Yandex Metrica

Temmuz'da rekor zam: En düşük işçi maaşı 40 bin TL'yi aşacak

Temmuz'da rekor zam: En düşük işçi maaşı 40 bin TL'yi aşacak

Emekli ve memur maaşlarının yanı sıra işçilere de Temmuz zammı müjdesi verildi. Rakamların sil baştan değişeceği Temmuz ara zammında işçilere rekor zam öngörülüyor. 40 bin TL'in üstüne çıkacak olan işçi maaşları kaç TL olacak?

Ekonomi

22.05.2024, 10:40

Milyonlarca vatandaş nefesini tuttu Temmuz ayında yapılacak ara zamma kilitlendi. Memur ve emekli maaşlarına yapılacak olan zamdan kamu işçileri de nasibini alacak. Temmuz ayında yapılacak aram zam öncesi maaş hesaplamaları da yapılmaya başlandı. 

Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte belirlenecek olan işçi maaşları açıklanan 4 enflasyon rakamı ile az çok netlik kazanmaya başladı. 

Teknoloji çılgınlığında son nokta! Samsung cep telefonuna bağlanan ayakkabı üretti Teknoloji çılgınlığında son nokta! Samsung cep telefonuna bağlanan ayakkabı üretti Haberi Görüntüle

KAMU İŞÇİLERİNİN MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Geriye kalan Mayıs ve Haziran ayı enflasyon verilerinin de açıklanmasıyla birlikte kamu çalışanlarına 1 Temmuz'da yapılacak zam, hem enflasyon oranları hem de toplu sözleşme zammı ile belli olacak. Temmuz ayında kamu işçilerine rekor zam bekleniyor. Aktarılan son kulis bilgisine göre en düşük kamu işçisi maaşı, yan ödemeler hariç, net 41 bin 601 TL’yi bulacak.

Yapılan hesaplamaya göre, yılın ikinci yarısında enflasyon farkı ile birlikte zam oranı yüzde 25.46’ya ulaşacak. Söz konusu artış, kamu işçilerinin maaşlarını önemli ölçüde yükseltecek.

Hatırlanacağı üzere kamu işçileri için belirlenen toplu sözleşme zam oranı yüzde 10 olarak belirlenmişti. Fakat enflasyon farkı da eklenerek bu oran yükselecek. İlk 6 aylık enflasyon farkının yüzde 10’u aşan kısmı, kamu işçilerine ek zam olarak yansıtılacak.

Borsadan Borsadan "işlem vergisi" iddiası | Borsa ve kripto paralardan vergi... Haberi Görüntüle

AÇIKLANAN ENFLASYON VERİLERİNE GÖRE ZAM ORANI

TÜİK Ocak, Şubat, Nisan ve Mayıs ayı enflasyon farkı yüzde 7.93 olarak hesaplandı. Mevcut rakamlara göre zam oranı yüzde 18.72’ye yükseltti. Mayıs ve Haziran enflasyon verileri eklendiğinde, zam oranı daha da artacak.

TCMB'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre  Mayıs enflasyonu yüzde 3.04 ve Haziran enflasyonu yüzde 2.56 olarak tahmin ediliyor. Söz konusu tahminler gerçekleşirse, ilk 6 aylık enflasyon yüzde 25.46 olacak ve kamu işçileri bu oranda zam alacak. 

Şayet yüzde 25.46’lık zam tahmini gerçekleşirse, en düşük çıplak brüt ücret 33 bin 159 TL’den 41 bin 601 TL’ye yükselecek. Kesin zam oranları ve maaş artışları, 3 Temmuz’da açıklanacak.

Habere Tepki Ver

4

0

0

1

0

0

0

1

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading