Yandex Metrica

Süveyş Kanalı değil Mersin Limanı! Dengeleri değiştirecek proje resmen başladı: Ovaköy'den Basra'ya...

Dünya ticaret yollarının el değiştirmesiyle sonuçlanabilecek kadar önemli olan Kalkınma Yolu Projesi resmen başladı. Türkiye'yi Irak toprakları üzerinden kara ve demiryolu hattıyla Basra Körfezi'ne bağlayacak proje, Çin'den Avrupa'ya sevkiyat maliyetini Süveyş Kanalı'ndan daha cazip hale getiriyor.

Ekonomi

01.05.2024, 15:32

Türkiye'den Basra Körfezi'ne uzanacak Kalkınma Yolu Projesi resmen başladı. Bölgede dengeleri değiştirecek kara ve demiryolu ulaştırma koridoru Ovaköy'den başlayıp Irak topraklarındaki Musul, Tikrit, Bağdat, Kerbela, Necef ve Nasıriye'den geçerek Basra'ya ulaşıyor. 

Taşıdığı potansiyel bakımından coğrafyanın kaderine etki edecek 17 milyar dolarlık proje için Irak'ın başkenti Bağdat'ta konferans düzenlendi. Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es Sudani yönetimindeki konferansta, dev projenin jeopolitik, stratejik ve ticari kazanımları anlatıldı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es Sudani

Türkiye'den Ortadoğu'ya ticari ürünlerin ulaşımını önemli ölçüde kolaylaştıracak 1200 kilometrelik hat, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından 'Yeni İpekyolu' olarak nitelendiriliyor. 'Körfez ülkelerinin jeopolitiğini değiştirecek adım' olarak görülen bu dev hamle konusunda Bağdat'taki konferansta Irak Başbakanı şunları söyledi:

"1200 kilometrelik ticaret yolu bölgedeki kardeşlik ve işbirliğini daha da artıracak. Kardeş ülkelerle birlikte bu konferansı düzenledik. Projenin gerçeğe dönüşmesi için hepimizin çalışması gerekiyor. Bu projede ortak çıkarlarımız vardır. Ülkemize ve halkımıza hizmet eden her gelişmeye açığız. Kalkınma Yolu ile birlikte yüksek teknoloji ürünlerinin sadece tüketicisi değil aynı zamanda satıcısı konumuna ulaşacağız." 

Emekli maaşlarına yapılacak zam ne zaman açıklanacak? AK Partili isim tarih verdi Emekli maaşlarına yapılacak zam ne zaman açıklanacak? AK Partili isim... Haberi Görüntüle

İş arayan gençlere müjde! Aile Bakanlığı 8367 TL destek verecek! Tek şart... İş arayan gençlere müjde! Aile Bakanlığı 8367 TL destek verecek!... Haberi Görüntüle

BASRA'DAN MERSİN LİMANI'NA ULAŞIYOR

Güneyde Basra'dan başlayan Kalkınma Yolu güzergâhı Irak'ın önemli şehirlerinden geçtikten sonra Irak, Türkiye ve Suriye’nin temas noktasından Türkiye'ye girecek ve Mersin Limanı’ndan Avrupa'ya devam edecek. Maliyeti yaklaşık 17 milyar dolar olan projenin 2029'a kadar tamamlanması bekleniyor. 

Kalkınma Yolu Projesi'nin Basra ayağında tüm yükü, inşası devam eden Faw Limanı çekecek. 2025 yılında açılması planlanan Faw Limanı çevresinde dev lojistik yapıların kurulması bekleniyor. 

Proje, Çin mallarını Pakistan topraklarından Basra'ya ulaştıran Gwadar Limanı ile bağlantı sağladığından dolayı da çok önemli görülüyor. Zira Uzakdoğu mallarının Avrupa'ya ulaştırılmasında maliyeti düşürdüğünden ötürü dünya ticaret yollarının güzergâhı bile değişebilir. Çünkü Gwadar (Pakistan) - Faw (Irak) bağlantısının işlemesiyle birlikte sevkiyat maliyetinin Süveyş Kanalı'ndan daha ucuza yapılabileceğine kesin gözüyle bakılıyor. 

Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'nda dip derinleştirme çalışmaları devam ediyor. 

Sözkonusu hat aynı zamanda Türkiye'yi Kafkaslar ve Orta Asya ile buluşturacak Zengezur Koridoru ile entegrasyon bakımından da altın değerinde. Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya saldırması ve Avrupa'nın Rusya ile ilişkilerinde ortaya çıkan sorunlardan sonra Katar gazının transfer güzergâhı ve Irak gazının çıkarılıp Avrupa'ya ihracının gündeme gelmesi, Kalkınma Yolu projesinin önemini daha da artırdı. Kalkınma Yolu Projesi, hızlı tren hattının yanı sıra bu süre zarfında; otoyol, Irak ve Körfez ülkelerinin petrol nakil hattı ve gaz nakil hattı gibi iktisadi projeleri de kapsayacak. 

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Kalkınma Yolu Projesi için konferans düzenlendi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading