Yandex Metrica

Son dakika: Dünya Bankası'ndan flaş Türkiye tahmini! Dünya ekonomisi küçülürken Türkiye ekonomisi büyüyor

Son dakika: Dünya Bankası'ndan flaş Türkiye tahmini! Dünya ekonomisi küçülürken Türkiye ekonomisi büyüyor

Dünya Bankası, küresel ekonomide 2022 yılı için büyüme tahminini düşürürken Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 2'den yüzde 2.3'e yükseltti.

Ekonomi

23.01.2024, 19:22

Koronavirüs pandemisi ve Rusya Ukrayna savaşıyla birlikte yükselen küresel enflasyon, merkez bankalarının faiz artırımlarıyla birlikte küresel ekonomik büyümeyi durma noktasına getirdi. Ancak Türkiye, bu süreçte diğer devletlerden pozitif ayrışarak büyümesini devam ettirdi.

Öte yandan, Dünya Bankası, Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nun Haziran 2022 sayısını yayımladı.

Raporda, iki yıldan uzun süren salgının ardından Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının etkilerinin küresel ekonomik faaliyetteki yavaşlamayı hızlandıracağı kaydedildi.

Elektronik sigarada uranyum ve kurşun mu var? Elektronik sigaranın içerisinde neler var? Elektronik sigarada uranyum ve kurşun mu var? Elektronik sigaranın içerisinde... Haberi Görüntüle

FİNANSAL İSTİKRARSIZLIK HAD SAFHADA 

Raporda, Ukrayna'daki savaşın emtia fiyatlarını, arz kesintilerini, gıda güvensizliğini, yoksulluğu ve enflasyonu artırdığı, daha sıkı finansal koşullara katkıda bulunduğu, finansal kırılganlık ile politika belirsizliğini yükselttiği aktarıldı.

Ekonomik görünümün artan jeopolitik gerilimler, stagflasyonist ters rüzgarlar, finansal istikrarsızlık, devam eden arz sıkıntıları ve kötüleşen gıda güvensizliği dahil olmak üzere çeşitli aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğu belirtilen raporda, bu risklerin güçlü bir politika yanıtının önemini vurguladığı kaydedildi.

Ekonomist Hatice Kolçak'tan şok iddia! Altın devri bitti: Artık en çok o yatırım aracı kazandıracak! Ekonomist Hatice Kolçak'tan şok iddia! Altın devri bitti: Artık en... Haberi Görüntüle

STAGFLASYON RİSKİ

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının Kovid-19 salgınının küresel ekonomiye verdiği zararı artırarak uzun süreli bir zayıf büyüme ve yüksek enflasyon dönemine dönüşebilecek küresel ekonomideki yavaşlamayı artırdığı aktarılan raporda, bunun hem orta hem de düşük gelirli ekonomiler için potansiyel olarak zararlı sonuçları olan stagflasyon riskini yükselttiği bildirildi.

Raporda, küresel ekonominin 2022'de yüzde 2,9, 2023 ve 2024'te yüzde 3'er büyümesinin beklendiği belirtildi. Dünya Bankası, Ocak 2022'de yayımladığı raporda, küresel ekonominin 2022'de yüzde 4,1 ve 2023'te yüzde 3,2 büyüyeceğini öngörmüştü.

Gelişmiş ekonomilerin bu yıla ilişkin büyüme beklentisinin yüzde 3,8'den yüzde 2,6'ya düşürüldüğü bildirilen raporda, bu ekonomilerin gelecek yıla ilişkin büyüme tahmininin yüzde 2,3'den yüzde 2,2'ye çekildiği, 2024 yılı büyüme tahmininin ise yüzde 1,9 olarak belirlendiği aktarıldı.

Raporda, yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerin bu yıla ilişkin büyüme beklentisi yüzde 4,6'dan yüzde 3,4'e, 2023 yılı tahmini de yüzde 4,4'ten yüzde 4,2'ye indirildi. Söz konusu ülkelerin 2024 yılı büyüme tahmini ise yüzde 4,4 olarak belirlendi.

Hesaplarınız mutlaka kontrol edin! Bakanlık resmen duyurdu! Bu ay içinde başvuru yapanlara 5.330 TL ödeme yapacak! Hesaplarınız mutlaka kontrol edin! Bakanlık resmen duyurdu! Bu ay içinde... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE DİĞER ÜLKELERDEN POZİTİF AYRIŞTI

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilere de yer verilen raporda, Türkiye için 2022 büyüme tahmininin yüzde 2,3, 2023 için yüzde 3,2 ve 2024 için yüzde 4 olduğu bildirildi.

Dünya Bankası, Ocak 2022'de yayımladığı raporda, Türkiye ekonomisinin 2022'de yüzde 2 ve 2023'te yüzde 3 büyüyeceği öngörüsünde bulunmuştu.

IMF'den TCMB'nin reformlarına ilişkin açıklama: 'Büyük övgüyü hak ediyor' IMF'den TCMB'nin reformlarına ilişkin açıklama: 'Büyük övgüyü hak ediyor' Haberi Görüntüle

"RESESYONDAN KAÇINMAK ZOR OLACAK"

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, rapora ilişkin değerlendirmesinde, Ukrayna'daki savaş, Çin'deki Kovid-19 karantinaları, tedarik zinciri kesintileri ve stagflasyon riskinin ekonomik büyümeyi baskıladığını belirterek, "Birçok ülke için resesyondan kaçınmak zor olacak" ifadesini kullandı.

Stagflasyon tehlikesinin önemli olduğunu vurgulayan Malpass, bastırılmış büyümenin dünyanın çoğu yerindeki zayıf yatırımlar nedeniyle 10 yıl boyunca devam edebileceğini ve enflasyonun daha uzun süre daha yüksek kalma riskinin olduğunu aktardı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading