Yandex Metrica

Milyonlarca kişinin borcu siliniyor! Prim borcu affı geliyor: Kimler aftan faydalanabilecek?

Milyonlarca kişinin borcu siliniyor! Prim borcu affı geliyor: Kimler aftan faydalanabilecek?

Milyonlarca vatandaşın dört gözle beklediği torba yasanın detayları ortaya çıkmaya başladı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen 80 maddelik torba yasa kapsamında 2 milyon vatandaşın 1 Ocak 2014 öncesine ait genel sağlık sigortası prim borcu silinmesi de bekleniyor. Peki, Prim borcu affı 2023 kimleri kapsayacak? Kimlerin prim borcu silinecek?

Ekonomi

07.02.2024, 23:31

GSS prim borcu, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ödenmesi gereken bir zorunlu sigorta primidir. GSS'ye kayıtlı olan vatandaşlar, primlerini ödemediği takdirde idari para cezasına çarptırılır. Ayrıca, GSS primi ödemeyen vatandaşlar, acil servis hizmetleri haricinde muayene ya da tedavi olamaz. Peki, GSS prim borcu affından kimler faydalanabilecek? 

Yeni düzenlemeyle, GSS prim borcu olan vatandaşlar, Gelir Testi'ne tabi tutulacak. Gelir Testi sonucunda, hane içinde kişi başına gelirin asgari ücretin 3'te 1'inden az olması halinde, borcun tamamı silinecek.

Düzenlemenin, GSS prim borcu olan vatandaşlar için önemli bir rahatlama sağlaması bekleniyor. Yeni torba yasayla birlikte Türkiye, 1 Ocak 2024'ten itibaren tarihinde ikinci defa enflasyon muhasebesine geçerken, finans sektöründe faaliyet gösteren 2 bin 592 vergi mükellefi enflasyon düzenlemesinin dışında tutulacak. 

Enflasyon muhasebesinin vergi etkisi, kamuya katkısı 70 milyar lirayı bulacak. 80 maddelik torba yasa kapsamında 2 milyon vatandaşın 1 Ocak 2014 öncesine ait 1.8 milyar liralık genel sağlık sigortası borcu silinecek.

Yeni düzenlemeyle vergi ödeyen fenomen sayısı artacak. İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi bazı hizmetleri vergi kapsamına alınacak.

2022 yılında, 8 bin 509 mükellefin 606 milyon lira hasılatı üzerinden 91 milyon lira, bu yıl 9 bin 676 mükellefin 921 milyon lira hasılatı üzerinden 138 milyon lira tevkifat yapıldı. Bu rakamın 2024 yılında daha da artması bekleniyor.

Zincir marketlerde karekod uygulaması! Vatandaş kasaya gitmeden öğrenebilecek Zincir marketlerde karekod uygulaması! Vatandaş kasaya gitmeden öğrenebilecek Haberi Görüntüle

GSS NEDİR, NASIL ÖDENİR?

Resmi düzeyde bir kurumun ya da işletmenin çatısı altında çalışan kişilerin primleri işveren tarafından zorunlu olarak ödenir. Fakat resmi düzeyde çalışmıyor görünen vatandaşlar ya da bizzat kendi hesabına çalışan vatandaşlar, serbest meslek mensupları GSS prim borcu ödeme noktasında kendileri sorumludur.

3 çocuklu aileler için öyle bir paket hazırlandı ki! Ömür boyu emeklilik ve indirim fırtınası geliyor 3 çocuklu aileler için öyle bir paket hazırlandı ki! Ömür... Haberi Görüntüle

GSS BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?

Zamanında GSS prim borcu ödenmezse, Sosyal Sigortalar Kurumu, bizzat haciz ya da icra kapsamında söz konusu prim borçlarını talep edebilir. Aksi durumda, acil servis hizmetleri haricinde kişilerin muayene ya da tedavi olmaları olanaksızlaşır.

Bankalar para musluğunu açtı! Tam tamına 8 banka 0 faizli kredi dağıtacak: İşte başvuru şartları... Bankalar para musluğunu açtı! Tam tamına 8 banka 0 faizli... Haberi Görüntüle

PRİM BORCU AFFI 2023: KİMLERİN PRİM BORCU SİLİNECEK?

Ödeme gücü olmayanların primi hazineden karşılanıyor. Bunun için, gelir testi sonucunda hane içinde kişi başına gelirin asgari ücretin 3’te 1’inden az olması gerekiyor.

Yurt dışı çıkış harcından muaf tutulacakların listesi belli oldu! Yurt dışı çıkış harcından muaf tutulacakların listesi belli oldu! Haberi Görüntüle

2023 GSS BORCU NASIL, NE ZAMAN SİLİNECEK?

Üzerinde çalışılan ve torba tasarıya eklenmesi planlanan bir düzenlemeye göre de yaklaşık 4 milyon kişinin Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcuna af gelecek. Affın gelmesiyle birlikte GSS borçları da silinecek. Ancak borcun silinmesi için vatandaşların Gelir Testine tabii tutulması da öngörüler arasında yer alıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading