Yandex Metrica

Yunanistan ve Türkiye'den gemicilik adımı: Miçotakis-Erdoğan zirvesi yeni dönemi başlatıyor

Yunanistan ve Türkiye'den gemicilik adımı: Miçotakis-Erdoğan zirvesi yeni dönemi başlatıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis zirvesine saatler kala iki ülke arasında atılacak yeni adımlar gündemi süslemeye başladı. Zirvede gemi inşasından vize ekspresine, turizmden sağlık sektörüne birçok konu yer alıyor. 

Ekonomi

20.05.2024, 09:43

İstanbul'da düzenlenen Türk-Yunan iş forumu Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis görüşmesinde neler konuşulacağına dair ip uçları verdi. Türk-Yunan iş formunda konuşulan konulardan Ege'de Türkiye ile Yunan adaları arasında ara bağlantı kablosu bulunan rüzgar türbinleri, vize ekspresinden sonra daha fazla turizm işbirliği, aynı zamanda denizcilik ve gemi inşasında işbirliği, sağlık ve eğitim, fikir olarak diyalog masasına düşen alanlardan bazılarıydı.

Ankara'daki kritik zirveye saatler kala İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un sözleri Yunan basınında gündem oldu. Yunan basını Altun'un, "Güçlü, istikrarlı ve müreffeh bölgesel aktörlerin bir araya gelmesi gereken bir dönemde yaşıyoruz" dedi. aktif. Türkiye ve Yunanistan gibi bölgesel aktörlerin, üçüncü tarafların yönlendirmesine, vesayetine ve baskısına ihtiyaç duymadan, karşılıklı anlayış ve ulusal çıkarlar çerçevesinde kendi sorunlarını çözmesi gereken bir dönemden geçiyoruz." sözlerini alıntıladı. 

Faiz etkisi doları esir alacak! Tam 5 ay sonra... İşte güncel döviz fiyatları ve piyasa beklentisi Faiz etkisi doları esir alacak! Tam 5 ay sonra... İşte... Haberi Görüntüle

İKİ ÜLKE ARASINDA İŞ BİRLİĞİ DERİNLEŞECEK

Yunan basını ayrıca, Yunan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Fragogiannis konuyu daha da detaylandırarak, iki tarafın görüşmelerinde girişimcilik ve yatırımlar, gümrük iş birliği, turizm, spor, eğitim, teknoloji, araştırma ve inovasyon gibi önemli alanlarda konuların ele alındığını kaydetti.

İki ülkenin iş dünyası daha da yakın iş birliği arayışında diyerek habere devam eden Yunan basını,  Yunanistan'da faaliyet gösteren Yenilenebilir Enerji Kaynakları iş adamı olan Yunan-Türk Konseyi Başkanı Adnan Polat, iki ülkenin ortak alanı olan Ege'de rüzgar santrallerinin geliştirilebilmesinin yarattığı büyük umutlara değindi. sadece iki ülkenin kıtasal alanlarının değil, aynı zamanda Türkiye kıyılarından Yunan adalarına doğrudan elektrik bağlantısının mümkün olduğunu ve doğrudan elektrik bağlantısının mümkün olduğunu vurguladı. Ayrıca ulaştırma ve lojistiğin iki ülke arasında daha yakın işbirliğinin olduğu iki alan olduğunu da sözlerine ekledi dedi.

PeopleCERT'in Yunanistan'ın en büyük tek boynuzlu atı CEO'su Byron Nikolaidis ise Türkiye'nin Yunanistan için büyük potansiyele sahip büyük bir pazar olduğunu, Türkiye için ise Yunanistan'ın Avrupa Birliği'ne açılan eşsiz bir kapı olduğuna dikkat çekti.

Mehmet Şimşek'ten Bahçeli'ye destek teşekkürü: Açıklamaları çok kıymetli! Mehmet Şimşek'ten Bahçeli'ye destek teşekkürü: Açıklamaları çok kıymetli! Haberi Görüntüle

GEMİ İNŞAA SEKTÖRÜ DESTEKNELECEK

IOBE genel müdürü Nikos Vettas, iki ülkenin alması gereken kritik kararlara değindi; bunlardan en önemlisi rekabet etmeyi mi yoksa işbirliği yapmayı mı seçecekleriydi. Forumda, anlaşma sağlanması halinde iki ülke arasındaki işbirliği hedefine ulaşılmasına katkıda bulunabilecek üç alanı gündeme getirdi: Denizcilik ve gemi inşa sektörünün desteklenmesi bu alanlardan biri olabilir. Bir diğeri daha geniş sağlık sektörü (tıp, yaşlı bakımı vb.) ve üçüncüsü yüksek öğrenim ve araştırma olabilir.

Midilli Belediye Başkanı Panagiotis Hristofas, Türk vatandaşlarının adayı hızlı prosedürlerle ziyaret etmelerine olanak tanıyan ziyaretçi başına 60 avro tutarındaki 7 günlük ekspres vize uygulamasının 1 Nisan'dan itibaren etkileyici bir şekilde kabul edildiğini söyledi. 

Tedbir Nisan ayından bu yana uygulanıyor ve sonuçlar etkileyici. Birkaç hafta içinde Midilli, Sisam, Sakız Adası, Kos ve Rodos'a geçen yılın aynı dönemine göre üç kat daha fazla turist geldi. Yunanistan Pazarlama Başkanı ve REDS CEO'su Ioanna Dretta, bu tedbirin başarılı bir şekilde uygulanmasından bahsederken, Ege Havayolları Türkiye ofisi müdürü Maria Sarafoglou, İstanbul'a gidiş-dönüş seyahatlerine yönelik büyük talebin yalnızca sonuncusunun olduğunu belirtti. 

Ege, yılda Atina-İstanbul güzergahında 136.000 yolcu işletti. Bu yılın ilk çeyreğinde 53.000 yolcu uçtu; bu da geçen yılın rekoruna muhtemelen yıl ortasında yaklaşılacağına dair bir işaret.

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading