transferi yasaklandı mı?
Namaz kılmayı öğrenmek istedi! O anlar sosyal medyada gündem oldu: İzleyenleri gülümsetti!
Bridgerton 4. sezon yayın takvimi: 9. bölüm ne zaman? Bridgerton 5. sezon ne zaman?