Yandex Metrica

Terör kökünden ortadan kaldırılacak! Erdoğan'ın Irak ziyareti sırasında kritik isim Ankara'yı ziyaret edecek!

Terör kökünden ortadan kaldırılacak! Erdoğan'ın Irak ziyareti sırasında kritik isim Ankara'yı ziyaret edecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin kuzey Irak'ta PKK'nın kökünü kazıyacak büyük operasyon öncesi  Irak'a resmi bir ziyarette bulundu. Günübirlik ziyaretin ilk durağı başkent Bağdat, ikinci durağı ise Erbil olacak.12 yıl sonra yapılacak kritik ziyaretin ana gündem maddesi, terörle mücadele olacak. Dünya ülkeleri tarafından da yakından takip edilen ziyret öncesi Ankara'da ABD'nin Terörle Mücadele Koordinatörü'nü ağırlayacak.   

Gündem

23.04.2024, 11:12

Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Koordinatörü Büyükelçi Elizabeth Richard, ABD-Türkiye Terörle Mücadele İstişareleri kapsamında bugün Ankara'ya ziyarette bulunacak. Ziyaretin bugünlerde gerçekleşmesi ön görülürken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Irak'ın başkenti Bağdat'a gitmesiyle denk düşmesi dikkat çekti. ABD'nin Türkiye'ye apar topar ziyarette bulunmak istemesi kuzey Irak'a yapılacak olan büyük operasyon öncesi 'Türkiye durdurulmak mı?' isteniyor sorusunu akıllara getirdi.

ABD, terörle mücadele istişarelerini Mart 2024'te Washington'da düzenlenen Stratejik Mekanizma toplantılarında yeniden başlattı. Toplantı kapsamında Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Koordinatörü Büyükelçi Elizabeth Richard Ankara'yı ziyaret edecek. 

Muhtardan swinger parti! Konya Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti! Mide bulandıran detaylar ortaya çıktı! Muhtardan swinger parti! Konya Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti! Mide bulandıran... Haberi Görüntüle

ELE ALINACAK KONULAR 

Büyükelçi Richard ve Türk hükümetinden mevkidaşlarıyla şu konuları ele alacak; 

Teröristlerin seyahatini engellemek; organize suçla uğraşan terörle bağlantılı ağlarla mücadele etmek; PKK, DHKP-C, DEAŞ gibi terör örgütlerinin Suriye ve Irak'ta yenilgiye uğratılmasının sağlanması; Afrika ile Güney ve Orta Asya'da bulunan DEAŞ ve El Kaide bağlantılı örgütlerin oluşturduğu tehditlere karşı işbirliği yapmak için ABD-Türkiye terörle mücadele iş birliğini genişletmek ve güçlendirmek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Lozan Barış Antlaşması mesajı: Milletimizin müstevlilere karşı elde ettiği zafer Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Lozan Barış Antlaşması mesajı: Milletimizin müstevlilere karşı elde... Haberi Görüntüle

TERÖRÜN KÜRESEL FİNANS KONUSU DA KONUŞULACAK 

Büyükelçi Richard ayrıca Türk yetkililerle küresel finans kanallarının terör örgütleri tarafından istismar edilmesiyle daha fazla mücadele etmenin yolları konusunu da masaya yatıracak. 

Dışişleri'nden Kıbrıs Barış Harekâtı açıklaması! Dünyaya net mesaj Dışişleri'nden Kıbrıs Barış Harekâtı açıklaması! Dünyaya net mesaj Haberi Görüntüle

ERDOĞAN'IN ZİYARETİNE BAKANLAR EŞLİK ETTİ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ve diğer yetkililer resmi törenle karşıladı. Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da Bağdat'a geldi.

Paşinyan Türkiye sınırında: Sınır kapısında incelemelerde bulundu Paşinyan Türkiye sınırında: Sınır kapısında incelemelerde bulundu Haberi Görüntüle

İKİ ÜLKE ARASINDA ANLAŞMALAR İMZALANACAK 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, günübirlik ziyareti kapsamında, Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşecek. Erdoğan ile Sudani ortak basın toplantısı düzenleyecek, iki ülke arasında anlaşmalar imzalanacak. Erdoğan, temasları çerçevesinde daha sonra Erbil'e ziyaret gerçekleştirecek.

Son dakika... Ege'de deprem! AFAD verileri paylaştı Son dakika... Ege'de deprem! AFAD verileri paylaştı Haberi Görüntüle

BÜYÜK OPERASYON NE ZAMAN BAŞLAYACAK? 

Türkiye'nin Pençe Kilit Operasyonları’na tepki göstermeyen Irak hükümeti de PKK’dan kurtulmak istiyor. Türkiye'de altyapısı oluşturulacak olan terörle mücadele metni Irak hükümetinin onayının ardından Meclis'e gönderilecek. Meclis'in onaylamasının ardından da terör örgütüne yönelik operasyonlar için düğmeye basılacak. 

Son dakika... AFAD duyurdu! Tokat'ta korkutan deprem Son dakika... AFAD duyurdu! Tokat'ta korkutan deprem Haberi Görüntüle

ORTAK SONUÇ BİLDİRİSİ YAYIMLANDI 

Türkiye ile Irak arasında yapılan güvenlik mekanizması görüşmesiyle ilgili ortak sonuç bildirisi yayımlandı. Soruç bildirisinde bölgesel gelişmeler ve ikili alanlardaki çeşitli sınamalar karşısında takınılacak ortak tutumun istişare edildiği belirtilirken bildiride PKK’nın Türkiye ve Irak için güvenlik tehdidi teşkil ettiğinin de altı çizildi. Irak'ta trör örgütü PKK, ilk kez yasaklı örgüt ilan edildi.

Bildiride şu ifadeler yer alıyor:

1- Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan ve Irak Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sayın Fuad Hüseyin, beraberlerinde Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı ve İçişleri Bakan Yardımcısı ile Irak Savunma Bakanı, Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı, Haşdi Şabi Komisyonu Başkanı, İstihbarat Teşkilat Başkanı Vekili ve IKBY İçişleri Bakanı olduğu halde 14 Mart 2024 tarihinde Bağdat’ta bir araya gelmişlerdir.

Taraflar, 19 Aralık 2023 tarihinde Ankara’da gerçekleştirdikleri görüşmelerin devamı niteliğindeki bu temaslarda, bölgesel gelişmeler ve ikili alanlardaki çeşitli sınamalar karşısında takınacakları ortak tutumu istişare etmişlerdir.

Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Ramazan ayı sonrasında Irak’ı mutasavver ziyaretlerinin hazırlıkları da ele alınmıştır. Taraflar, bu tarihi ziyaretin başarısı için tüm çabaların ortaya konacağını teyit etmiş ve ikili ilişkilerde bir sıçrama sağlamasını umduklarını kayda geçirmişlerdir.

2- Görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkilerin muhtelif kulvarlarında yapısal çerçeveyi oluşturmak ve bu suretle düzenli temas mekanizmaları tesis etmek amacıyla bir Mutabakat Zaptı üzerinde çalışmaların yoğunlaştırılmasına karar verilmiştir.

3- Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti, ilişkilere stratejik bir çerçeve oluşturulması anlayışıyla hazırlayacakları bu metin marifetiyle, iki ülke yetkililerinin eşgüdümlü şekilde, düzenli aralıklarla ve sonuç odaklı bir yaklaşımla çalışmak üzerinde mutabık kalmışlardır.

4- Bu kapsamda, terörle mücadele, ticaret, tarım, enerji, su, sağlık ve ulaştırma alanlarında münhasıran çalışacak Ortak Daimi Komitelerin ihdası kararlaştırılmıştır.

Facia 'geliyorum' demiş: İzmir’de 2 kişinin öldüğü elektrik faciasında ifadeler ortaya çıktı Facia 'geliyorum' demiş: İzmir’de 2 kişinin öldüğü elektrik faciasında ifadeler... Haberi Görüntüle

TERÖR ÖRGÜTÜ PKK IRAKTA YASAKLI ÖRGÜT İLAN EDİLDİ

5- Görüşmelerde, her iki tarafın da Irak’ın siyasi birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği önem vurgulanmıştır. Taraflar ayrıca, PKK’nın Türkiye ve Irak için güvenlik tehdidi teşkil ettiğinin altını çizmişler ve söz konusu örgütün Irak topraklarında mevcudiyet göstermesinin Irak Anayasası’nı ihlal ettiği anlamına geldiğini kayda geçirmişlerdir. Türkiye, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından PKK’nın Irak’ta yasaklı bir örgüt olduğu yönünde alınan kararı memnuniyetle karşılamıştır. Taraflar, Irak topraklarını kullanarak Türkiye’yi hedef alan örgüt ve uzantılarına yönelik alınması gereken önlemler konusunu istişare etmişlerdir.

6- Taraflar, Gazze’de soykırıma varan katliam başta olmak üzere bölgedeki sınamalara ilişkin görüş teatisinde bulunmuş olup, Filistin davasının desteklenmesi konusunda güçlü iradelerini teyit etmişlerdir.

7- Taraflar, öngörülen temas mekanizmaları çerçevesinde görüşmelerin düzenli ve kesintisiz bir çerçevede sürdürülmesi üzerinde mutabık kalmışlardır.

 

 

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

1

0

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading