Yandex Metrica

28 yıl sonra bir ilk! Şuşa'ya ayak basan ilk Türkiye Lideri

28 yıl sonra bir ilk! Şuşa'ya ayak basan ilk Türkiye Lideri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 yıl sonra Azerbaycan ordusu tarafından Ermenistan işgalinden kurtarılan Dağlık Karabağ'ın Şuşa şehrine gitti. Bugüne kadar hiçbir Türkiye liderinin Karabağ'da bulunmaması dolayısıyla Erdoğan'ın ziyareti bir ilk niteliğinde. Erdoğan'ın, Şuşa'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile kucaklaştığı anlar tarihi kareler olarak kayda geçti.

Gündem

23.01.2024, 17:33

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi'nin ardından Azerbaycan’a gitti. Resmi ziyaret kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile 28 yıl sonra Azerbaycan ordusu tarafından Ermenistan işgalinden kurtarılan Karabağ’da buluştu.

KARABAĞ'A GİDEN İLK TÜRKİYE LİDERİ

Erdoğan ve Aliyev, 28 yıl sonra ezan sesinin duyulduğu, tarihi ve kültürel zenginlikleri ve doğal güzellikleri nedeniyle Karabağ’ın sembol şehri olarak kabul edilen Şuşa’yı gezdi.

ŞUŞA'DA TARİHİ BULUŞMA

Erdoğan'ın burada Azerbaycan Lideri İlham Aliyev'le buluştuğu görüntüler tarihi kareler olarak kayda geçti. 

NATO ZİRVESİ SONRASI İLK ZİYARET

Brüksel'deki NATO Zirvesi'nin ardından gerçekleşen ziyaret sembolik bir öneme de sahip.

ŞUŞA PEK ÇOK AÇIDAN ÖNEMLİ BİR BÖLGE

Şuşa, Azerbaycan tarih ve kültürünün simgelerinden olmasının yanı sıra hem bölgeye hakim coğrafi konumu hem de Dağlık Karabağ'ın en büyük şehri Hankendi'ne giden yolun üzerinde bulunması nedeniyle stratejik önemi bulunuyor.
Karabağ Hanı Penahali tarafından 1752'de kurulan Şuşa, hem çok sayıda tarihi anıta sahip olması hem de çok sayıda seçkin bilim ve kültür adamının burada doğması dolayısıyla sadece Şuşalılar için değil, tüm Azerbaycanlılar için önemli bir kent.

KARABAĞ'IN İNŞASI İÇİN ANLAŞMA

Aliyev ve Erdoğan’ın görüşmelerinin ardından, heyetler arası görüşmelere başkanlık edecek. Şuşa başta olmak üzere Dağlık Karabağ’ın yeniden imar ve inşası için yapılacak projeler ile siyasi ve ekonomik alandaki anlaşmalara imza atılacak.

TÜRKİYE MAÇINI BİRLİKTE İZLEYECEKLER

Erdoğan, Çarşamba günü Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahibe Gafarova ile görüşecek, Milli Meclise hitap edecek. Ayrıca 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda mücadele eden A Milli Futbol Milli Takımı'nı Azerbaycan'da yalnız bırakmayacak. Bakü Olimpiyat Stadı'nda oynanacak Türkiye-Galler maçını Aliyev ile tribünde izleyecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading