Yandex Metrica

Türkiye ile Çin arasında nükleer işbirliği: Trakya'daki projeye hız verildi

Türkiye ile Çin arasında nükleer işbirliği: Trakya'daki projeye hız verildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin Akkuyu Nükleer Santrali'ne ek olarak Sinop ve Trakya'da da birer nükleer santral daha yapmak istediğini, Çinli şirket SPIC'in Trakya projesi ile uzun süredir ilgilendiğini söyledi.

Ekonomi

22.05.2024, 01:14

Resmi temaslarda bulunmak üzere Çin'in başkenti Pekin'de bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çin Tabii Kaynaklar Bakanı Vang Guanghua ve Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Cang Cienhua ile bir araya geldi. Bayraktar-Vang görüşmesinde iki ülke arasında başta kritik mineraller ve nadir toprak elementleri olmak üzere, doğal kaynaklar ve madencilik alanlarında mevcut ve potansiyel işbirliği ele alındı.

Dolarda 6 TL'lik değişim olacak! MB öyle bir hamle yaptı ki... İşte güncel fiyatlar Dolarda 6 TL'lik değişim olacak! MB öyle bir hamle yaptı... Haberi Görüntüle

MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI

Bayraktar-Cang görüşmesinde ise nükleer enerji ve yenilenebilir enerji alanlarında yeni işbirliklerine temel teşkil edecek fırsatlar değerlendirildi. Görüşmelerin ardından iki ülke arasında "Enerji Dönüşümü Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" imzalandı. Bakan Bayraktar daha sonra Çin'in en büyük enerji firmalarından biri olan Çin Devlet Enerji Yatırım Şirketi (SPIC) ve ona bağlı Çin Devlet Nükleer Enerji Teknolojisi şirketi yetkilileriyle bir araya geldi. Alparslan Bayraktar sonrasında ise enerji alanında faaliyet gösteren yetkililerle görüştü. 

1-2-3-4 çocuğu olanlara müjde! Bakanlık resmen duyurdu: Dev ödeme hesaplara yattı 1-2-3-4 çocuğu olanlara müjde! Bakanlık resmen duyurdu: Dev ödeme hesaplara... Haberi Görüntüle

NADİR TOPRAK ELEMENTLERİ İÇİN GÖRÜŞME

Görüşmelerin ardından açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile Çin arasında birçok alanda işbirliği yapıldığını söyledi. Çin Tabii Kaynaklar Bakanı Vang ile yaptığı görüşmeye temas eden Bayraktar, "Görüşmede kritik madenler, özellikle enerji dönüşümü için hayati önemi haiz, son dönemde hemen hemen tüm ülkelerin üzerinde büyük çaba sarf ettiği, bizim de Eskişehir Beylikova'da dünyanın tek sahadaki en büyük ikinci rezervini bulduğumuz nadir topak elementleriyle alakalı işbirliğini nasıl geliştirebileceğimizi konuştuk." dedi.

EYT'nin maliyeti ne kadar? AK Partilisi isim canlı yayında rakam verdi EYT'nin maliyeti ne kadar? AK Partilisi isim canlı yayında rakam... Haberi Görüntüle

İMZALAR EKİM AYINA KADAR  ATILACAK

İki ülke arasında doğal kaynaklar alanında bir işbirliği anlaşması imzalanması konusunda mutabık kalındığını belirten Bakan Bayraktar, imzaların ekim ayına kadar atılacağını söyledi. 

Merkez Bankası ekonomi piyasasının merakle beklediği anketi yayımladı: Yıl sonu enflsyon ve dolar tahmini belli oldu! Merkez Bankası ekonomi piyasasının merakle beklediği anketi yayımladı: Yıl sonu... Haberi Görüntüle

TRAKYA'DAKİ NÜKLEER SANTRAL PROJESİ İVME KAZANACAK

Dün SPIC yetkilileriyle yaptığı görüşmeye değinen Bakan Bayraktar, Türkiye'nin Akkuyu Nükleer Santrali'ne ek olarak Sinop ve Trakya'da da birer nükleer santral daha yapmak istediğini, Çinli şirket SPIC'in Trakya projesi ile uzun süredir ilgilendiğini söyledi. Bakan Bayraktar şöyle konuştu: "Bizim Türkiye olarak uzun dönemli enerji planımızda hem iklim hedeflerimiz hem de ülkemizin uzun dönemli sürdürülebilir enerji güvenliği açısından, nükleer enerjide 2050 yılına kadar mutlaka 20 bin megavatlık bir kurulu güce erişmeyi hedefliyoruz. Malumunuz şu anda bir tane yürüyen projemiz var. İnşaat çalışmaları devam eden Akkuyu Nükleer Santrali projemiz var. Bunun yanı sıra iki tane daha, bir tanesi Sinop'ta, bir tanesi Trakya'da, büyük ölçekli nükleer santral yapmak istiyoruz. Çinli şirket (SPIC) ile Trakya projesi için uzun yıllardır görüşmelerimiz devam ediyor. Pandemi süreci bizi epey yavaşlattı. O dönemde gidiş ve gelişlerde sıkıntılar yaşandı ama biz şimdi bu sürece biraz daha fazla hız verdik, daha fazla ivmelendirmek istiyoruz."

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading