Yandex Metrica

Ölüm kalım savaşı başladı: 'Şakkadanak' Necmettin Batırel gemileri yaktı: Artık geri dönüş yok!

Ölüm kalım savaşı başladı: 'Şakkadanak' Necmettin Batırel gemileri yaktı: Artık geri dönüş yok!

Türkiye'nin ünlü ekonomistlerinden Necmettin Batırel, "Artık geri dönüş yok gemiler yakıldı" başlığı ile sosyal medya hesabından enflasyon mesajı verdi. Hükûmet enflasyonda ölüm kalım savaşına girişti diyen Batırel, alınan önlemleri bir bir sıraladı.

Ekonomi

21.05.2024, 02:32

Türkiye'nin Şakkadanak Batırel olarak tanıdığı, ünlü ekonomist Necmettin Batırel, sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Gemiler yakıldı başlığı ile okuyucularına seslenen Batırel, "85 milyon hep bir ağızdan haykırıyor: Düşürün şu enflasyonu hayatımız normale dönsün diyor!" ifadelerini kullandı.

Paylaşımına devam eden Batırel, "Evet, fiyat artışları artık vatandaşı canından bezdirdi. Almasa olmaz, yemese olmaz, içmese olmaz, eli mahkûm bu ürünleri tüketecek. Ama gel gör ki ne hesap tutuyor ne para yetiyor!.. Aileler huzursuz, tek bir düşünceleri var; ayın sonunu nasıl getireceğim, kredi kartı borcunu nasıl ödeyeceğim... Çok insan, bu borcun sadece faizini ödüyor, ana para katlanarak büyüyor." ifadelerini kullandı.

Yeni doğalgaz gemisi ne zaman geliyor? Bakan Bayraktar canlı yayında tarih verdi Yeni doğalgaz gemisi ne zaman geliyor? Bakan Bayraktar canlı yayında... Haberi Görüntüle

STOKÇULARIN DOLAR BAHNESİ TÜKENDİ

Necmettin Batırel, "Hükûmet bütün tedbirleri alıyor. Kanunlar çıkarıyor, firmaları tepeden tırnağa denetliyor, cezalar kesiyor, bana mısın demiyor. Herkes fiyat etiketlerinin büyümesinden bıktı usandı gerçekten... Önceden dolar yükseliyor diye bahaneleri hazırdı, şimdi o da yok. Fiyatların düşmesini engellemek için stokçuluk yapıyorlar, piyasaya az mal sürüyorlar, ya da ürünleri çöpe atıyorlar. Mart ayında üretici fiyatları 3,29 artmışken, nisan ayında 3,60’a çıkmışsa maliyetler artmış demektir. Üretici bunu mutlaka tüketiciye yansıtacaktır." dedi.

Açıklamalarına devam eden ünlü ekonomist, "Yıllık bazda bakıldığında da durum aynı. Mart’ta yıllık ÜFE 51,47; Nisan’da 55,66 oldu. Peki biz bu enflasyondan hiç kurtulamayacak mıyız? Hep sırtımızda mı taşıyacağız. Tabii ki hayır! Maliyet enflasyonu düşerse, talep enflasyonu düşerse, fiyatlar düşer. Bu kadar basit mi? Evet ama bunun şartları var. Maliyet enflasyonu denilen şey, bir mal veya hizmetin fiyatını oluşturan "katma değer" yapısının değişmesidir.

Katma değer denilen şey, bir mal ve hizmetin "çıktı fiyatı ile girdi fiyatı arasındaki farktır... Kiralar yüksek, faizler tavanda ise kârlar zirvede kalır, aşağı inmez" ifadelerini kullandı.

Bakanlıktan iş arayanlara müjde! Başvurular başladı! Türkiye'de o meslek grupları binlerce elemen arıyor! Bakanlıktan iş arayanlara müjde! Başvurular başladı! Türkiye'de o meslek grupları... Haberi Görüntüle

" ARTIK GERİ DÖNÜŞ YOK"

Sosyal medya platformu X'den paylaşımına devam eden ünlü ekonomist, "Talep enflasyonu nedir? Üretim artışına paralel olarak gelirlerin artmasıdır. Artan gelir talebi büyütür. Ama burada bir başka incelik var. Parasal büyüklük, mal ve hizmet üretiminden fazlaysa talep enflasyonu yaşanır. Bunun için önce piyasadaki fazla parayı emmek lazım. TL depo ihaleleriyle bu adım atıldı.Enflasyonu yükselten “ana sebep” toplam talep değil, döviz fiyatıdır.

Türkiye’de TL faizini artırmanın gerekçesi, sıcak para çekerek dolar fiyatını baskılamaktır. Yapışkan enflasyonun “kök sebebi” olan cari açığı küçültmektir. Şimdi bu yapılıyor. Sonuç alınır mı? Mutlaka. Artık geri dönüş yok. Gemiler yakıldı!" dedi.

"Merkez Bankası enflasyonu aşağıya çekmek için para musluğunu kapatıyor, yüksek faiz uyguluyor." diyerek paylaşımına devam eden Batırel, "Böylece bilinçli olarak yatırımların finansman maliyetini yükseltiyor... Düşük getirili yatırımlar kârsız, yani yapılamaz duruma giriyor. Yatırımlar azalınca, tüketim de yavaşlar. Toplam talep düşer. Ve enflasyon düşer. Peki bu düşüş kalıcı olur mu? Fiyat artışlarının devam etmeyeceği beklentisi gündemden çıkarsa evet! Hükûmet enflasyonda ölüm kalım savaşına girişti. “Kasap elinde koyunum ya ben seni ya sen beni!” dedi." ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

3

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading