Yandex Metrica

Yüzde 25 sınırı devam etmeyebilir! Kirada yeni dönem başlıyor: 1 Temmuz sonrası kira artışı nasıl düzenlenecek?

Yüzde 25 sınırı devam etmeyebilir! Kirada yeni dönem başlıyor: 1 Temmuz sonrası kira artışı nasıl düzenlenecek?

Fahiş kira artışlarına karşı kiracıların korunması adına Borçlar Kanunu'na eklenen geçici madde, 1 Temmuz 2023 tarihinde sona ermesi planlanmasına rağmen bir yıl daha uzatılmıştı. Bu düzenlemeyle birlikte, ev sahiplerinin kira artışlarını yüzde 25'in üzerine çıkarmaları engellenmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının devam edip etmeyeceğine yönelik soruya  “Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum." dedi. 

Ekonomi

22.05.2024, 01:22

TBMM Genel Kurulu'nda, konut kira artışlarının bir önceki kira yılına ait bedelin yüzde 25'ini geçmemesi ilkesini içeren düzenleme, 2022 Haziran ayında kabul edilmişti. Bu düzenleme çerçevesinde, 2 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 6098 sayılı Borçlar Kanunu'na konut kira sözleşmelerinde kira artış oranının sınırlı olduğuna dair Geçici Madde 2 eklenmişti. Bu maddeyle birlikte, konut kira fiyatlarındaki artış oranı yüzde 25'i geçmemesi gerektiği belirtilmişti. Kiracıların merakla beklediği yüzde 25 sınırı devam edecek mi? sorusunun yanıtını Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yanıt verdi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konut kiralarında iki yıldır süren yüzde 25’lik artış sınırının devam etmesi için bir neden görmediğini ve devam etmesi için bir çalışma yapılmadığını açıkladı.1 Temmuz sonrasında konut kiralarında yüzde 25 zam sınırı kalkınca neye göre artış yapabilecek? Ev sahibi konutuna istediği şekilde zam yapabilecek mi? Ankara Barosu avukatı Burcu Akar Muratoğlu, bu soruların cevaplarını merak eden vatandaşlar için yanıtladı.

Dolarda 6 TL'lik değişim olacak! MB öyle bir hamle yaptı ki... İşte güncel fiyatlar Dolarda 6 TL'lik değişim olacak! MB öyle bir hamle yaptı... Haberi Görüntüle

KİRADA YÜZDE 25 SINIRI KALKIYOR

Yüzde 25 kira zam sınırının kalkmasıyla birlikte 12 aylık enflasyon ortalamasına göre kira zammı uygulanacak. 

 Ankara Barosu avukatı Burcu Akar Muratoğlu'nun kira sorularıyla ilgili şu cevapları verdi; 

Türk Borçlar Kanunu’na 8 Haziran 2022’de eklenen geçici madde ile konut kiralarına yüzde 25 kira artış zam sınırı getirildi. Bu sınırlama 1 Temmuz 2024’e kadar uzatıldı. Bu düzenleme kapsamında konut kira artış oranının tavanı yüzde 25’le sınırlandırılmıştı. Şimşek, yeni düzenleme yapılmayacağını açıkladığı için 1 Temmuz’dan sonra konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırlaması yasası ortadan kalkacak.

Vergi paketi komisyonda kabul edildi: En düşük emekli aylığı artıyor Vergi paketi komisyonda kabul edildi: En düşük emekli aylığı artıyor Haberi Görüntüle

12 AYLIK ENFLASYON ORANINA GÖRE HESAPLANACAK 

Konut kira zammında eskiye dönülecek. Borçlar Kanunu’nun 344. madde uyarınca 12 aylık enflasyon ortalaması hesabına göre yapılacak. 2 Temmuz sonrası artık konutlarda kira zammı enflasyon ortalamasına yani, her ay TÜİK tarafından açıklanan bültende yer alan oran baz alınarak 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yapılacak.

Altın tekrar yön değiştirdi: Önümüzdeki ay artış olacak mı? 24 Temmuz 2024 altın fiyatları Altın tekrar yön değiştirdi: Önümüzdeki ay artış olacak mı? 24... Haberi Görüntüle

YÜZDE 25 SINIRI OLMASAYDI MAYIS KİRALARINA NE KADAR ZAM YAPIBİLİRDİ? 

3 Mayıs’ta nisan ayı enflasyon rakamları açıklanmıştı. Nisan ve önceki 11 ayın eklenmesi ile çıkan sonuç 12’ye bölünüyor ve yıllık ortalama enflasyon belirleniyordu. Bu oran geçen ay yüzde 59.64 olmuştu. Eğer kirada yüzde 25 zam sınırı olmasaydı geçen ay kira sözleşmesi yenileyecek ev sahipleri, kiraya en fazla yüzde 59.64 oranında zam yapabilecekti.

TÜİK istatistikleri açıkladı: En pahalı şehir artık İstanbul değil! İşte konut fiyatları en yüksek olan iller... TÜİK istatistikleri açıkladı: En pahalı şehir artık İstanbul değil! İşte... Haberi Görüntüle

EV SAHİPLERİ KİRA TESPİT DAVASI AÇABİLECEK Mİ?

Kirada yüzde 25 zam sınırı iki yıldır uygulanıyor. 1 Temmuz 2024 tarihinde birçok sözleşmenin 4. veya 5. yıllarının devreye gireceğini söyleyebiliriz. Kira tespit davası açmak için 5 kira döneminin dolmuş olması şart. Bu noktada 2 Temmuz 2024’te zaten konut kirasına ev sahipleri TÜFE oranında zam yapacak. Bu yasa nedeniyle yaşadıkları kayıpları bir miktar telafi edilecek. Kira kontratı beş yılını dolduranlar kiracıları ile anlaşamazlarsa kira tespit davası açma yoluna gidebilecekler. 5 yılı doldurmayanlar için ise her zaman kira uyarlaması davası açma yoluna gidilebilir.

TCMB'den yeni kararlar: Sıkı para politikası duruşunu destekleyici adımlar TCMB'den yeni kararlar: Sıkı para politikası duruşunu destekleyici adımlar Haberi Görüntüle

KİRACI VE EV SAHİBİ ARASINDA ARABULUCU ÇÖZECEK 

Kira davaları 1 Eylül 2023 itibarı ile zorunlu arabuluculuk kapsamına alındı. İlansız icra yoluyla tahliye hariç kiralananın tahliyesi, kira bedelinin tespiti, kira uyarlama davaları, kiracı ve kiralayan (mal sahibi) arasındaki her türlü alacak ve tazminat talebine ilişkin uyuşmazlıklarda dava açmayı düşünen ev sahipleri önce zorunlu dava şartı olarak arabulucuya gidecekler. Arabulucuda anlaşma sağlanamazsa mahkemede kira tespit davası açabilecekler.

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading