ABD'de öğrencilerin devlete ve özel bankalara borcu devasa boyutlara ulaştı. Rakam 2021 itibariyle 1.6 trilyon dolar oldu. Öğrenimleri esnasında aldığı kredilerle ayakta kalabilen öğrenciler mezuniyet sonrası on yıllar boyunca borç ödemek zorunda kalıyor.
Verilere göre ABD kolej ve üniversitelerinde eğitim gören her öğrenci ortalama 29 bin dolar kredi çekiyor. Öğrenci toplamının yüzde 60'dan fazlasının borç içinde mezun olduğu ülkede kredi ödeme işi hem öğrenci hem de aileler üzerinde büyük bir yük durumunda.
'Üniversite kredisi', 'mezuniyet kredisi', 'ebeveyn eğitim kredisi', 'hukuk kredisi', 'MBA kredisi', 'sağlık okulları kredisi' gibi pek çok başlık altında sunulan kredi paketlerinden 2021 yılında tam 43 milyon Amerikalı faydalandı.
1.6 trilyon dolarlık toplam kredi miktarının 1 trilyonu 25-34 yaş aralığı tarafından kullanılırken, kalan 600 milyar doların ise 35-49 yaşındaki kesimin kullanmış olması dikkat çekiyor.
Pandemi döneminin yıkıcı etkileriyle kredilerini ödemekte güçlük çeken milyonlarca Amerikalı, borçların ertelenmesi ya da affı konusunda Joe Biden yönetimine baskı yapmaya başladı. Ancak ekonomide iflas çanları çalan ülkede yönetimin elinde çok fazla seçenek yok.
Milli geliri 19.6 trilyon dolar olan ABD'nin toplam 28.4 trilyon dolar borcu bulunuyor. Federal hükümet, belirlenmiş borç tavanına ulaşıldığından dolayı ek borçlanmaya ilişkin Kongre onayı çıkmazsa temerrüde düşecek.
Washington'un kendi memurlarına bile ödeyecek para bulamadığı anlamına gelecek bu gelişmeyle birlikte polis teşkilatı, CIA, NSA gibi güvenlik kurumları hariç ülkede eğitim, sağlık, ulaşım gibi kritik sektörlerde çalışanlar iş bırakacak. Krizin uzun süre çözülememesi durumunda dolara bağımlı ekonomilerde dalgalanma ve oluşacak güven kaybı sonrası ABD Doları'nda ciddi düşüşlerin yaşanabileceği belirtiliyor.
Yani eğitim kredisi çekerek 1.6 trilyon dolar borcun altına giren 43 milyon Amerikalı için tünelde ışık görünmüyor.