Yandex Metrica

28 Şubat darbecisi Çetin Doğan affedildiğini kabullenmek istemedi

28 Şubat darbecisi Çetin Doğan affedildiğini kabullenmek istemedi

Kur'an kurslarının yasaklandığı, başörtüsünün hapis sebebi sayıldığı ve Müslümanlara yönelik cadı avının uygulandığı 28 Şubat darbe sürecinin aktörleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın affıyla cezaevinden kurtuldu. Fakat 84 yaşına gelmiş darbeci Çetin Doğan bu gerçeği bir türlü kabullenmedi. 

Gündem

19.05.2024, 15:08

28 Şubat 'postmodern darbesine' imza atan ve 'hükümeti düşürmeye teşebbüs' suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılan emekli darbeciler Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından affedildi. 

Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Erol Özkasnak, Çetin Doğan ve Çevik Bir'in kalan hapis cezaları Erdoğan'ın hükmüyle kaldırıldı. 

Af kararına gerekçe olarak hükümlülerin Adli Tıp Kurumu'nca verilmiş raporlarda yer alan 'sürekli hastalık' ve 'kocama hali' durumları gösterildi. 

Necmettin Erbakan ve 28 Şubat döneminin komuta kademesi

Başörtülü kadınlara yönelik cadı avının yaşandığı ve Müslümanların camilerde bile takip altına alındığı 28 Şubat 1997 sürecinin 1 numaralı ismi Çevik Bir, 'ileri derecede demans hastası' olması nedeniyle 2022 yılında 85 yaşındayken tahliye edilmişti.  

84 yaşındaki Çetin Doğan ise Çevik Bir'in tahliyesinin ardından kendisinin de cezaevinden salıverilmesini bir yıldır bekliyordu. 

Çetin Doğan, 28 Şubat 1997'deki ünlü Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararları sırasında Genelkurmay Harekât Başkanlığı görevini yürütüyordu. 

Çetin Doğan

Bakan Fidan: PKK Irak’ın her yerini kanser hücresi gibi sardı Bakan Fidan: PKK Irak’ın her yerini kanser hücresi gibi sardı Haberi Görüntüle

O GÜNLERİ HİÇ KİMSE UNUTMADI 

Necmettin Erbakan'ın başbakan, Tansu Çiller'in de başbakan yardımcısı olduğu Refah-Yol hükümetinin devrilmesiyle sonuçlanan kampanya, Çetin Doğan'ın da içinde bulunduğu darbeci askerler tarafından yönetildi. 

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na 'koridorda omuz atmakla', 'abdest aldığı için aşağılamakla' övünen dönemin generalleri, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Nisan 2018'de 28 Şubat davasına ilişkin verdiği müebbet hapis kararları sonrası affedilmek için Erdoğan'ın yolunu gözler hale geldi. 

90'lı yılların sonunda Kur'an kurslarına ve başörtüsüne karşı savaş açan generaller, hükümeti devirme planıyla sık sık darbe toplantıları da yapıyordu. Türkiye'de Müslümanlara yönelik cadı avı, 'irtica' kampanyaları ve üniversite kapılarında kurulan 'ikna odaları' 28 Şubatçı ekibin yönetiminde gerçekleşti. 

İnanç düşmanlıklarını 'Atatürk ilke ve inkılapları' maskesi altına gizleyen 28 Şubatçılar, 'laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu' gerekçesiyle Refah Partisi'nin de kapatılmasını sağladı. 

Valilik harekete geçti! İlkokulda cinsel içerikli şarkı söyleyen rapçiye soruşturma Valilik harekete geçti! İlkokulda cinsel içerikli şarkı söyleyen rapçiye soruşturma Haberi Görüntüle

DARBECİ DOĞAN KABULLENMEK İSTEMEDİ

28 Şubat sürecinde Genelkurmay Harekât Başkanı, sonraki dönemde İstanbul 1. Ordu Komutanı sıfatıyla görev yapan darbeci Çetin Doğan, kendisini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın affettiğini kabullenemedi. 

İzmir 1 No'lu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan tahliye edildikten sonra yaptığı açıklamada Doğan, yapılanın 'af' değil anayasal görev olduğunu ileri sürdü; "Umarım bu tür olaylar, keyfi tutuklamalar son olur. Şunu da ifade edeyim, televizyonlarda bir aftan bahsediliyor. Af sözkonusu değil. Doğrudan anayasal bir görevin, Cumhurbaşkanı tarafından geç olarak yerine getirilmesidir" dedi. 

Mahkeme tarafından rütbesi sökülmüş Çetin Doğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı karar sayesinde cezaevinden çıkabildiğini kabullenmek istemedi. Tahliye edilen Doğan'ı eşi Nilgün Doğan, akrabaları ve arkadaşları karşıladı.

Eşine ve dostlarına kavuştuğu için mutlu olduğunu belirten 84 yaşındaki Çetin Doğan, kendisini karşılayanlarla kucaklaşarak cezaevi önünden ayrıldı.

Habere Tepki Ver

2

0

1

0

1

0

0

1

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading