Yandex Metrica

ABD'nin Türkiye'deki operasyonlarının sonu gelmiyor: Medya şirketlerini ve gazetecileri fonlamışlar

ABD'nin Türkiye'deki operasyonlarının sonu gelmiyor: Medya şirketlerini ve gazetecileri fonlamışlar

ABD merkezli Chrest Vakfı'nın Türkiye'deki iktidarı karalamak amacıyla gazetecilere ve medya şirketlerine fon aktardığı ortaya çıktı. Listenin başında Ruşen Çakır'ın kurduğu Medyascope yer aldı.

Gündem

08.03.2024, 01:46

Küreselci ABD sermayesi, dünyayı kendi istekleri doğrultusunda dizayn etmek için birçok ülkede medya organlarını finanse ediyor. Fonlama alan medya kuruluşları ise ABD'nin menfaatleri doğrultusunda ülkelerindeki iktidara siyasi operasyon düzenliyor.

ABD merkezli vakıflardan olan Chrest Foundation'ın ülkemizdeki muhalif medya organlarına yüz binlerce dolarlık hibe desteği verdiği ortaya çıktı. Bu kuruluşların başında Ruşen Çakır'ın kurduğu Medyascope adlı haber sitesinin olması dikkatleri çekti. Listede dikkati çeken diğer kuruluşlar ise Serbesiyet, 140Journos ve P24 oldu.

Hayrete düşüren protesto: Başıboş sokak köpeği düzenlemesi için köpek kılığına girdiler! Hayrete düşüren protesto: Başıboş sokak köpeği düzenlemesi için köpek kılığına... Haberi Görüntüle

LİSTEDE YOK YOK

Vakfın kendi internet sitesinden açıkladığı listede Türkiye’den birçok kuruluş var. On binlerce dolarlık destek alan kurumlar arasında Anadolu Kültür Derneği, Hrant Dink Vakfı, Filmmor Kadın Kooperatifi, 140Journos, Mezopotamya Vakfı, IKSV, Serbestiyet, Hafıza Merkezi, Sivil Sayfalar, Sabancı Üniversitesi, Bağımsız Gazetecilik Platformu P24, Mekanda Adalet Derneği, Mor Çatı Kadın Derneği, Ekonomi ve Dış Politikalar Merkezi (EDAM) ile TESEV, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), Yurttaşlık Derneği ve Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) bulunuyor.

Cobra Kai 6. sezon 6. bölüm çıktı mı? Cobra Kai 6. bölüm ne zaman yayınlanacak? Cobra Kai 6. sezon 6. bölüm çıktı mı? Cobra Kai... Haberi Görüntüle

HANGİ MEDYA KURULUŞU NE KADAR DESTEK (!) ALDI?

Chrest Vakfı tarafından yardım adı altında fonlama yapılan medya şirketleri şu şekilde:

Medyascope: $476,720

Serbestiyet: $ 49,995

140Journos: $60,000

P24: $124,015

Destek alan kuruluşlar arasında en dikkat çekeni ise halen aktif bir şekilde yayın hayatına devam eden Ruşen Çakır’ın kurucusu olduğu Medyascope oldu. 2015 yılında yayına başlayan Medyascope, derneğin açıkladığı kayıtlara göre 2016 yılından itibaren Chrest Foundation’dan destek aldı.

Medyascope’un 2016’dan 2020 yılına kadar aldığı toplam destek 476 bin 720 dolar olurken, bu rakamın güncel kur ile 4 milyon lirayı aştığı anlaşıldı.

Türk donanması KKTC açıklarında: Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50'nci yılında 50 gemiyle geçit töreni Türk donanması KKTC açıklarında: Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50'nci yılında 50... Haberi Görüntüle

RUŞEN ÇAKIR ALDIĞI FONU SAVUNDU

Her fırsatta solcu olduğunu ifade eden Ruşen Çakır, Chrest Vakfı'ndan aldığı fonu savundu. 

Çakır, Şadan Kaba isimli Twitter kullanıcısının "Ruşen bey, Medyascope'un ABD merkezli vakıf Chrest Foundation'dan 476 bin dolarla en çok hibe alan medya platformu olduğu söyleniyor. Bu konuda bir açıklamanız olacak mı? " şeklindeki sorusuna "Künyemizde beş yıldır yazıyor zaten gizli ve yeni bir şey değil" cevabını verdi.


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading