Yandex Metrica

Yeni eve çıkacaklar dikkat! Bu maddeleri okumadan imza atmayın

Yeni eve çıkacaklar dikkat! Bu maddeleri okumadan imza atmayın

Gayrimenkul Hukuku Uzmanları, kiracıların zor durumda kalmaması için ev sahipleriyle sözleşme imzalarken dikkat etmesi gereken hususlara değindi. 

Ekonomi

23.01.2024, 19:30

Gayrimenkul Hukuku Uzmanlarından kiracılara, yeni eve geçiş sürecinde ev sahipleriyle imzalanan sözleşmelerde dikkat edilmesi gereken hususlara dair uyarı geldi.

Kahvehane ekonomisti yine yüksek uçtu: Selçuk Geçer'den akıllara durgunluk veren dolar tahmini: 200 kat olacak Kahvehane ekonomisti yine yüksek uçtu: Selçuk Geçer'den akıllara durgunluk veren... Haberi Görüntüle

FATURA OYUNUNA DİKKAT!

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, gelinen noktada ev sahiplerinin, yeni kiracıyı istedikleri zaman çıkarabilmek için, boş veya tarihli tahliye taahhüdü istediğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca su, elektrik ve doğal faturasını kiracı üzerine yapmıyorlar. Ev sahibi herhangi bir sözleşme yapmadan 'Burada oturabilirsin, al anahtarını. Ancak faturalar benim üzerime olacak. Fatura geldikçe size ibraz ederim' diyor. Kiracı bu şekilde kalmayı kabul ederse, ilerleyen zamanlarda fırsatçı ev sahibi istediği an su, elektrik ve doğal gazı kapattırıyor.

O ilimizde petrol sondajı başlıyor! Rüya gerçek oldu O ilimizde petrol sondajı başlıyor! Rüya gerçek oldu Haberi Görüntüle

MAL SAHİBİNİN ALDIĞI KİRAYI BEYAN ETMESİ GEREKİYOR

DASK poliçesi veya herhangi bir sözleşme olmadığı için kiracı abonelikleri üzerine alamıyor. Böyle bir durumda kiracı hak da talep edemiyor. Çünkü, kiracının hukuki anlamda hakkının korunması veya mahkemeye başvurabilmesi için 'mal sahibinin aldığı kirayı beyan etmesi' veya 'kiracının oturduğu evi ikametgah olarak kullandığını bildirmesi' gerekiyor. Bu nedenle herhangi bir hukuki yaptırım yapılamıyor."

Bakan Şimşek'ten yapay zeka mesajı: Küresel dünyaya hazırlık için önemli! Bakan Şimşek'ten yapay zeka mesajı: Küresel dünyaya hazırlık için önemli! Haberi Görüntüle

MUTLAKA KİRA SÖZLEŞMESİ YAPILMALI

Ali Güvenç Kiraz, kiracılara, ev sahibi ile kira sözleşmesi yaparken şu 6 hususa dikkat etmeleri gerektiğini açıkladı:

"Birincisi; kiracı mutlaka ve mutlaka yazılı kira sözleşmesi yapmalı. Sözlü kira sözleşmesine itibar edilmemeli. İkincisi; kiracı, kira sözleşmesiyle birlikte imza attığı tarihte meskenin DASK poliçesini mutlaka almalı. Üçüncüsü; taşınmaza ilişkin elektrik, su ve doğal gaz gibi tüm genel abonelik hizmetleri kiracı üzerinden yapılmalı. Dördüncüsü; kiracı asla boş tahliye taahhüdü düzenlememeli. Eğer böyle bir şey düzenlenecekse tahliye tarihi net olmalı.

Araç sahipleri dikkat: Benzin ve motorine zam mı geliyor? İşte 22 Temmuz 2024 akaryakıt fiyatları Araç sahipleri dikkat: Benzin ve motorine zam mı geliyor? İşte... Haberi Görüntüle

KİRACI YAN GELİRLERİN KENDİSİNE ÖDETİLMESİNİ KABUL ETMEMELİ

Beşincisi; kiracı, kira bedeli ve kullanım kaynaklı vergiler dışında hiçbir verginin ve yan giderlerin kendisine ödetilmesini kabul etmemeli. Mesela emlak vergisi, ecrimisil ödemesi, taşınmazın aynından kaynaklanan vergiler mal sahibinin ödemekle yükümlü olduğu vergilerdir. Kiracı sadece kullanım kaynaklı ödemeleri yapmalıdır."

Araba hayali kuranlar dikkat! Araç piyasasında dengeler değişti! O araçlara ÖTV indirimi geliyor! Araba hayali kuranlar dikkat! Araç piyasasında dengeler değişti! O araçlara... Haberi Görüntüle

KİRACI 5 YIL BOYUNCA OTURMAYA DEVAM EDEBİLİR

Kiraz, sözleşmelerde bu hususların açıkça belirlenmesi durumunda kiracının, kira tespit davasına maruz kalmadan yasal artışı uygulayarak 5 yıl boyunca oturmaya devam edebileceğini kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Ayrıca 1+10 yıl boyunca doğrudan tahliye tehdidiyle karşı karşıya kalmayacaktır. Burada kirasını zamanında ödemesi ve yasal artışı doğru şekilde yapması önemli. Mal sahibine haklı tahliye sebebi oluşturacak bir gerekçe verilmediği sürece 10+1 yıl boyunca doğrudan tahliye tehdidiyle karşı karşıya kalınmayacaktır. Öte yandan mal sahibinin gerçekten ihtiyacı varsa ve bunu belgeliyorsa, mülk satılmışsa ve yeni alan kişinin de ihtiyacı varsa, kiracı borcunu ödemeyip iki defa ihtara maruz kalmışsa ve temerrüde düşmüşse tahliye mal sahibinin hakkıdır."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading