Yandex Metrica

Ramazan fırsatçıları yine hortladı: Denetimler kimin umurunda etiketler hızla değişti

Ramazan fırsatçıları yine hortladı: Denetimler kimin umurunda etiketler hızla değişti

Ramazan ayına kısa bir süre kalırken fırsatçılar yine sahneye çıktı. Makarnadan salçaya, bakliyattan ev ve süt ürünlerine birçok kaleme yüzde 20 zam geldi. Hurmanın kilogram fiyatı 300 lirayı geçti. Geçtiğimiz yıl İstanbul'da 10 TL olan 300 gramlık pidenin fiyatının bu yıl ikiye katlanması bekleniyor.

Ekonomi

11.03.2024, 21:51

11 ayın sultanı Ramazan'a sayılı günler kalırken dar gelirli vatandaşların cebine göz diken fırsatçılar yine sahne aldı. Ticaret Bakanlığı etiket denetimlerini artırsa da özellikle asgari ücretteki artış fırsatçıların zam bahanesi oldu.

Ramazan öncesi et, süt, süt ürünleri ve bazı tahıl ürünlerine ortalama yüzde 20 zam yapıldı. Hurmanın da fiyatı birden bire değişti. Ramazan pidesinde fiyatlar henüz açıklanmadı ancak geçtiğimiz yıl İstanbul'da 10 TL olan 300 gramlık pidenin fiyatının bu yıl ikiye katlanması bekleniyor.

Altında sular ısındı! Hedef 3 bin 500 TL: 18 Temmuz 2024 altın fiyatları Altında sular ısındı! Hedef 3 bin 500 TL: 18 Temmuz... Haberi Görüntüle

İNDİRİM OYUNUYLA FAHİŞ ZAM

İndirim oyunlarıyla yine devreye giren fırsatçılar, tahıl ürünlerinde şubat başında fiyatı artırıp sonrasında indirime gitti. Ancak sözde indirimle mutfakların vazgeçilmezi olan salça, makarna, kuru fasulye gibi ürünlere yüzde 20 ila 30 zam yapılmış olundu.

Mesela şubat ayı başında 30 TL olan 500 gramlık makarna önce 50 TL'ye çıkarıldı daha sonra indirim oyunuyla 36 TL'den satışa sunuldu. Benzer oyun salçada da yapıldı. 38 TL'den satılan 830 gramlık salça, şubat başında 48 TL'ye çıkartıldı sonrasında ise 40 TL'ye indi. Şubat ayının başında 120 lira olan iki kilogramlık kuru fasulye geçtiğimiz hafta 180-190 TL'ye kadar yükseltilmişti. Sonrasında indirim oyunuyla 145 TL'ye çekildi.

Kahvehane ekonomisti yine yüksek uçtu: Selçuk Geçer'den akıllara durgunluk veren dolar tahmini: 200 kat olacak Kahvehane ekonomisti yine yüksek uçtu: Selçuk Geçer'den akıllara durgunluk veren... Haberi Görüntüle

KIYMANIN KİLOSU 400 TL'Yİ GEÇTİ

Et ve et ürünlerindeki fahiş artışlar da dikkatlerden kaçmadı. Bir ay önce dana karkas kilogram fiyatı 280 TL iken bu fiyat 315 TL'ye yükseldi. 300 TL olan kuzu karkas fiyatı ise 350 TL'ye çıktı. Hal böyle olunca kıymanın kilogram fiyatı 400 TL'yi geçti.

Sucuk, salam, sosis, köfte gibi işlenmiş et ürünlerine Ramazan'da talebin arttığını belirten ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan, "Sanayici piyasadan alımını artırdı. Karkas ete gelen zammın yüzde 10'u buradaki artan talepten kaynaklandı. Buna enflasyon ve arzdaki yetersizlik de eklenince fiyat yüzde 20 arttı" ifadelerini kullandı.

Gram altın dibe çakıldı! 4 ay sonra şaha kalkacak! 23 Temmuz 2024 altın fiyatları Gram altın dibe çakıldı! 4 ay sonra şaha kalkacak! 23... Haberi Görüntüle

ASGARİ ÜCRET BAHANE OLDU

SÜT ve süt ürünleri de son bir ayda yüzde 20 artarken İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER) Başkanı Faruk Güzeldere, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti;

"Bu da süt ürünlerine yansıdı. Ancak illa ki fırsatçılık yapanlar da oluyor. Mesela bazı üreticiler asgari ücretteki yüzde 50'lik artışı bahane edip yüzde 50 zam yapıyor. Oysa işçilik maliyeti firmaya göre değişiklik gösterse de yüzde 5 ila 10 arasındadır. Asgari ücretteki yüzde 50 zammı fırsat görüp fiyat artırmaya çalışanlar var. Marketlerdeki etiket değişimi üreticiden kaynaklı. Ancak Ticaret Bakanlığı denetimleri çok ciddi artırdı"

Moody's Türkiye'nin kredi notunu yükseltti: Bakan Şimşek'ten açıklama Moody's Türkiye'nin kredi notunu yükseltti: Bakan Şimşek'ten açıklama Haberi Görüntüle

HURMA FİYATI TIRMANDI 

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan hurma fiyatları da hızla zamlanıyor. Geçtiğimiz hafta 250 TL olan Medine hurması bu hafta 300 TL'ye çıktı. 300 TL olan Kudüs hurması ise bazı yerlerde 400 bazılarında 500 TL'yi gördü. 

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading