Yandex Metrica

Vatandaşın kredi borcu dudak uçuklattı! Geçim sıkıntıları başlıyor

Vatandaşın kredi borcu dudak uçuklattı! Geçim sıkıntıları başlıyor

Son derece yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle alım gücü önemli ölçüde azalan vatandaşlar, geçimlerini sağlamak için borçlanmaya devam ediyorlar. Bankalarda parası olanların toplam varlıklarına son bir yılda 5.1 trilyon lira eklenirken, vatandaşların kredi borcu da 1.4 trilyon liralık bir artışla 3.2 trilyon liraya yükseldi.

Ekonomi

23.04.2024, 19:06

Artan enflasyon ve yükselen hayat pahalılığı, vatandaşları çözümü kredilerde aramaya yöneltti. Seçim sonrası ekonomi yönetimi, para politikasını sıkılaştırdı. Ayı piyasasında mücadele etmeye çalışan vatandaşların kredi kartı ve bankalara olan borcu her geçen gün artıyor. Bankada parası olanların varlıklarına son bir yılda 5.1 trilyon lira eklenirken, borçlu olanların toplam borcu da 1.4 trilyon liralık bir artışla 3.2 trilyon liraya ulaştı.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, varlıklardaki artışta kur ve faizlerdeki yükseliş önemli bir rol oynarken, döviz kurlarındaki artıştan kaynaklanan zenginleşenlere yapılan ödemelerin büyük bir kısmı Merkez Bankası'nın kasasından gerçekleşti.

IMF'den TCMB'nin reformlarına ilişkin açıklama: 'Büyük övgüyü hak ediyor' IMF'den TCMB'nin reformlarına ilişkin açıklama: 'Büyük övgüyü hak ediyor' Haberi Görüntüle

12.4 TRİLYON LİRAYA ÇIKTI

Merkez Bankası'nın yayımladığı Finansal Hesaplar Raporu'na göre, 2023 yılının sonunda hane halkının borçları, 2022 yıl sonuna kıyasla oldukça büyük bir artışla 1 trilyon 858 milyar liradan 3 trilyon 245 milyar liraya yükseldi. Kredi kullananların üzerindeki kredi yükü ise son bir yılda tam 1 trilyon 387 milyar lira arttı. Hanehalkının borçlarının milli gelire (GSYİH) oranı yüzde 11'e, borcun harcanabilir gelire oranı ise yüzde 28'e ulaştı.

Bununla birlikte, hanehalkının finansal varlıkları 2022 sonuna göre büyük bir artış göstererek 7.3 trilyon liradan 12.4 trilyon liraya çıktı. Bu varlıkların yaklaşık üçte ikisi banka mevduatlarından oluşuyor ve yıllık 5 trilyon 138 milyar liralık artışın büyük bir kısmı döviz kurlarındaki artışlardan, yaklaşık 1 trilyon liralık kısmı ise hisse senedi kazançlarından elde edildi.

Habere Tepki Ver

0

0

3

0

0

0

0

0

İbrahim TURNA

TRHaber.com - Ekonomi


Loading