Yandex Metrica

Somali petrolü Türkiye'yi bekliyor: 500 milyar dolarlık rezerv

Somali petrolü Türkiye'yi bekliyor: 500 milyar dolarlık rezerv

Kenya ile deniz yetki alanı sorununu BM'de çözen Somali'nin Mavi Vatan'ına 100 bin kilometrekare daha eklendi. Deniz yatakları çok zengin. 500 milyar dolarlık petrol rezervinden bahsediliyor.

Ekonomi

17.05.2024, 13:59

Somali ile Kenya arasında deniz sınırı konusundaki ihtilafın çözüme kavuşması dikkatleri yeniden bölgedeki yeraltı kaynaklarına çevirdi. Birleşmiş Milletler (BM) yüksek mahkemesi, Kenya'nın tezlerini reddetti ve Somali'nin münhasır ekonomik bölgesini 100 bin kilometrekare genişleterek bu ülkenin deniz sınırlarını tüm dünyaya ilan eden anlamlı bir karara imza attı. 



Türkiye'nin yurtdışındaki en büyük askerî üssünün bulunduğu Somali, denizin altındaki kaynaklar değerlendirildiği takdirde Afrika'nın zengin ülkelerinden biri haline gelebilir. 

Yapılan araştırmalar, Somali deniz sahasında kanıtlanmış 35 milyar varil petrol rezervi bulunduğunu gösteriyor. Bu rakam yeni araştırmalarla birlikte 75 milyar varilin üstüne çıkabilir. Zira şimdiye dek araştırılmış bölge Somali'nin toplam deniz alanının ancak 5'te 1'i. Zengin hidrokarbon yataklarına sahip Somali denizinde petrol dışında doğalgaz varlığı da mevcut. Mevcut veriler bölgede 500 milyar doları aşan bir potansiyele işaret ediyor. 


Somali'nin başkenti Mogadişu'daki Türk Görev Kuvveti Komutanlığı ülkenin istikrara kavuşması için çok önemli bir işleve sahip.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz yıl ocak ayında Berlin'deki Libya zirvesinden dönüşte yaptığı açıklamada, Türkiye'ye Somali'den petrol arama teklifi geldiğini söylemişti. Mogadişu yönetiminin, "Bizim denizlerimizde petrol var. Libya'da bu çalışmayı yapıyorsunuz ama bizim buralarda da bu çalışmayı yapabilirsiniz" dediğini aktaran Erdoğan, bölgede atacak adımların bulunduğuna işaret etmişti. 

Somali'nin Kenya ile davalık olduğu deniz yetki alanı meselesinin hallolması sonrası bu ülkenin petrol sondajları için uluslararası ihale sürecini hızlandırması bekleniyor. Somali kıyılarında sondaj ruhsatı almış iki şirket, Shell ve Exxon -bölgede yıllardır faaliyet yürütüyor. Çok yakında ihaleye açılması beklenen 24 parsel için Türkiye'nin devreye girmesine kesin gözüyle bakılıyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading