Yandex Metrica

Suriye'ye operasyon geliyor! Gram altın 600 lira olur mu?

Suriye'ye operasyon geliyor! Gram altın 600 lira olur mu?

Türkiye'nin bekası için hayati önemdeki operasyonlar 'güvenli liman' olan altına talebi artırır ve kurda da bir miktar oynama yaşanırsa neler olur?

Ekonomi

30.03.2024, 12:01

Terör örgütü PKK/YPG'yi Suriye kuzeyindeki en az 4 bölgeden temizlemek için hazırlıklar sürerken, piyasaların operasyonla nasıl şekil alacağı merak konusu oldu.

8 Kasım 2020 günü 534 liraya ulaşan gram altın fiyatı, ABD seçimlerinin sonlanması ve küresel ölçekte belirsizliğin görece sonlanmasıyla birlikte hızla düşüşe geçmiş ve 18 Şubat'ta 398 liraya dek gerilemişti. 

Mart 2021'e dek 400-410 lira bandında bir seyir izleyen gram altın, 22 Mart sonrası hızla yükselmiş ve 5 Haziran tarihinde 527 lirayı görmüştü. 

Bu tarihin ardından yavaş bir ivmeyle düşüşe geçen altın, 10 Ağustos'ta 478 liraya kadar düşmüş ve bir süre devam eden gelgitlerin ardından 22 Eylül itibariyle yeniden kararlı bir yükseliş trendine girmişti. 

Türk Lirası'nın ABD Doları karşısında bir miktar daha değer kaybetmesiyle bu trend son iki gündür yükselerek devam etti ve bu sabah itibariyle gram altın 530 liraya dek yükseldi. 

Suriye'deki terör örgütlerine yönelik gerçekleştirilen 2016'daki Fırat Kalkanı, 2018'deki Zeytin Dalı ve 2019'daki Barış Pınarı Harekâtları sırasında, uluslararası finans çevrelerinin Türkiye'ye baskı yapması neticesinde TL/Dolar paritesinde sert değişimler yaşanmış ve bu durum altın fiyatlarına doğrudan yansımıştı. 

Türk ekonomisini yıpratma amaçlı finansal saldırılara karşı çeşitli önlemler alınmasına karşın Suriye'ye yönelik yeni bir operasyonun ABD Doları'nda kısmen de olsa yükselişle sonuçlanabileceği iddia ediliyor. Buna bağlı olarak kurlardaki yüzde 10'luk yükselişin altın fiyatlarına daha büyük bir oranda yansıyacağı ve ABD ya da Rusya ile yaşanacak sert gerilim halinde 'güvenli yatırım aracı' altının gram bazında 600 TL'yi geçebileceği ileri sürülüyor. 

NOT: Haberde yer alan unsurlar hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading