Yandex Metrica

Yeni yasayla büyük fırsat doğdu: Erken emeklilik hakkı

Yeni yasayla büyük fırsat doğdu: Erken emeklilik hakkı

Yeni çıkan yasayla birlikte erken emekliliğin kapıları aralanırken, daha önceden hizmet süreleri durdurulanlar ve ödemelerini geciktirenler için yeni imkanlar mevcut.

Ekonomi

23.01.2024, 21:56

Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan'ın kaleme aldığı "erken emeklilik hakkı" konulu haberde prim borcu yüzünden hizmet süreleri durdurulup, emekli olamayan BAğ-Kur'lu kişiler, yapılandırmadan yararlanarak emekli olabilecekler. 
Emekliliklerine daha süresi olanlar ise geçmişte durdurulan sürelerini yeniden canlandırabilecekleri için emeklilikleri uzamayacak.

PEŞİN ÖDENDİĞİ TAKDİRDE YÜZDE DOKSANI SİLİNECEK

Habere göre prim borç yapılandırmasın-dan kendi adına çalışanlar, Bağ-Kur’lular, köy ve mahalle muhtarları yararlanabilecek. 2021’nin nisan ayı da dahil olmak üzere bu tarihten önceki prim borçları için yapılandırma yapabilecekler. Yapılandırma ile borçlar peşin ödenecek yahut istenirse taksitle ödenebilecek. Peşin ödendiği takdirde gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanan tutarın yüzde 90’ı silinecek. Taksitli seçenek tercil edildiği takdirde, 6-9-12-18 ay taksitle ödeyebileceksiniz ve taksit sayısına göre katsayı uygulanacak. Taksitler de iki ayda bir ödenecek. Böylece 18 ay taksit seçeneğini seçilirse borç 36 ayda ödenmiş olacak.

DAHA ÖNCE DURDURULAN HİZMET SÜRELERİ CANLANDIRILABİLECEK

Bağ-Kur’lar önceden durdurulan hizmet sürelerini canlandırabilecek. Daha evvelki kanunlar yüzünden hizmet süreleri durdurulan Bağ-Kur’lular, yapılandırma yaptıklarında durdurulan sigortalılık süreleri için ödeyecekleri prim tutarlarını hesaplattırıp, borçlarını ödemeleri durumunda; sigortalılıkları durdurulmamış sayılacak ve bu süreler sigortalılık süresinden sayılacak, emeklilikte hesaba katılacak. Bu demek oluyor ki, prim borcu nedeniyle hizmet süreleri durdurulan ve bu nedenle de emekli olamayan Bağ-Kur’lular, yapılandırmadan yararlandıklarında emekli olabilecekler. Emekliliğine daha süre olanlar da geçmişte durdurulan sürelerini yeniden canlandırabileceklerinden emeklilikleri de uzamayacak.

Bunun için ise Bağ-Kur’lular, 4 ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak, durdurulan sigortalılık süreleri için ödeyecekleri prim tutarını hesaplattıracaklar. Hesaplanan borcu, ilk taksit tarihi olan ekim ayının sonuna kadar ödemeleri durumunda, daha önceden durdurulan süreler durdurulmamış olarak kabul edilecek ve sigortalılık sürelerine eklenecek. Emeklilik bekleyenler ekim ayında borcunu ödemesi halinde emekli olabilecek. Şayet sigortalı vefat etmişse sigortalıların hak sahipleri bu imkandan yararlanıp, başvurabilecek ve ölüm aylığı alamaya hak kazanacak.

YAPILANDIRMADAN YARARLANMAYAN BAĞ-KUR'LULARA YAPTIRIM GELİYOR

30 Nisan 2021 tarihi itibariyle prim borcu olan kişiler yapılandırmadan yararlanıp, borçlarını ödemedikleri takdirde sigortalılıkları durdurulacak. Nisan ayına kadar hiç prim ödemeyenler ise sigortalı oldukları tarih itibariyle sigortalılıkları durdurulacak. Bu şekilde durdurulan süreler sigortalılık sürelerinden sayılmayacak.

3 AY İÇİNDE BORCUN TAMAMI ÖDENİRSE DURDURULAN SÜRELER HESABA KATILACAK

Sigortalılıkları durdurulanlar arasında çalışmaya devam edenler varsa sigortalılıkları 1 Mayıs 2021 itibariyle yeniden başlatılacak. Bu şekilde sigortalılıkları durdurulanlar ve hak sahipleri sonradan prim borçlarını ödeyerek durdurulan süreleri canlandırabilecek. Bunun için de 3 ay süreleri olacak. Yani, durdurulan sürelerin yeniden sigortalı olarak sayılması için başvurulduğunda, borç hesaplaması yapılacak ve 3 ay içinde bu borcun tamamı ödenirse durdurulan süreler sigortalı süresi olarak sayılacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading